Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hva skjedde, Marcus Pedersen?

To av dem møtes i CL-finalen. Én spiller bunnkamp i Eliteserien: - Jeg føler en bismak

Marcus Pedersen stusser over at han er toppscorer i Eliteserien i en sesong hvor så lite har fungert. Samtidig ser han med en bismak på hvilke spillere som kan få nøkkelroller i kveldens Champions League-finale.

OVERRASKER: Marcus Pedersen synes det er rart at han er Eliteseriens toppscorer.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OVERRASKER: Marcus Pedersen synes det er rart at han er Eliteseriens toppscorer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Fotballen er en marginal idrett. Under U21-EM i Israel herjet Marcus Pedersen blant annet mot Jordan Henderson og England.

I kveld er Henderson Liverpools kaptein i Champions League-finalen mot Real Madrid, hvor blant annet Isco, en av U21-EMs beste spillere i 2013, er en nøkkelspiller for de spanske gigantene.

Marcus Pedersen spiller på sin side bunnkamp hjemme mot Sandefjord i morgen.

- Jeg visste at jeg møtte veldig gode enkeltspillere i U21-EM. Det er mange jeg har spilt med som er i Premier League og gode klubber. Jeg skulle gjerne vært der selv, innrømmer Marcus Pedersen overfor Dagbladet.

- Jeg må prestere for å få den muligheten. Jeg føler at jeg har prestert greit med tanke på den tøffe sesongstarten vi har hatt. Jeg må bare fortsette å score mål og gjøre jobben min.

- Bismak

HERJET: Marcus Pedersen terroriserte Jordan Henderson og England for fem år siden. Mye har skjedd siden den gang. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
HERJET: Marcus Pedersen terroriserte Jordan Henderson og England for fem år siden. Mye har skjedd siden den gang. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Godets storscorer ikke overrasket over at spillere han herjet med i U21-EM nå markerer seg som spillere av ypperste verdensklasse.

- Nei, det er jeg ikke overrasket over. Det var fantastisk god motstand, og jeg visste at det var spillere der som ville nå langt, sier Pedersen.

- Føler du noe bitterhet over det, at spillere du var fullt på høyde med for noen år siden har kommet så langt?

- Ja, jeg føler en bismak, på en måte. Fotballen er brutal. Det er små tilfeldigheter som gjør at du plutselig blir snappet opp. Men man må i hvert fall prestere for at det skal skje, påpeker 27-åringen fra Hamar.

Kontrastene er store, og det er små marginer som har gjort at Godsets kraftspiss ikke har klart å ta steget til den største arenaen.

Små detaljer ødela

Pedersen har vært i nærheten. Han har spilt både i Nederland og i England, men uten å blomstre slik han gjorde i U21-EM i Israel, da han ble sammenliknet med både Wayne Rooney og Carlos Tévez.

- Det var veldig mange trenerskifter da jeg var i Nederland. Da må man begynne på nytt og vise seg fram på ny. Han som henta meg, forsvant. Skadesituasjonen preget meg. Det er små detaljer som gjør at man ikke lykkes i utlandet. Der må man ha alt med seg, sier Godset-spissen.

- Det var ikke moro, men jeg har heldigvis fått oppleve en del og er veldig lysten på å oppleve noe sånt igjen.

- Rart at jeg er toppscorer

I dag er målsniken toppscorer i Eliteserien, selv om Strømsgodset har skuffet stort og er helt nede på 13. plass på tabellen etter ni poeng på elleve kamper.

- Jeg synes det er rart at jeg er toppscorer i Eliteserien, men at laget ligger i bånn. Jeg fikk en veldig god start for min egen del og har scoret mye i de kampene laget har fungert, sier Pedersen.

- Hvor mye hadde du scoret om laget hadde fungert i enda flere kamper?

- Ja, da kunne jeg hatt veldig mange scoringer. Veldig mange, sier toppscoreren.

- Hvor lyst har du på toppscorertittelen?

- Det hadde vært veldig gøy å bli toppscorer. Men jeg må begynne å score igjen nå for å bevare toppscorertittelen.

- Bunnkamp

Trener Tor Ole Skullerud har kniven på strupen før hjemmemøtet med Sandefjord på søndag. Godset ligger nemlig nede i sumpen sammen med Sandefjord.

- Det er rart å si det, men dette er en bunnkamp. Det er fakta. Vi var i samme situasjon i fjor. Jeg er overrasket over at vi har satt oss i samme situasjon nå igjen, sier Marcus Pedersen.

- Hver kamp er vanskelig. Vi må bli kvitt det som sitter i hodene på folk nå. Vi må skape gode opplevelser og gjøre Marienlyst til et fort igjen. Vi må han sinnssyk innstilling og fly inn i hver duell. Da kommer det andre på plass etter hvert.

- Flaks som er toppscorer

- Hva er årsaken til at dere ikke har fått ut mer av potensialet deres?

- Vi har vært veldig ustabile. Hjemme mot Sarpsborg 08 gjorde vi en veldig god kamp, men fikk null poeng. I de to siste bortekampene har vi vært fryktelige. Vi må få fram psyken og vise baller.

- Hvor mye har skadene til Eirik Ulland Andersen og Bassel Jradi preget dere?

- Bassel og Ulland har ikke prestert som de ønsker de heller. De er bedre enn det de har vist i år. Det har en sammenheng med at laget ikke har fungert som helhet. Det blir veldig fokus på enkeltspillere, men til sjuende og sist må laget fungere for at enkeltspillere skal fungere. Jeg har egentlig hatt flaks som er toppscorer på det som er et bunnlag akkurat nå.

Det er lagkompis Eirik Ulland Andersen uenig i.

- Marcus er en god spiss. Det er fullt fortjent at han har scoret åtte mål. Han er viktig for oss, sier Ulland Andersen til Dagbladet.

Ikke hørt noe fra Lagerbäck

Pedersen har hittil i karrieren aldri scoret mer enn elleve mål i en enkeltsesong i Eliteserien, verken for Godset, Brann eller Vålerenga.

En sentral del av årsaken er at han i sine beste sesonger, har forsvunnet videre. For Pedersens rekord på elleve eliteseriescoringer kom faktisk i 2015, da han bare spilte ti kamper for Godset, etter overgangen fra Brann og OBOS-ligaen midtveis i sesongen.

11 mål på 10 kamper høsten 2015 fikk Pedersen inn på det norske A-landslaget igjen i den strålende norske høsten 2015, som riktignok endte skuffende med tapet mot Ungarn i playoffen. Da skulle Pedersen egentlig starte, men Per-Mathias Høgmo valgte i stedet Markus Henriksen i en uvant spissrolle, mens Pedersen kom inn som innbytter for Mohamed Elyounoussi ved pause.

Nå er Pedersen toppscorer i Eliteserien. Nordmenn som topper denne lista, er ofte å se i A-landslagstroppen.

- Føler du at du fortjener å få sjansen på landslaget igjen?

- Det ser ut som at Lagerbäck har funnet en tropp han vil bygge noe rundt. Det er en god del spisser i Norge som har prestert veldig bra. Jeg har ikke hørt noe far ham. Det blir en bonus eventuelt om jeg kommer tilbake der, sier Pedersen til Dagbladet.

- Dine egenskaper burde passe bra til Lagerbäcks filosofi?

- Ja, jeg mener jeg passer bra inn der, men jeg har ikke hørt noe fra ham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media