To kamper på 46 dager

Av de 17 landslagsspillerne i Estland er det bare André Bergdølmo som synes å være sikker på laget mot Italia 4. juni.

TALLINN (Dagbladet): Han er også den eneste i troppen som ikke er i nærheten av klubblaget.

46 dager før Norge møter Italia på Ullevaal har André Bergdølmo to kamper å se fram til. Den første spilles her i Tallinn i ettermiddag - den andre mot Costa Rica på Ullevaal Stadion 24. mai. Motstanderne er under internasjonal middels, og det er som alle kalender-lesere forstår over en måned mellom hver match.

Er det virkelig god nok oppkjøring til årets viktigste fotballkamp?

-  Ja, sier den snart utgåtte Dortmund-proffen til Dagbladet. -  Jeg trener jo hver dag. Og det holder - jeg trenger ikke kamper for å være i form.

-  Det er bare sånn det er for meg.

Kanskje reservelaget

André Bergdølmo har, slik han tørt uttrykker det, muligheten til å be Dortmund-sjefene om et par reservelagskamper fram mot sesongslutt i Tyskland 21. mai om han føler at han trenger det. Akkurat nå gjør han ikke det. Og derfor vil en av Norges sikreste kort finpusse Italia-formen i spill åtte mot åtte, 11 mot 11 og ni mot ni slik de varierer kampsituasjonene på treningsfeltet i Dortmund.

I en klubb han ikke er ønsket.

ALT FOR NORGE: Borrusia Dortmund-proffen André Bergdølmo er helt ute av den tyske klubbens planer, men    konsentrerer seg om Norge. -  Jeg trener jo hver dag. Og det holder - jeg trenger ikke kamper for å være i form, sier Bergdølmo. Foto: ARNT E. FOLVIK
ALT FOR NORGE: Borrusia Dortmund-proffen André Bergdølmo er helt ute av den tyske klubbens planer, men konsentrerer seg om Norge. - Jeg trener jo hver dag. Og det holder - jeg trenger ikke kamper for å være i form, sier Bergdølmo. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

-  Den eneste grunnen til at jeg fikk være med her i Estland er at jeg ikke er i planene for A-laget til Dortmund. Verken for resten av sesongen eller til neste år. Og derfor blir det sannsynligvis ikke flere matcher før Italia-kampen enn de to landskampene du har nevnt.

-  Og det holder.

En back for Brann

Hva framtida angår ut over 4. juni registrerer André Bergdølmo at Europas fotballagenter ringer som besatt, uten å ha noe konkret å melde, og at LSK er interessert mens Vålerenga har forhørt seg. Brann derimot, som virkelig trenger en høyreback, har han ikke hørt noe fra. For sjøl om han ønsker å forlenge eventyret i utlandet, og André Bergdølmo kaller proffkarrieren sin for et eventyr, så holder han døra til Norge på gløtt.

For sikkerhets skyld.

-  Det blir for dumt å gå ut her og nå og si at jeg ikke vil spille i Norge, sier han. -  Det kan jo hende at jeg ikke får en ny klubb i utlandet. Så derfor - for å slippe å komme krypende en gang i juni og si at jeg kan spille for dere likevel - holder jeg døra oppe.

-  Det eneste jeg vet er at jeg ikke skal gi meg.

Alt for Norge

André Bergdølmo sier også at det er Italia-kampen og ønsket om en forlenget profftilværelse i utlandet som holder ham i form. Og derfor har han det siste halve året trent mer enn noen gang.

-  Jeg kunne gitt totalt f... i Dortmund, sier han. -  Lønna mi kommer jo inn uansett. Men jeg får meg ikke til å gjøre det - hvis jeg ikke hadde klart å forholde meg profesjonelt til det som skjer, og med det mener jeg å akseptere situasjonen uten å klage og gi blaffen, så får jeg ikke spille mot Italia.

Derfor har jeg møtt motgangen med å trene bedre enn noen gang og lagt inn egentreninger på toppen av det jeg får i Dortmund.

Ideelt sett vil André Bergdølmo ha ny kontrakt sikret før 1. juni. Men han ser også muligheten til å gjøre en god kamp i utstillingsvinduet det blir på Ullevaal.

-  Ja, sier André Bergdølmo til Dagbladet. -  Men jeg tenker ikke på det. For det viktigste er at Norge vinner - ikke at jeg spiller veldig godt. Jeg vil heller spille dårlig og vinne den kampen enn helt fenomenalt og gå av banen med tap.

Fordi:

-  Hvis André Bergdølmo spiller dårlig, har folk glemt det etter ei uke. Hvis Norge slår Italia går det inn i historien. Og det er det som betyr noe - ikke noe annet. Mot Italia vil resultatet være overordnet alt.