LENGTER ETTER MEDALJE: Aida Dahlen lader opp før jakten på edelt metall starter.  Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ NIF
LENGTER ETTER MEDALJE: Aida Dahlen lader opp før jakten på edelt metall starter.  Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ NIFVis mer

Aida Dahlen drømmer om Paralympics-suksess

To ganger har erkerivalen knust Aidas drøm. Nå vil hun ta igjen: - Vi er ikke akkurat bestevenner

På sitt beste kan Aida Dahlen (25) yppe seg med alle i bordtennis. Bare hun ikke blir sint.

RIO (Dagbladet): Tilfeldighetetene gjorde at Aida Husic Dahlen endte opp på Sørlandet. Jenta fra Balkan ble født uten en underarm og en legg, og ble forlatt på en fødestue i Bosnia like før krigen starter.

Tre år seinere var hun på et rehabiliteringssenter for barn i Montenegro. Der ble hun værende i over tre år.

Der møtte hun også Lars Dahlen.

I dag er han faren hennes. Aida Dahlen ble adoptert til Norge.

Hater å tape

Bordtennis spilte hun for første gang da hun var tolv år gammel, og hun viste umiddelbart et talent. Fra den dagen til Dagbladet møter henne utenfor deltakerlandsbyen onsdag ettermiddag har hun sopet med seg bronse (2011), sølv 2013) og gull (2015) i EM og VM-sølv i 2014.

Og en femteplass fra OL.

Men det var gullet fra EM som sikret henne plassen i årets Paralympics.

Dagbladet ble med bordtennisspiller Aida Dahlen, Kruttønna fra Balkan, på kinatrening. Video. Nina Hanse/ Dagbladet Vis mer

Rivalen

25-åringen er ranket som nummer tre i verden. Foran henne ligger kinesiske Jingdian Mao - som hun tapte for i London i 2012 og VM-finalen i 2015. To tap som gjorde vondt for det norske borttennishåpet.

Og nå møtes de igjen i en av de innledende rundene i Paralympics. Kampen går torsdag kveld, og er med å avgjøre seedingen i sluttspillet.

- Hun slo deg ut i OL og VM-finalen. Hva hadde du gjort hvis jeg hengt opp et bilde og gitt deg en pil?

RIVAL: Jingdian Mao (t.v.) tok gull Paralympics i 2012. Her sammen med svenske Josefin Abrahamsson, som tok bronse. Foto: NTB Scanpix 
RIVAL: Jingdian Mao (t.v.) tok gull Paralympics i 2012. Her sammen med svenske Josefin Abrahamsson, som tok bronse. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Dahlen later som hun kaster en pil, råflirer litt og presiserer at det var en fleip.

Så gir hun rivalen skryt:

- Hun er veldig god og veldig trygg på eget spill. Hun gjør det vanskelig for alle som møter henne. Mao spilte i Slovenia i år, og da filmet jeg noen kamper hun spilte for å være mer forberedt.

- Hvordan er forholdet mellom dere?

- Vi er ikke akkurat bestevenner, men hilser når vi møtes. Jeg får bare gjøre mitt beste, så får vi se. Hun er hakket over meg og er på lista mi. Får ekstra futt mot henne, vil gjøre det bra. Når du taper, taper og taper mot en person vil du finne nye måter og gjøre det bedre mot henne.

- Jeg møter henne når som helst. Det er sånn man utvikler seg.

Hater å tape

Dahlen forteller at hun hater å tape. Hun blir bare omtalt som «Kruttønna fra Balkan».

- Jeg er ikke en sånn som gjør så mye ut av meg når jeg først taper. Jeg har kastet racketen i bagen og litt sånn, men kaster ikke vannflaska til den andre siden av hallen. Jeg blir mest sur på meg selv og tenker på hva jeg burde ha gjort bedre.

- Langsur?

- Nei, det smeller der og da. Så er jeg furten litt etterpå før det er greit.

25-åringen fortsetter:

- Når jeg blir veldig sint tenker jeg bare: Hvor er boksesekken når man trenger den. Å få ut litt sinne er alltid godt, sier hun og slår den høyre knyttneven inn i den venstre overarmen for å illustrere.

Går for medalje

Med merittene fra EM å slå i bordet med, er det liten tvil om at Dahlen kan få med seg medalje fra lekene i Rio.

Selv sier hun:

- Jeg er veldig spent. Da jeg kom ned (til Rio de Janiero) var jeg ikke nervøs og følte jeg hadde vært gjennom det før, men så fort du får vite hvem du skal møte i første kamp, så er du klar.

- Jeg må bare gjøre mitt beste, så får vi se hvordan det går.

- Oppladning?

- Det er alltid litt problemer. Jeg har ikke vært hundre prosent i ryggen, og må bruke tid på å trene den opp hver dag. Nå har jeg hatt mange bra treninger uten noen problemer.

Det mentale må sitte, og er noe 25-åringen har jobbet mye med de siste årå. For å slippe at kruttønna blir ladet igjen.

Vil gjenta historien

En som har kjent på følelsen Aida Dahlen drømmer om - er Tommy Urhaug. Han sjokkerte alle da han gikk hjem og tok OL-gull i bordtennis i 2012.

- Klar for å slå til igjen?

- Ja, håper det. Håper jeg får den følelsen igjen. Jeg bruker følelsen fra 2012 inn mot Rio. Jeg hadde mange kamper på rad som var gode og utviklet meg gjennom mesterskapet. Klarer jeg det igjen blir jeg vanskelig å slå.

- Hva gjorde deg så rå i London?

- Jeg hadde flyten. Det er ekstremt små marginer. Må inn i sonen og ha flyten for å lykkes. Jeg har gjort et veldig godt forarbeid i år, akkurat som jeg gjorde før London. Kroppen og spillet fungerer bra. Gleder meg til å komme igang.

BLIR FARLIG: Tommy Urhaug vet han blir vanskelig å slå hvis han presterer på sitt beste. Foto:  Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ NIF
BLIR FARLIG: Tommy Urhaug vet han blir vanskelig å slå hvis han presterer på sitt beste. Foto:  Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ NIF Vis mer

- Hvordan blir du fornøyd med Paralympics?

- Da må jeg ha prestert så godt som jeg kan. Tenker ikke så mye på medaljer. Får jeg ut potensiale, kommer resultatet. Vil ha den optimale følelsen. Spiller jeg på mitt beste er det ikke mange som slår meg.

- Reaksjonene etter forrige gull?

- Det var et hysteri i starten. Det var intenst, alle skulle ha en bit av meg. Det var en ny verden. Men det var veldig gøy. Jeg har merket stor forskjell fram mot Rio. Vært et helt annet trykk, sier medaljehåpet til Dagbladet.

Oppkjøringproblemer

OL-vinneren har slitt med en kranglete hofte i flere år. Når den slår seg vrang, må han trappe ned på treningen i noen dager. Kanskje også pause helt.

- Hvordan er hofta nå?

- Ganske greit. Her har det ikke påvirket meg noe i det hele tatt.

Dermed er han klar. Han kjenner smaken av gull.