VI LIKER DET VI SER: «Onde brasilianske tunger kan si at midtbanesliteren Dunga har skapt et lag i sitt eget bilde. Vi andre kan bare si at vi liker det vi ser Dette er et topplag fra fotballens tempel så godt som noe» skriver Esten O. Sæther. Foto: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
VI LIKER DET VI SER: «Onde brasilianske tunger kan si at midtbanesliteren Dunga har skapt et lag i sitt eget bilde. Vi andre kan bare si at vi liker det vi ser Dette er et topplag fra fotballens tempel så godt som noe» skriver Esten O. Sæther. Foto: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDTVis mer

To flotte arbeidslag

Ryktet om lekende fotball er sterkt overdrevent. I kvartfinalen blir det mest hardt arbeid.

||| JOHANNESBURG (Dagbladet): Akkurat da noen trodde at et absolutt jordnært brasiliansk landslag var til å stoppe, kom svaret på hvorfor det visst ikke lar seg gjøre likevel:

•• For Brasil spiller etter sine egne begrensninger.

Onde brasilianske tunger kan si at midtbanesliteren Dunga har skapt et lag i sitt eget bilde. Vi andre kan bare si at vi liker det vi ser. Dette er et topplag fra fotballens tempel så godt som noe.

Bare litt smartere.

DERFOR snudde kampen i Brasils favør da høyrebacken Maicon tok et kalkulert valg midt i det hardeste chilenske presset. Han skjønte at det ville bli vrient å komme forbi ivrige, hardt pressende motstandere, men langt enklere å bruke den brasilianske fysiske fordelen på dødball. Med andre ord: Han gikk for corner, som det heter på fotballspråket.

Sekunder senere skjønte alle hvorfor:

•• Rent atletisk er dette et usedvanlig bra brasiliansk lag.

Den fordelen er selvsagt satt i et nøye Dunga-system. For anledningen var det venstrestopperen Juan som skulle gå på hjørnesparket fra Maicon bak et sperretrekk med tungvekterne Lucio og Fabiano, og det ble et hodemål like vakkert som noen annen scoring.

DET blir ofte pent når de beste fotballspillerne konsenterer seg om å spille riktig. Slik også i forspillet til 2 - 0 der alle de tre Brasil-spissene var involvert med et riktig valg av Robinho på venstrekanten, et smart løp mot midten og en utsøkt stikker fra Kaka pluss Fabianos lille vrikk som sendte Chile-målmannen med det alt for passende navnet Bravo rett ut i løse lufta.

Kom igjen; når så du et stort vakrere brasiliansk mål.

KVARTFINALEN mot Nederland blir ingen skjønnhetskonkurranse. Her spiller to giganter som vet å forsvare seg, og har et klart felles trekk:

•• De kommer ikke til å ta en sjanse for mye på jakt etter seier.

At de begge disponerer noen av turneringens beste spillere, gjør den taktiske bevisstheten enda farligere for motstanderen. En feil og det kan være avgjort.

MOT Slovakia trengte ikke Arjen Robben feilen engang for å lage den tidlige scoringen som formet kampen akkurat slik nederlenderne ønsket det.

Dette var en kontring der de i utgangspunktet angrep i undertall to mot fire. Da Robben fikk ballen litt ut mot høyre og skar innover med den, var han fortsatt dekket av tre slovakere. Likevel fant han de nødvendige centimeterne med plass til å sende en knallhard markkryper rett inn ved nærmeste stolpe.

Men det var mot et lag som gang på gang viste at hverken hadde ferdigheter eller disiplin til å holde nederlendernes nivå. Mot Brasil er det nettopp denne felles disiplinen det er snakk om.

BRASIL under Dunga er blitt et malstyrt lag på samme vis som Nederland egentlig alltid har vært det. Det lekne og tilfeldige bildet som ble skapt av nederlandsk fotball etter det heroiske finaletapet mot Tyskland i 1974, er historisk sett en misforståelse. Den nasjonale totalfotballen bygger først og fremst på hver spillers totale ansvar, og gir slett ingen rett til å gjøre som han vil.

Kanskje er det derfor den litt for egofokuserte Robin van Persie tidvis blir plukket av banen til sin egen uforstålige hoderysting? Med totalansvaret som utgangspunkt er det mer naturlig å la alltid oppofrende Dirk Kuyt stå på banen, selv om han både er treigere og slett ikke like lekker i ballføringen.

Det er uansett ikke det lekre som skal ta Nederland videre fra kvartfinalen. Det er soliditeten i en fotballtradisjon som har lært alle spillerne sine å beherske ulike faser i spillet.

OM det holder mot Brasil er kanskje mer tvilsomt. Nederlands beste mulighet ligger i duellen Arjen Robben mot venstreback Michel Bastos, men heller ikke her blir det noen lett parseier.

Uansett er det et lag med brasilianerne som må beseires. Nederlenderne kommer sikkert til å gjøre et konsentrert, felles forsøk på det, men akkurat nå kan visst resten av fotballverdenen gjøre hva som helst mot Brasil uten å lykkes.

MATCHVINNER: «Nederlands beste mulighet ligger i duellen Arjen Robben mot venstreback Michel Bastos, men heller ikke her blir det noen lett parseier» skriver Esten O. Sæther. Foto: Scanpix
MATCHVINNER: «Nederlands beste mulighet ligger i duellen Arjen Robben mot venstreback Michel Bastos, men heller ikke her blir det noen lett parseier» skriver Esten O. Sæther. Foto: Scanpix Vis mer