INNRØMMER VOLD: NFL-spilleren Josh Brown fra New York Giants innrømmer overgrep og mishandling av sin tidligere kone i nye rapporter fra amerikansk politi. Foto: Christopher Szagola/CSM/REX/Shutterstock
INNRØMMER VOLD: NFL-spilleren Josh Brown fra New York Giants innrømmer overgrep og mishandling av sin tidligere kone i nye rapporter fra amerikansk politi. Foto: Christopher Szagola/CSM/REX/ShutterstockVis mer

Josh Brown innrømmer mishandling:

To måneder etter suspensjonen fikk klubben vite sannheten om spilleren: - Jeg var Gud. Hun var min slave

NFL-spiller avslørt av e-post og brev.

(Dagbladet): Politidokumenter offentliggjort i USA får debatten til å rase rundt NFL-spilleren Josh Brown (37) og idrettsstjerners generelle kvinnesyn.

Gjengitt i blant annet USA Today, NY Post og NY Times innrømmer Brown nemlig mishandling av ekskona gjennom flere år.

- Jeg så på meg selv som Gud. Hun var min slave, skrev Brown til familiemedlemmer og venner i mars 2014, før saken nå er blitt en stor snakkis i USA.

- Overgriper

Brown spiller i NFL-klubben New York Giants og ble i august suspendert i én kamp som følge av vold mot sin daværende kone. Voldsepisoden skjedde i 2015.

- Jeg ble en overgriper og skadet henne fysisk, emosjonelt og verbalt, skrev Brown i dokumentene som nylig er blitt kjent.

- Kvinner var objekter for meg. Jeg brydde meg ikke om smerten jeg påførte dem, skrev NFL-spilleren videre.

Nå blusser debatten opp rundt NFL-spillere, vold og kvinnesyn. Noe av grunnen er at klubben, Giants, beskyldes for å ha visst om Browns voldelige fortid.

Flere krever nå klare retningslinjer og at sporten slår hardt ned på lovbrytere.

ESPN og kommentator Jane McManus skriver at Brown fortjener en «skikkelig straff».

- Det er ingen tvil om at Brown snart vil få en lengre straff. Men det er for seint. Det skulle skjedd i august, skriver McManus.

Andre skriver:

- Nok en gang sviktet NFL i en sak om vold i hjemmet, skriver Albert Breer for Sports Illustrated.

Kommentator Nancy Armour i USA Today skriver:

- Brown innrømmer vold mot kona, men NFL bryr seg knapt. Èn kamps suspensjon. Dyremishandling, doping - hvis du ser på straffene som er gitt, ser NFL på disse lovbruddene som verre enn å mishandle partneren sin, skriver Nancy Armour.

KICKER: Josh Brown spiller på New York Giants og er en såkalt kicker. Foto:  Al Bello/Getty Images/AFP
KICKER: Josh Brown spiller på New York Giants og er en såkalt kicker. Foto:  Al Bello/Getty Images/AFP Vis mer

Avslørt i rapport

New York Giants møter Los Angeles Rams til kamp i London søndag 23. oktober. Amerikansk presse forventer at mye fokus før kampen vil dreie seg om Brown - som i siste liten ikke fikk være med på flyet fra New York.

NFL måtte nemlig i går (torsdag) gjenåpne saken mot Brown etter at en politirapport ble lekket. Det var Browns egne ord om mishandling som fant veien til offentligheten - noe som var en del av 165 sider med dokumenter som Browns tidligere kone hadde gitt til politiet. Brown er anklaget for mer enn 20 tilfeller av mishandling, før paret ble skilt.

- Han innrømmet at han tidligere hadde mishandlet kona, sier John Mara, deleier av klubben New York Giants.

Klubben hevder derimot at de ikke kjente til omfanget.

- Vi er naturligvis rystet over det vi leser (i den nye rapporten). Det finnes ingen unnskyldning for denne type handling, sier Mara.

Ligasystemet - NFL - fortalte i en pressemelding i går at de var uvitende om den nye informasjonen som ble kjent onsdag. NFL lover nå en gjennomgang av rutiner og prosedyrer.

I AKSJON: New York Giants-spiller Josh Brown i kamp mot San Francisco 49ers i oktober i fjor. Foto: Robert Deutsch-USA TODAY Sports
I AKSJON: New York Giants-spiller Josh Brown i kamp mot San Francisco 49ers i oktober i fjor. Foto: Robert Deutsch-USA TODAY Sports Vis mer

Uenighet

Bakgrunnen er følgende:

Som følge av en arrestasjon i 2015 ble Brown suspendert i én kamp i august - og gikk dermed glipp av serieåpningen i NFL. Men noen videre etterforskning ble det ikke.

Så kom The King County-sheriffkontoret med nye opplysninger denne uka. Nå hevder NFL at de tidligere forsøkte å hente inn informasjon fra politimyndighetene, uten hell.

- NFL-etterforskere har gjentatte ganger - både muntlig og skriftlig - forsøkt å innhente informasjon i saken. Alle henvendelser er blitt avvist. Vi har dessvere ikke klart å hente inn denne informasjonen på egenhånd, skriver NFL i en pressemelding.

I mars signerte Brown en ny toårskontrakt med Giants til en verdi av 33 millioner kroner. Dette til tross for at Giants var klar over at Brown var arrestert for vold mot kona i 2015.

- Vi så en ung mann som innrømmet at han hadde problemer. Dette forsøkte han å komme seg ut av. Derfor valgte vi å tilby ny kontrakt, sier klubbeier Mara.

- Skjuler skandaler

Ifølge New York Times skal NFL ha vært klar over at kona hadde anmeldt over 20 tilfeller av mishandling da Brown ble suspendert (i èn kamp) i august.

Ved ett tilfelle skal Brown ha oppsøkt sin da fraseparerte kone på et hotell. Sikkerhetspersoner fra NFL skal da ha flyttet kona og deres barn til en annen adresse.

Avisa New York Daily News har også seinere publisert nødanrop fra kona. To måneder etter arrestasjonen i 2015 skal Brown også ha brutt besøksforbudet.

Til tross for dette, var Brown fortsatt en del av NFL-klubben inntil nylig.

- Hun (kona til Brown) er helt klar på at hennes erfaring med NFL er at de hevder å ha nulltoleranse for vold i hjemmet, men at NFL i realiteten holder ting skjult, sier King County-betjent Robin Ostrum.

Foreløpig er det ukjent hva som skjer videre med Josh Brown.

Brown-saken dukker opp ganske nøyaktig to år etter at NFL-spilleren Ray Rice ble avslørt av en skandalevideo der han banket opp kjæresten.