Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling:

To håndleddsbrudd på to år - under den samme åpningshelga

Syver Wærsted er likevel lettet etter alvorlig ulykke.

BRUDD: I år - som i fjor - gikk det galt for Syver Wærsted under sesongåpningen. Det betyr at han igjen går glipp av landslagsoppdrag. FOTO: Uno-X
BRUDD: I år - som i fjor - gikk det galt for Syver Wærsted under sesongåpningen. Det betyr at han igjen går glipp av landslagsoppdrag. FOTO: Uno-X Vis mer

(procycling.no): Mens lagkameratene er ute og trener, har Syver Wærsted (20) blitt igjen inne på hotellrommet, der han slikker sårene etter søndagens alvorlige påkjørsel under et kriteriumsritt på Rhodos.

Les også: Politimotorsykler meide ned feltet i finalen på Rhodos

Uno-X Development-rytteren lå i første rekke av hovedfeltet noen små kilometer unna mål, da to politimotorsykler dukket opp i høyt fart - og kjørte rett inn i sykkelfeltet.

Til procycling.no forteller telemarkingen at han klarte å unngå den første motorsykkelen, mens han ble en av de første som kolliderte med den andre.

- Det kunne ha gått veldig mye verre. Sånn sett føler jeg meg ganske heldig. Jeg så faktisk de to motorsyklene et godt stykke før hendelsen inntraff, men jeg forsto ikke at de kom i vår retning. Når de er 50-60 meter unna oss, oppfatter jeg at de hiver seg på bremsene. Vi prøver å gjøre det samme. Det var slak nedoverbakke der ulykken skjedde, og da går det ekstremt fort unna. Man rekker ikke å tenke så mye, sier Syver Wærsted til procycling.no.

- Andre hadde det mye verre enn meg

Nordmannen var blant en håndfull ryttere som ble brakt til sykehus etter den voldsomme smellen.

Her fikk han tidlig bekreftet frykten for håndleddsbrudd.

- Rette etterpå er det fullt kaos. Det første jeg gjør er å kjenne litt forsiktig på kroppen min, for å se om alt er greit. Jeg ser ned på hånda mi og der er det en kjempestor kul. Da skjønner jeg med en gang at den er brekt. Jeg ser andre ryttere som ligger på bakken. Jeg innser at de har det mye verre enn meg, og at dette kunne ha gått mye verre. Det er en del hyling og skriking rundt meg. Resten av laget stanset opp, for å sjekke om det gikk bra med meg. Jeg får god hjelp av dem, samtidig som det strømmer noen sjokkerte tilskuere til, forteller han.

Så hvordan kunne det skje?

Sportsdirektør Leo Snoeks forteller at ulykken inntraff på en strekning der rytterne kunne ta i bruk begge sidene av veien.

Uklart hendelsesforløp

Wærsted lå godt plassert foran den ventende spurten, og posisjonerer seg på venstresiden av midtrabatten i forkant av rundkjøringen.

- Det var en splitt i veien, og da prøver alle syklister å ta kjappeste vei, uansett. Det var vel omtrent fifty-fifty om man kjørte på høyre- eller venstresiden der, så det var jævlig mange som gikk ned, forteller Snoeks på telefon fra Rhodos og legger til:

- Jeg hadde en dårlig posisjon i servicekøen, så jeg må innrømme at jeg ikke så det som skjedde. Men det var i hvert fall ikke sperret av, slik at man ikke skulle ta den venstrefila. Da gjør jo arrangøren det litt vanskelig for seg selv.

Hvorfor politimotorsyklene kom kjørende mot feltet i full fart, er ennå uklart. Sannsynligvis dreide det seg sikre en vei eller en avkjørsel, men samtidig viser det at man har undervurderte hastigheten feltet brukte på å kjøre de 195 kilometerne rundt øya fullstendig.

Når man arrangerer sykkelritt plikter man selvsagt å stanse all motgående trafikk lenge før rytterne ankommer stedet. Så her har systemet sviktet kapitalt.

Snoeks forteller at de skal få mer informasjon om hvordan hendelsen kunne oppstå i et møte med arrangøren senere mandag.

Skadet det andre håndleddet i fjor

Syver Wærsted orker likevel ikke å bruke så mye energi verken på førerne av de to morosyklene eller på den lokale arrangøren.

- Dette var helt klart en alvorlig situasjon, og i dag er jeg egentlig bare ganske lettet over at det gikk så bra. Motorsyklistene ender jo også ned i bakken, og jeg ser at de skjønner alvoret etter at ulykken inntraff. Jeg møtte de to på venterommet på sykehuset også. De to satt overfor meg, og det det virket som de ikke hadde det så bra. Jeg synes heller litt synd på dem, sier 20-åringen.

Mannen fra Porsgrunn regner med han er tilbake på sykkelsetet i løpet av noen få dager. Forrige gang han brakk håndleddet, var han utenfor konkurranse i fem uker.

Utrolig nok skjedde det under akkurat den samme helga i fjor, men da under GP Lillers i Frankrike.

I år gikk rittet 5. mars, mens det ble kjørt 6. mars i 2016. Altså er det kun én dags avvik mellom hendelsene, selv om helga er den samme.

- Den gangen skjedde et mot slutten av løpet, da jeg skulle spurte om en topp 15-plassering i feltet. Det var noen som veltet foran meg, og jeg kjørte inn i vedkommende sammen med lagkompis Max Emil Kørner. Hvis jeg skal sammenlikne de to krasjene, var gårsdagen mye verre, innrømmer han.

- Utover håndleddsbruddet har du ikke pådratt deg noen andre skader?

- Nei, de dro håndleddet på plass i går, da jeg var en liten tur innom sykehuset. I dag er jeg bare stiv og støl i muskulaturen, og har litt vondt i leggen. Det går veldig greit, egentlig.

Mister landslagsoppdrag - igjen

Det er vanlig at norske lag sesongåpner den første helga i mars. I det samme tidsrommet blir uttaket til U23-utgavene av Gent-Wevelgem og Flandern rundt gjort.

I fjor tok landslagssjef Stig Kristiansen ut Wærsted til rittene, men uttaket ble selvsagt endret etter velten i Lillers.

Dessverre skulle det altså gjenta seg i år:

- Syver var på lista, i år som i fjor, bekrefter Kristiansen overfor procycling.no.

Akkurat dét får ikke den sympatiske telemarkingen gjort så mye med. Men han lover at både han og Uno-X Development Team skal slå kraftig tilbake.

- Jeg var litt sur etter krasjen, men det var mer i kampens hete. Jeg tenker ikke så mye på det med Gent og Flandern rundt nå. Kroppen føltes egentlig veldig bra i går. Formen kjennes ut som den er bra. Jeg var godt plassert innenfor de siste to-tre kilometerne, men det gikk jo en stor velt der også, så man vet aldri hvordan det hadde gått.

- Hva synes du om innsatsen laget la ned før dette skjedde?

- Vi kjørte utrolig bra, det må jeg si. Vi var absolutt med i rittet, hadde lagt en god taktikk - og den fulgte mi. Torstein (Træen) satt i en veldig skummel gruppe innenfor den siste mila, og jeg trodde egentlig den skulle gå helt inn. Vi var absolutt med og preget rittutviklingen, og det var utrolig morsomt. Det var mitt første ritt med denne gjengen, og jeg synes vi kjørte veldig bra allerede. Det blir spennende å se hva vi får til senere i sesongen.

Til helga skal Uno X-Development Team sykle et etapperitt over tre dager på Rhodos. Der kommer Sedrik Ullebø inn på laget, mens Wærsted reiser hjem til Norge for å starte opptreningen.

- Hvis jeg skal sammenlikne opp mot det som skjedde i fjor, så var jeg tilbake på rulla etter fire-fem dager. Det dreier seg om helt rolig trening, men jeg tror ikke dette får så mye å si for treningen. Slike velt setter en liten støkk i deg, men samtidig har jeg vært igjennom dette mange ganger før. Det er en del av syklingen. Det må jeg bare godta, avslutter han.

PS: Team fixIT.nos finne, Matti Manninnen, gikk ned i den andre store velten. Men heldigvis skal han ha kommet unna med kun et mulig brudd i fingeren og noen skrubbsår.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media