To brudd i ryggen for jockey

Hest avlivet etter ulykken på Øvrevoll i går.

DRAMATISK: Her har Handsome Boy snublet. Hesten ble seinere avlivet. Jockeyen Per-Anders Gråberg pådro seg to små brudd i ryggen i ulykke. Foto: MEDIATEC BROADCAST
DRAMATISK: Her har Handsome Boy snublet. Hesten ble seinere avlivet. Jockeyen Per-Anders Gråberg pådro seg to små brudd i ryggen i ulykke. Foto: MEDIATEC BROADCASTVis mer

||| (Dagbladet.no): Det var stor dramatikk på Øvrevoll Galoppbane i går kveld. Flere hester og ryttere gikk i bakken i stor hastighet, en av jockeyene fikk en hest over seg og en annen ble trampet på.

Per-Anders Gråberg og Jan-Erik Neuroth ble sendt til sykehus for sjekk, og de første meldingene tydet på at begge jockeyene kom seg helskinnet unna krasjen.

To små brudd
Så heldig var ikke svenske Gråberg, han pådro seg to brudd i tumultene.

- Per Anders Gråberg har to små brudd i ryggen. Jeg har fått vite at han blir liggende på sykehuset i tre dager, og ifølge prognosene kan han være tilbake på Øvrevoll i løpet av seks-syv uker, sier administrerende direktør ved Øvrevoll, Hans Petter Eriksen, til Dagbladet.

Hesten til Gråberg, Handsome Boy, ble avlivet etter ulykken.

- Det var tre hester som gikk omkull, to av dem er uskadde. Den siste ble liggende, før han ble tatt med til stallen for en veterinærundersøkelse. De fant ut at han hadde et brudd i skulderen og de avlivet ham. Jeg er ikke veterinær, men skulderen er et stort ledd på en hest, sier Eriksen.

Farlig yrke
Øvrevoll-sjefen innrømmer at galopp er en veldig farlig sport, både for ryttere og dyr.

- Det er en kjensgjerning at galopp er et av verdens farligste yrker. Det går fort, det er store dyr som beveger seg i 75 km/t. Detter du vil du ofte slå deg. Ifølge jockeyene er det ikke et yrke, men en livsstil.

- Hvor mange ulykker har dere i året?

- Det er varierende, det kan være år uten ulykker. Og noen år har vi kanskje to, sier Erikssen.

Han forteller bedre sikkerheten på banen blir stadig bedre, etter en rekke tiltak.

- Når man driver med galopp så vet du at det skjer ulykker. Men vi gjør mye med sikkerheten, gjerdene er blant annet byttet ut fra metall og tre til myk plast.

Han understreker at også hestene blir godt tatt vare på i galoppsporten.

- De har det veldig godt, sier Eriksen.

- Forferdelig stygt
Dagbladets travekspert Bengt Berg var til stedet på Øvrevoll i går. Han forteller at ulykken skjedde i siste sving, da hesten Handsome Boy snublet. Den lå midt i feltet og flere hester ble dratt med i feltet.

Gråberg pådro seg trolig bruddet da han havnet under hesten, og fikk flere hester over seg. Andre ble trampet på, mens jockeyen Fernando Diaz havnet i gjerdet.

- Det så forferdelig stygt ut, jeg har ikke sett på maken, sier Berg.

Det regnet i går kveld kveld, men Øvrevoll-sjef Eriksen tror ikke at det var vanskelige forhold som var årsaken til ulykken.

- Det var ikke glatt, så det var nok bare et uhell.

• På Dagbladet.nos hestesportsider finner du tips og resultater.

JOCKEY MED BRUDD: Ambulanse sørget for at to av jockeyene fikk behandling på sykehus. Foto: Bengt Berg
JOCKEY MED BRUDD: Ambulanse sørget for at to av jockeyene fikk behandling på sykehus. Foto: Bengt Berg Vis mer