Stephanie Labbé

To døgn i mørket med panikkangst

Stephanie Labbé tok gull for det kanadiske fotballandslaget under OL i Tokyo. Etterpå måtte hun ligge 48 timer i et mørkt rom fordi hun var mentalt utbrent.

ØNSKER ÅPENHET: Den kanadiske fotballspilleren Stephanie Labbé har slitt med psykiske utfordringer i flere år. Foto: NTB

ØNSKER ÅPENHET: Den kanadiske fotballspilleren Stephanie Labbé har slitt med psykiske utfordringer i flere år. Foto: NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stephanie Labbé klarte det alle idrettsutøvere drømmer om, da hun tok gull for det kanadiske fotballandslaget under OL i Tokyo.

Men OL-eventyret ble alt annet en enkelt for Labbés psykiske helse.

Gjennom hele mesterskapet led hun av panikkanfall, noe som førte til at hun i ettertid ble mentalt og følelsesmessig utslitt.

Nå tar Paris Saint-Germain-keeperen til ordet for at spillere skal få bedre verktøy til å håndtere mentale utfordringer, både på og utenfor banen.

GULL: Etter 12 straffer var det til slutt Canada som kunne juble over OL-gull foran Sverige. Foto: THE CANADIAN PRESS/Frank Gunn
GULL: Etter 12 straffer var det til slutt Canada som kunne juble over OL-gull foran Sverige. Foto: THE CANADIAN PRESS/Frank Gunn Vis mer

Angst og panikkanfall

Allerede i åpningskampen i mesterskapet pådro Labbé seg en skade. Å fortsette spillet ville imidlertid ikke medføre ytterligere skade. Dermed ble det bestemt at hun kunne fortsette, til tross for store smerter.

Men den fysiske smerten skulle overdøve noe annet.

- Jeg ante ikke at denne skaden ville utløse en underliggende sårbarhet i min mentale tilstand. Adrenalinet mitt var så høyt og mitt nevromuskulære system var så finjustert at jeg slet med å komme meg ned mellom kampene. Noe som til slutt resulterte i et høyt angstnivå og flere panikkanfall, sier hun i en pressemelding fra FIFPRO, som Dagbladet har fått tilgang til.

- Det kom til et punkt der jeg ikke klarte å trene mellom kvartfinalen og finalen fordi jeg var så overstimulert.

Labbé understreker at det ikke handlet om prestasjonsangst. Det var mer et resultat av et krevende pandemi-år og utskiftninger i trenerteamet.

Men da dommeren blåste av finalekampen mellom Canada og Sverige hadde Labbé forventet en utrolig lettelse.

En lettelse som aldri kom.

- Uansett hvor mye jeg ønsket å slappe av og feire med lagkameratene klarte jeg ikke å komme ned fra den økte bevissthetstilstanden. Jeg brukte 48 timer etter finalen på å ligge i et mørkt rom, sier hun.

Reaksjonen sto stikk i strid med hva hun hadde opplevd under OL i Rio, fem år tidligere. Den gang lot hun OL-bronsen definere hvem hun var. Nå distanserte hun seg fullstendig fra egen prestasjon, der hun verken klarte å besvare gratulasjoner eller mediehenvendelser.

- Det er først nå, etter en skikkelig pause, at jeg kan hente medaljen og føle meg knyttet til den med stolthet.

Fem år tidligere

For utfordringene startet nettopp der: Under OL i Rio 2016. Den gang spilte de kanadiske fotball-jentene seg til bronse.

Ifølge Labbé holdt hun på å «sprekke av stolthet» da alle forventninger ble innfridd. Da alt hardt arbeid hadde gitt resultater.

Men så ble presset fra omgivelsene for stort.

- Når det faktisk kom til at alle ville prate om medaljen og opplevelsen, begynte jeg å føle meg tom på innsida. Jeg begynte å føle at dette metallstykket var mer verdt enn meg som person og jeg tror dette begynte den onde spiralen for meg, sier hun.

Etter hvert lærte hun seg å finne balansen mellom idrettsprestasjonene og hva hun var verdt som person, uttaler hun videre. Noe som førte til at hun klarte å verdsette medaljen sin igjen.

STJERNE: Simone Biles er en tøff turner, men heller ikke hun er helt fryktløs. Vis mer

Sjokk-exit

Den amerikanske turneren Simone Biles har tidligere åpnet opp om mentale utfordringer under OL, etter at hun av den grunn trakk seg fra lagfinalen i turn. Labbé skriver i uttalelsen at hun sympatiserer med Biles.

- Fordi jeg vet personlig, at når det gjelder det, er mental og fysisk helse ikke så langt fra hverandre. Problemet er at en mental utfordring kan være mye vanskeligere å gjenkjenne og uttrykke, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer