LEGGER OPP: Landslagstrener Arild Monsen og Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli hyller Northug etter at han i dag ga seg som skiløper. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

To ganger vurderte Northug sterkt å legge opp. Avslører hvorfor han endret mening

Petter Northug forteller at han holdt på å legge opp både før og etter Falun-VM.

TRONDHEIM (Dagbladet): For 18 dager siden gjennomførte Northug det som ble sett på som en oppløftende sprint da han ble nummer to i Gålå.

Likevel annonserte den norske skistjerna i dag at han allerede nå kaster inn håndkleet som langrennsløper - i en alder av 32 år.

- Nei, det var som jeg sa, at jeg ikke følte jeg hadde den progresjonen som må til for å være med og kjempe om det gjeveste i februar. Og det måler man ikke gjennom et renn på Gålå, det kjenner man på trening og ut ifra det du vet. Du vet hvor nivået er, sier Northug til Dagbladet og fortsetter:

- Da jeg ikke fikk det løftet som jeg ønsket, og jeg ikke responderte som jeg ønsket etter konkurranse heller, så var det enklere å ta valget, sier Northug til Dagbladet.

Selv om Northug annonserte at han ville ta en avgjørelse på sin videre karriere før jul, var det flere som ble overrasket da den endelige avgjørelsen kom.

Overrasket

Det gjelder blant annet sprinttrener Arild Monsen. Dagen etter at Northug informerte pappa John om den endelige avgjørelsen sin, snakket treneren med Monsen på telefonen.

- Det var overraskende. Det kom litt bardus på, det var jo litt sånn endelig, men det er ikke noe å gjøre med det. Det var overraskende at han skulle gjøre det nå, men det var ikke noe sjokkartet. Vi visste at det kunne skje på en måte, det er jo en slik verden vi lever i, sier Monsen til Dagbladet.

- Det var litt uvirkelig, men samtidig er jeg en realist. Jeg har tro på realismen og ikke å pynte på det - å fortelle det slik som det er, sier Monsen videre.

Det var en rørt hovedperson som møtte pressen på et hotell like utenfor Trondheim i formiddag. Da Northug skulle redegjøre for valget og så tilbake på egen karriere, kom tårene, som viste seg å være vanskelige å stoppe.

Starten på et eventyr

Etter en kort pause møtte Northug pressekorpset igjen til del to av seansen, etter å ha samlet seg i noen minutter. Da hadde han det lettere med å sette ord på følelsene sine.

32-åringen forteller at han ikke kunne drømt om at han ville bli så suksessfull i skisporet.

- Nei, det har jeg ikke, langt ifra. Jeg førte meg veldig privilegert da jeg vant mitt første VM-gull. Jeg trodde aldri det var mulig. Men det viste seg, når man sitter her i dag, at det bare var starten på det som skulle bli et eventyr for min del, sier han til Dagbladet.

- Tiden går fort som idrettsutøver og man må ta vare på mulighetene, og det føler jeg at jeg har gjort. Det gjør sikkert også at det er lettere å ta en slik avgjørelse, når ting ikke fungerer, når du vet at du på en måte har … Sportslig er du litt mettet motivasjonsmessig, og da tror jeg det er mye lettere å sette seg tilbake da, sier Northug.

Ville legge opp

Og det er ikke første gang han har vært mett av langrennssirkuset. Mai 2014 kom meldingen om at Petter Northug hadde krasjet bilen sin i alkoholpåvirket tilstand. På dagens pressetreff fikk 32-åringen spørsmål om hva han tenker om den episoden i dag.

Da kom det fram at han kanskje aldri ville deltatt i Falun-VM, hvis ikke den alvorlige episoden hadde skjedd.

- Det er en episode man helst skulle vært foruten, men det er en episode som hører med i historien om Petter Northug. Jeg lærte mye av den, og den episoden fikk meg nok til å forlenge langrennskarrieren fram til i dag da, sier Northug.

- Jeg hadde mest sannsynlig ikke vært på startstreken i Falun hvis ikke den episoden hadde skjedd. Mest sannsynlig hadde jeg vært ferdig etter det Sotsji-mesterskapet (OL i Sotsji i februar 2014, journ.anm.). Den var med på å rote litt i gamle nerver fra barndommen og plukket opp dem igjen, slik at jeg klarte å rope meg inn i det systemet ett år til, fram mot det mesterskapet. Og selv om jeg skulle vært foruten, så var det lærerikt og jeg brukte episoden riktig også, året etterpå og fram mot VM, sier han videre.

Så ikke noe mening

Northug forteller til Dagbladet at han også vurderte å legge opp etter Falun-VM, hvor han vant fire gull, hvorav to av dem individuelt. Det var etter gullet på femmila at tankene om karrierestopp kom krypende.

- Ja, da var jeg nok veldig sikker en periode på at det var over. Jeg så ikke noe mål og mening i å gå noe mer, det gjorde jeg ikke. Jeg fant ikke noe som drev meg sportslig, men jeg følte vel kanskje at det var det at jeg sto alene privat og følte at jeg måtte tilbake i ringene, med de avtalene jeg hadde, sier Northug, som svarer følgende på spørsmål om han skulle ønske at han la opp tidligere i karrieren:

- Kanskje, både ja og nei. Jeg syns det har vært artig å være med. Dette året har vært veldig artig, selv om det ikke har kommet noen resultater. Jeg har vært på et nytt lag, et sprintlag, det har vært et veldig artig år som jeg ikke kommer til å glemme. Jeg tror nok det kunne vært over mye tidligere også, det kunne det vært, sier Northug.

LEGGER OPP: Petter Northug offentliggjorde i dag at han gir seg som langrennsløper, men innrømmer at han har vært inne på tanken flere ganger tidligere. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Northug klarte ikke å holde tårene tilbake da han et snaut kvarter tidligere satt på podiet og snakket om brødrenes betydning for karrieren hans. Hovedpersonen selv trodde ikke han skulle vise så mye følelser i dag.

Etterpå satt han tålmodig og svarte på spørsmål fra de frammøtte journalistene i mer enn en halvtime, hvor han svarte på alt fra spørsmål om Calle Halfvarsson og alle konfliktene opp gjennom åra, til spørsmål om han var aktuell for den ledige trenerjobben i Rosenborg.

Og Northug bedyrer at han ikke har noen planer om å gjøre comeback i toppidretten etter inneværende sesong.

- Nei. Det er helt sikkert, sier han bombastisk.

- Du ser ikke for deg i det hele tatt at du kan få så lyst i august neste år, at du prøver i ca. tre måneder for å se hvor god du kan bli?

- Per dags dato, nei, ikke i det hele tatt, svarer Northug.

Hadde troen

Sprinttrener Arild Monsen hadde på sin side vært optimist etter at Northug viste en enorm akselerasjon og hurtighet innimellom den siste tiden, da han var sammen med resten av laget.

Monsen trodde derfor Northug kunne komme tilbake i slag, etter det han viste på sin aller siste sprint i Norgescuprennet i Gålå.

- Jeg tenkte det, for det som er med Petter, jeg tenkte at det var på sprint det måtte gjøres hvis han skulle komme tilbake. Og så var det der at vi hadde noen treningsøkter der vi bare prøvde å forbedre prolog-kvaliteten, for når han kommer i en kvartfinale, er han som en ny person, sier Monsen og fortsetter:

- Da er han plutselig godt innenfor topp 30, men det hjelper ikke hvis du ikke klarer å kvalifisere deg, for da får du ikke delta. Så det er det som har vært caset til han da. Vi prøvde litt febrilsk den veien da, men det gikk ikke, sier Monsen.

Northug ble 25 i prologen på Gålå, noe som ikke ville vært i nærheten av avansement på sprint i verdenscupen, hvor de beste utøverne deltar.

Denne helga kom altså den endelige beskjeden til sine nærmeste om at Petter Northug har tatt sitt siste stavtak på toppnivå.

Han etterlater seg en legendestatus som vil bli vanskelig å toppe for dem som kommer etter ham.