Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

To bra topplag

Etter fotballens jubelkveld virker både LSK og Brann sterke nok. Hvis de ikke blir lurt i sommersalget.

VÅRENS mest bortkasta tribunesport har vært å fortelle hvor dårlig stell det er i norsk fotball. I en sport som foreløpig bare beregnes etter en nasjonal tabell, er det omtrent en like slumsete øvelse som fotballen blir for de fleste på vårskeive norske gressplener.

Foreløpig har kritikernes argument vært at dette ikke ser særlig vakkert ut. Det krever ikke mye til syn for å bli med på den iakttakelsen. Verre er det å bruke estetikk som den eneste standarden i kampsporten fotball.

Muligens blir det ikke spesielt vakkert om Lillestrøm holder tabelledelsen helt til slutt.

Men det er sportslig bra nok.

DET HAR Romeriks-klubben allerede antydet med innsatsen i skandinaviske Royal League.

Fortsettelsen i Tippeligaen viser at LSK både har trøkk, variasjon i det offensivet spillet, de rette profilene og bredden i stallen til holde helt ut.

Usikkerheten ligger mest i tvungent salg av nøkkelspillere og hvilke økonomiske ressurser som da eventuelt kan frigjøres i miljøet rundt Åråsen.

DET ER nettopp størrelsen på klubbkassa som har gjort Rosenborg, Vålerenga og Brann til like store gullfavoritter på forhånd. Ingen har bedre muligheter til å utnytte den økonomiske veksten i klubbfotballen enn Norges tre største byer.

GODE NOK FOR GULL? Esten Sæther mener både Lillestrøm og Brann holder mål. Foto: Scanpix
GODE NOK FOR GULL? Esten Sæther mener både Lillestrøm og Brann holder mål. Foto: Scanpix Vis mer

Størrelsen har ligget der så lenge det har vært spilt klubbfotball her i landet. Det nye er den raske endringen av fotballen til ren kapitalsport der kjøp underveis i sesongen tilsynelatende deler ut kortstokken på nytt.

FORHOLDET mellom penger og suksess behøver heldigvis ikke være så tett. Start-suksessen i fjor viser hvor mye det er å hente på taktisk jobbing, men samtidig forteller sørlendingenes trøbbel i oppfølgingen om sårbarheten:

** En litt liten stall, uflaks med langvarige skader og vips var ikke Tom Nordlies gode fotballfilosofi helt god nok.

For tross alt er det bare et halvt år siden Start med omtrent det samme laget leverte den flotteste klubbkampen som noen gang er spilt i Norge. Da ble Vålerenga slått 3 - 0 på en Kristiandsand-kveld der den ellers så trauste nasjonalsporten vår fikk en fremmedartet magisk realisme.

Nå ble det tap 1 - 2. Det forteller ikke om noen plutselig sportslig krise i norsk fotball. Bare om hvor utsatte for tilfeldigheter de middels store klubbene tross alt er.

FOR OM Start må slite videre i bunnen, blir det garantert ikke VIF som rykker ned. Til det er Oslo-klubben rett og slett blitt for mektig med bra ledelse, rutinert støtteapparat og midler til å investere seg ut av krisa.

Bare den lukseriøse bruken av Jan Derek Sørensen illustrerer mulighetene i en slik norsk storklubb.

I mange år har en skadefri Jan Derek vært førstevalg på landslaget fordi han har et par offensive egenskaper med internasjonal klasse. En slik spiller kan ikke så mange av Tippeligaklubbene ha på benken, men Kjetil Rekdal har tatt seg råd til nettopp det.

Og det har ikke nødvendigvis vært feil utnyttelse, selv om Jan Dereks toppkamp mot Start tilsynelatende viser det motsatte.

DET SNUR seg kjappere i fotball enn i alle andre idretter.

Det var lite som tydet på Jan Deek Sørensen suksess eller VIF-seier før Lars Martin Engedal etter et drøyt kvarter viftet med armen for offside i stedet for å følge Sørensens løp inn i bakrommet. Inntil da hadde alt sett ut som om hjemmelaget endelig spratt direkte opp på fjorårsnivået.

Dit kom forøvrig nesten både VIF og Start. Så bra ble bunnkampen på en humpete matte, og så mye kvalitet ligger det i den norske klubbfotballen bare spretten blir litt mer forutsigbar.

DA GÅR det an å skjønne at seriens to topplag LSK og Brann egentlig er gode nok, og at de ivrige kritikerne av klubbfotballen med fordel kan ta seg en liten pause i anledning nasjonaldagen.

Nå går det an å flagge at det tross alt spilles grei fotball i lille Norge også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling