Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

To av tre er strålende

Tre lag med gode Europa League-muligheter bare 90 minutter unna gruppespillet er god medisin for norsk klubbfotball. Det er ingen friskmelding.

KJEMPER OM VIDERE EUROPA-LIV: Zdenek Ondrasek (t.v.) og Tromsø, Rade Prica og Rosenborg og Magnus Wolff Eikrem og Molde ligger alle godt an med tanke på avansement til gruppespillet i Europa League. Alle foto: NTB Scanpix
KJEMPER OM VIDERE EUROPA-LIV: Zdenek Ondrasek (t.v.) og Tromsø, Rade Prica og Rosenborg og Magnus Wolff Eikrem og Molde ligger alle godt an med tanke på avansement til gruppespillet i Europa League. Alle foto: NTB Scanpix Vis mer

Europa League direkte fra kl. 19.00 i fotballstudio.

- DET ER IKKE sikkert Tippeligaen er så dårlig som mange vil ha det til, sa Drillo på sitt sedvanlige drilloske da han presenterte landslagstroppen til kampene mot Island og Slovenia mandag formiddag.

Bakgrunnen for den noe syrlige hurtigevalueringen av fotballrikets tilstand - et lite retorisk leggspark til de største kritikerne og dommedagsprofetene om du vil - er kveldens norske trippelmulighet i Europa.

Og det er bra at Tromsø, Rosenborg og Molde møter den avgjørende play-off kampen til Europa League med mer enn en fair sjanse til å nå gruppespillet — det er bra at tre lag har tatt seg dit på bekostning av fotballag fra ligaer som, bortsett fra Ukraina (9), ligger bak oss på UEFAs nasjonsklubbranking.

For alle resultater hjelper for å bedre den 26. plassen vi holder i dag. Selv de mot lag fra nasjoner som Nord Irland (48), Kasakstan (40), Latvia (38) og Slovenia (34).

SLIK JEG SER det er det akkurat det som er poenget der norsk klubbfotball står et godt stykke nede på den internasjonale rangstigen. Og ser oppover. De vi har slått er stort sett bak oss.

Eller for å være helt presis — alle bortsett fra femtelaget i Ukraina, Metalurh Donetsk som Tromsø klarte å slå 1-0 borte etter 1-1 på Alfheim, er på nivåer som for norsk toppfotball er avgrunnen og det som verre er.

 Så jeg vet ikke hvor mye bedre det plutselig står til med kvaliteten i Tippeligaen — så lenge vi har møtt de som er dårligere enn oss, de vi skal slå, er det vanskelig å mene noe om det.

Men det er mange gode grunner til å håpe. På at kvelden i kveld kan bli vendepunktet.

TROMSØ HAR VÆRT bedre borte enn hjemme og det lover godt for 3-2 ledelsen de har med seg til Beograd.

I tillegg kan det nesten virke som om trener Per-Mathias Høgmo legger all sin kunnskap og prestisje i at Tromsø skal lykkes denne gangen, slik at treneren skal kunne forlate klubben til fordel for universitetet og ta sin doktorgrad med god samvittighet.

Og hvem vil vel slik alt har utviklet seg, og det er heller ikke uten betydning for fotballmannen Høgmo, tror jeg, sette penger på at den avtroppende TIL-treneren ikke snart er den påtroppende landslagstreneren? Jeg mener, det er snart jo på tide med en professor i ball på Ullevaal Stadion. En ordentlig en.

ROSENBORG HAR OGSÅ vært best borte. Det er i de fleste sammenhenger en fordel i Europa, men når alt handler om en avgjørende hjemmekamp står ikke den styrken seg like godt.

Men RBK har bortemålet, klubben kan Europa som de savner mer enn noe annet, og så har de Borek Dockal.

Så langt har han vært Rosenborgs redningsmann på veien til i kveld. Det er ingen grunn til å stoppe.

MOLDE VAR ET straffemål på overtid unna en avgjørende Champions League-mulighet.

Det betyr igjen at de var et straffemål unne automatisk deltakelse i den turneringa de spiller for i kveld.

Stedet er Heerenveen, ledelsen er 2-0 fra kampen i forrige uke og ordet er form. Som Molde viser stadig litt mer av kamp for kamp.

KAN NORGE FÅ alle tre igjennom og feire en historisk kveld? Svaret er ja.

Men er det veldig sansynlig? Svaret er nei.

Men som Meatloaf gjorde til en grei telleøvelse minst 15 år før Rosenborg åpnet døra og fikk oss til å håpe og tro på Europa - «Two out of three ain't bad».

For Norge i kveld vil det være alldeles strålende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media