To av Norges største talenter på samme lag

Norge møter Island i EM 18.00.

LYN Mats Møller Dæhli og Caroline Graham Hansen spilte sammen på Lyns G95-lag. Foto: Lyn
LYN Mats Møller Dæhli og Caroline Graham Hansen spilte sammen på Lyns G95-lag. Foto: LynVis mer

• Følg Norge - Island i vårt Fotballstudio fra 18.00

(Dagbladet): I kveld starter fotballjentene sin EM-reise mot edelt metall i Sverige, når Island er motstander i Kalmar.

Skal Norge nå målsettingen om semifinale-plass, er de derimot helt avhengige av at ungjentene innfrir. I troppen er det fem mesterskapsdebutanter, og én av dem, Caroline Graham Hansen, senket ikke akkurat lista etter å ha notert seg for to scoringer i generalprøven mot Russland.

Graham Hansen har gått gradene i Lyn, sammen med flere andre navn som kommer til å preget Fotball-Norge i mange år fremover. En av disse er Mats Møller Dæhli.

- Spilte sammen i jula
18-åringen, som ble klar for en overgang fra Manchester United til Ole Gunnar Solskjærs Molde tidligere i sommer, spilte sammen med Graham Hansen fra en tidlig alder.

- Vi har kjent hverandre lenge. Jeg tror vi begynte å spille sammen så tidlig som i sjuårsalderen, sier han til Dagbladet.

DEBUTANT: Norges Caroline Graham Hansen scorer 1-0 for damelandslaget under privatlandskampen mellom Norge og Russland på Melløs stadion forrige fredag. I dag debuterer hun i EM når Norge møter Island. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
DEBUTANT: Norges Caroline Graham Hansen scorer 1-0 for damelandslaget under privatlandskampen mellom Norge og Russland på Melløs stadion forrige fredag. I dag debuterer hun i EM når Norge møter Island. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer

Etter mange år sammen i Lyn holder de to fortsatt god kontakt, selv om Dæhli har tilbragt noen år i England.

- Jeg og Caroline er gode venner, og det er klart jeg følger med på hvordan hun gjør det. Så sent som i vinter spilte vi litt fotball sammen i jula, og jeg er utrolig imponert over det nivået hun holder, sier Møller Dæhli.

Der Møller Dæhli nettopp har kommet tilbake fra utlandet, er Graham Hansen på terskelen til sitt proffeventyr. Likevel er han i tvil om han har så mange gode råd å komme med.

- Det blir litt annerledes for henne. Der jeg dro ut for å spille akademifotball, vil hun gå rett inn i en a-lagsstall. Det der tror jeg hun han full kontroll på, avslutter han.

Tok til tårer
I likhet med Møller Dæhli kan også en av Graham Hansens tidligere Lyn-trenere, Trésor Egholm, fortelle om ei jente med et ekstremt talent, og en voldsom vinnervilje.

- Jeg husker da hun var 13-14 år og vi spilte NM-kamp med 16-årslaget. De vi spilte mot gikk opp til 0-2 og Caroline satte seg ned og gråt i midtsirkelen. Hun var sikker på at nå kom vi til å ryke ut.

MOLDEKLAR: Moldes manager Ole Gunnar Solskjær (t.v.) presenterer Mats Møller Dæhli som ny moldespiller før NM-kampen i fotball mellom Molde og Mjøndalen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
MOLDEKLAR: Moldes manager Ole Gunnar Solskjær (t.v.) presenterer Mats Møller Dæhli som ny moldespiller før NM-kampen i fotball mellom Molde og Mjøndalen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Da måtte vi bare bytte henne ut og fortelle henne at det enda ikke var for sent. Hun kom innpå igjen, og var med å snu kampen vi til slutt vant 3-2. Vi vant NM det året, sier han til Dagbladet.

Vant til å spille med gutta
Selv om Caroline har spilt mye med gutta opp igjennom årene for å få skikkelig matching, har det også vært en kilde til frustrasjon. Egholm forteller at det nok var en utfordring å spille med jevnaldrende jenter.

- Hun ser løsninger ikke alle gjør, og i alle fall på de aldersbestemte lagene var det ikke bestandig de andre hang med. Jeg tror dette kom fra at hun hadde spilt veldig mye med gutta. Hun kunne slå en pasning i rom og ventet på at lagvenninnen skulle komme, for det var hun jo vant til. Det har nok også vært en kilde til frustrasjon, avslutter han.

I kveld er det Island som står på motstatt banehalvdel - kamp Norge bør vinne om målsetningen om semifinaleplass skal innfris.

TALENTFULL: Caroline Graham Hansen i aksjon under EM-kvalifiseringskampen i fotball for kvinner mellom Nord-Irland og Norge på Mourneview Park. Nord-Irland slo Norges kvinnelandslag 3-1. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
TALENTFULL: Caroline Graham Hansen i aksjon under EM-kvalifiseringskampen i fotball for kvinner mellom Nord-Irland og Norge på Mourneview Park. Nord-Irland slo Norges kvinnelandslag 3-1. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Vis mer