NORSK DOMINANS: Både Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm kan vinne prestisjefull friidrettspris av det europeiske friidrettsforbundet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NORSK DOMINANS: Både Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm kan vinne prestisjefull friidrettspris av det europeiske friidrettsforbundet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Rising Star

To av tre kandidater til europeisk prestisjepris er fra Norge: - Fabelaktig

Bare grekeren Miltiadis Tentoglou (19) truer Karsten Warholm (21) og Jakob Ingebrigtsen (17) i kampen om å bli årets friidrettskomet i Europa. I morgen kåres vinneren.

(Dagbladet): Denne helga kårer det europeiske friidrettsforbundet årets unge utøver når de deler ut prisen «Rising Star of 2017».

Det spesielle er at to av de tre kandidatene er fra Norge, nemlig verdensmester på 400 meter hekk, Karsten Warholm, og tenåringssensasjonen Jakob Ingebrigtsen, som har sprengt flere verdensrekorder i sin aldersgruppe.

Grekeren Miltiadis Tentoglou er deres eneste utfordrer etter gull i U20-EM i lengdehopp, men 19.-plassen fra senior-VM skremmer neppe Warholm, som ble verdensmester i samme mesterskap.

- Ingen kunne forvente de prestasjonene som disse tre har levert i 2017. Denne trioen har vist at de har en lysende idrettsframtid. Men det er ikke bare framtida som er lys; det er også nåtida, skriver det europeiske friidrettsforbundet i sin begrunnelse av disse tre kandidatene.

- Warholm vant både gull og sølv i U20-EM med et knalltøft konkurranseprogram og ble plutselig mannen å slå i senior-VM i London. Med et fabelaktig løp viste unge Warholm sin styrke og vant gull. Bildet av reaksjonen hans etter å ha slått Yasmani Copello og Kerron Clement vil være et minne for evigheten.

Hylles internasjonalt

NOMINERT: Karsten Warholm er trolig den største favoritten til å vinne Rising Star-prisen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NOMINERT: Karsten Warholm er trolig den største favoritten til å vinne Rising Star-prisen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Warholm hadde en fantastisk sesong med norske rekorder og seirer i Diamond League i tillegg. Skriket til 21-åringen - som gikk verden rundt innrammet i Edvard Munchs velkjente maleri - skapte minner for livet.

- Det bildet har jeg planer om å få opp på et lerret. Det er helt fantastisk og nesten som at jeg skulle ha planlagt det. Men det var ikke det. Da hadde det ikke blitt like bra. Det var ekte idrettsglede, forteller Karsten Warholm til Dagbladet.

Både han og Jakob Ingebrigtsen satser friskt mot en ny sesong hvor de håper å ta nye steg. Friidretts-Norge er i bratt utvikling, noe som tydeliggjøres av at Warholm og Ingebrigtsen utgjør to av de tre kandidatene til den europeiske «Rising Star-prisen».

- Jakob Ingebrigtsen ble den første 16-åringen til å løpe under fire minutter på en engelsk mil med den sensasjonelle tiden 3.58.07. Ikke det at talentet hans har kommet fra intet; Ingebrigtsen har tatt flere gull i U20-EM allerede og kommer fra en fantastisk idrettsfamilie med brødrene Henrik og Filip Ingebrigtsen som løpsstjerner fra før av, skriver det europeiske friidrettsforbundet.

- Både Henrik og Filip har vunnet EM-gull på 1500 meter, mens Jacob herjer i sin aldersklasse. Hansetter rekorder på bestilling. Spørsmålet er: Hvor mange rekorder ville denne trioen slå i årene som kommer?

Sammenlikner med Woods og Borg

Både Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen fortsatte å herje i NM, der begge gjorde rent bord og til slutt kjempet om kongepokalen.

Den duellen vant sunnmøringen etter prestasjoner av høy internasjonal klasse.

Til å være midt i tenårene ble imidlertid mange vel så imponert av Ingebrigtsen, som vant 1500-meteren i NM på tiden 3.53.29. 5000-meteren ble vunnet på 13.35.84, mens vinnertida til stortalentet var 8.44.12 på 3000 meter hinder.

- Har friidrettsverden sett et slikt talent før?

- Nei, vi må til andre idretter for å finne liknende talenter tidligere i historien, som Tiger Woods i golf og Björn Borg i tennis. Det er vanskelig å forstå hvor stort dette er. Friidrett er tross alt en av verdens største idretter, sa friidrettslegenden Steinar Hoen nylig til Dagbladet.

- Jakob er så god at det er bra for ham at Karsten Warholm og brødrene hans tar litt av oppmerksomheten med deres fantastiske prestasjoner.

- Hvordan er det mulig å være så god i så ung alder?

- Det er vanskelig å skjønne, men Jakob er en svært velutviklet 16-åring som snart blir 17. Han har trent profesjonelt med brødrene sine i flere år allerede og har kommet langt treningsmessig. Jeg var til sammenlikning 17 år da jeg begynte å trene profesjonelt. Derfor ligger Jakob langt foran i utviklingen, analyserer Hoen.

Lillebror Ingebrigtsen er i ferd med å bli et internasjonalt fenomen. Det snakkes mye om unggutten internasjonalt allerede.

God stemning

Warholm har også kommet på manges lepper, også internasjonalt, etter sin pangsesong med seirer på rekke og rad i Diamond Leagues og det utrolige VM-gullet på 400 meter hekk i London.

Selv om Dimna-gutten har småkranglet litt med Henrik Ingebrigtsen i høst, er forholdet godt mellom Warholm og Ingebrigtsen-familien.

- Jeg synes Ingebrigtsen-familien gjør en enorm innsats og fortjener resultater av det. De er et spesielt fenomen og har en annen familiebakgrunn meg. De trives med det og får resultater. Det er sikkert interessant å lese om, mens jeg bare er en vanlig kar som trives best med sjutimersøkt i Vallhall for så å så kjøre hjem og spise Fjordland, fortalte Warholm i et stort intervju med Dagbladet forrige måned.

- Det var god stemning i laget i London. Det var ingenting som tydet på sjalusi eller dårlig stemning der. Jeg håper vi kan gjøre hverandre bedre. Henrik og jeg er kanskje ikke bestevenner, men vi kommer godt overens og har gjensidig respekt for hverandre, sier 21-åringen.