Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

To kjemper om den siste VM-plassen i skiskyting

Får én sjanse til å sikre seg VM-billett.

FEM ER KLARE: Disse fem er klare for VM-troppen i skiskyting i mars, mens én plass står ledig. Den kjemper potensielt fire-fem mann om, men Dagbladet tror den siste VM-billetten står mellom to personer. Foto: NTB Scanpix
FEM ER KLARE: Disse fem er klare for VM-troppen i skiskyting i mars, mens én plass står ledig. Den kjemper potensielt fire-fem mann om, men Dagbladet tror den siste VM-billetten står mellom to personer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Å ta ut herretroppen til skiskyttermesterskap har i mange år vært et luksusproblem for landslagssjefene - og heller ikke til VM i Kontiolahti er det en tropp som gir seg selv.

Tradisjonen tro er det nemlig bikkjeslagsmål om de siste plassene i verdens beste skiskytterlag.

Fire klare i morgen? Etter det Dagbladet har grunn til å tro, så får kvartetten Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø VM-klarsignal allerede i morgen - i forbindelse med Kvalfoss-sprinten i Holmenkollen.

I tillegg til de fire - som er bankers på VM-laget - så har også Henrik L'Abée-Lund (28) ganske sikkert sikret seg en VM-billett med sjetteplassen på sprinten i Anterselva 22. januar.

Vraket til OL Oslo-mannen har for det meste blitt henvist til IBU-cupen i vinter, men grep muligheten da landslagsledelsen lot han få gå verdenscuprundene i Ruhpolding og Anterselva.

Henrik L'Abée-Lund ble vraket i OL-troppen sist vinter, etter at han slo igjennom med brask og bram vinteren før - og ser nå ut til å ha kjempet seg tilbake i det gode selskap.

Han får også gå verdenscuprennene i Nove Mesto neste helg.

Os vs Bjøntegaard Dermed er har landslagssjef Per Arne Botnan bare én ledig plass i troppen til VM i finske Kontiolahti i mars.

Den plassen står - etter det Dagbladet erfarer - mellom Alexander Os (34) og Erlend Øvereng Bjøntegaard (24).

Fauskeværingen Os har best enkeltresultat av de to i vinter, med 8. plass på jaktstarten i Østersund tidlig i desember - mens Bjøntegaard har to 14. plasser som beste resultat i verdenscupen i vinter.

Men:

Kongsberg-gutten Bjøntegaard har slått Os i fire av fem løp hvor de begge har gått denne sesongen. Trolig vil landslagsledelsen la formutviklingen de neste ukene til å avgjøre hvem av de to som fortjener den siste ledige VM-plassen.

Én sjanse hver Bjøntegaard er tatt ut til å gå sprinten og jaktstarten i Nove Mesto neste helg. Dit sender ikke landslagsledelsen Alexander Os.

I stedet får Os sjansen i Holmenkollen i midten av februar.

Den av de to som benytter sin mulighet best, får trolig en VM-billett som påskjønnelse.

Altså blir det nærmest amerikansk uttagning for å skille de to.

Mange om beinet Før sesongen startet så hadde så mange som ti personer målsetting om en plass i VM-troppen. Men sesongen har ikke blitt helt som Vetle Sjåstad Christiansen (22), Lars Helge Birkeland (26) eller Lars Berger (35) håpet på.

Landslagssjef Per Arne Botnan legger ikke skjul på at Os og Bjøntegaard ligger best an til å få den siste VM-plassen, og han bekrefter at formutvikling den neste tida vil bli utslagsgivende - ikke bare hva de har prrestert tidligere i vinter.

- Vi føler at alle har fått en fair sjanse til å kvalifisere seg, sier Botnan til Dagbladet.

To har vunnet Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø er de to eneste norske som har vunnet i verdenscupen i vinter. Slik kan vinteren oppsummeres for de fem som Dagbladet mener allerede er VM-klare:

Emil Hegle Svendsen (29) vant verdenscupåpningen i Østersund, og vant også jaktstarten i Pokljuka før jul. Trønderen har også en tredjeplass i vinter. Trønderen sto over sprinten i Oberhof på grunn av sår hals.

Pallplasseringene har vært litt færre enn forventet i vinter, men veteranen dokumenterte på sisteetappen på stafetten i Anterselva forrige helg hvor rå han er på gode dager.

Johannes Thingnes (21) har to seirer i verdenscupen i år, og viste også på sin stafettetappe i Anterselva at han har ekstreme kvaliteter. Har fulgt opp fjorårssesongen, hvor han slo igjennom med brask og bram - og også fikk prisen for Årets gjennombrudd på Idrettsgallaen.

Et sikkert kort på sprint/jaktstart-laget i VM.

Ole Einar Bjørndalen (41) vant OL-sprinten i Sotsji sist vinter, og har en friplass på sprint/jaktstart-laget i kraft av å være regjerende sprintmester. I vinter har han en andreplass på sprinten i Oberhof som beste resultat.

Bjørndalen valgte å stå over de tre rennene i Pokljuka før jul. I Anterselva forrige helg gikk han inn til en 9.- og fjerdeplass på henholdsvis sprint og jaktstart. Veteranen kjører et tøffere høyderegime enn de fleste, men kan også mer om høydetrening enn de fleste, og har trolig god kontroll på VM-formen.

Tarjei Bø (26) har tre topp-seks-plasseringer i vinter, men stryningen har også mistet fire renn på grunn av sykdom. I Anterselva forrige helg endte han helt nede på 46. plass på sprinten, og gikk seg opp til 25. plass på jaktstarten.

Eldstemann Bø har møtt på litt motgang de siste par åra, men potensialet er likevel ubestridt, og kan vinne når som helst bare han kommer seg på beina.

• Henrik L'Abée-Lund (28) har gått mest IBU-cup i vinter, men gikk inn til sjetteplass på sprinten i Anterselva i forrige verdenscuprunde. Det er ganske sikkert nok til å overbevise landslagsledelsen om å sende oslomannen til Kontiolahti i mars.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media