To Messi-mål startet en historisk snuoperasjon

Ingen har klart det Barcelona gjorde i kveld.


(Dagbladet): Barcelona - Milan 4-0, sammenlagt 4-2.

De har ikke liknet helt på seg selv i det siste, Barcelona generelt og Lionel Messi spesielt. To tap mot Real Madrid på rappen, og et svakt bortemøte med Milan i åttedelsfinalen har gjort det ekstra synlig.

I kveld var de i lange perioder tilbake i den klassen som knapt noe fotballag har vært noensinne. Og det holdt til en snuoperasjon som vil skrive seg inn sammen med tidligere snubragder i katalanernes klubbhistorie.

TRANGE ARBEIDSFORHOLD: Men Lionel Messi trenger ikke så mye plass for å sette inn 1-0 for Barcelona før det er spilt fem minutter. Foto: MANU FERNANDEZ, AP / NTB SCANPIX
TRANGE ARBEIDSFORHOLD: Men Lionel Messi trenger ikke så mye plass for å sette inn 1-0 for Barcelona før det er spilt fem minutter. Foto: MANU FERNANDEZ, AP / NTB SCANPIX Vis mer

Og seieren var ikke bare klubbhistorisk. Ifølge Uefa.com er Barcelona det første laget i Champions League-historien til å gå videre etter tomålstap i første kamp - uten fordel av bortemålsregelen.

Og selvsagt var det Messi som var nøkkelen som åpnet Milan-forsvaret. To knallharde, kjappe skudd - et like innenfor og et like utenfor 16-meteren - sørget for 2-2 sammenlagt etter 45 minutter.

Takket publikum I andre omgang ga David Villa Barcelona ledelsen, mens Jordi Alba fikk punktere oppgjøret definitivt da Milan kastet bort en god dødballsjanse på overtid.

Og dermed er en vanskelig Barcelona-periode kanskje over? I alle fall er den glemt for en stund:

KALDT PLASSERT: David Villa setter inn 3-0 før Philippe Mexès rekker å gripe inn. Foto: LLUIS GENE, AFP / NTB SCANPIX
KALDT PLASSERT: David Villa setter inn 3-0 før Philippe Mexès rekker å gripe inn. Foto: LLUIS GENE, AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- Fansen var bak oss hele tida, de stolte på oss. De visste vi kunne gjøre det, og til slutt gjorde vi det for dem. Når du opplever en kveld som dette, glemmer du alle de dårlige dagene. Etter å ha opplevd det vi gjorde i kveld, bryr vi oss ikke om hvem vi får i kvartfinalen, sier David Villa, til Uefa.com.

Også Gerard Pique takker hjemmepublikum for hjelpen.

- Det er veldig følelsesladd. Vi fortjente å vinne fra første minutt. Vi visste det ville bli vanskelig etter resultatet borte, men her på Camp Nou er stemningen fantastisk. Folk får deg til å kjempe til siste minutt, sier midtstopperen i et intervju på Viasat 4.

Messi, selvsagt Det var ikke spilt fem minutter før Messi traff første gang. Et lekkert, lite veggspill med Xavi like utenfor 16-meteren, en liten touch som la ballen perfekt til rette mellom fire Milan-spillere 15 meter fra mål, og et velplassert skudd høyt i målet var det som skulle til.

KVELDENS ANDRE: Messi plasserer ballen utenfor rekkevidden til Christian Abbiati. Foto: LLUIS GENE, AFP / NTB SCANPIX
KVELDENS ANDRE: Messi plasserer ballen utenfor rekkevidden til Christian Abbiati. Foto: LLUIS GENE, AFP / NTB SCANPIX Vis mer

I kampens 12. minutt kunne Barcelona fått straffe da Pedro ble dyttet overende i feltet, men ungarske Viktor Kassai blåste ikke.

Minuttet seinere klemte Andres Iniesta til fra 16 meters hold, og Milan-keeper Christian Abbiati fikk ikke gjort annet enn å dytte ballen i tverrliggeren. Messi nikket returen like utenfor mål.

Etter en frenetisk åpning falt tempoet i kampen noe utover i omgangen. Barcelona-spillerne traff ikke lenger på alt de forsøkte på, og Milan skaffet seg hvilepauser ved å sende ut unggutta Stephan El Shaarawy og M'Baye Niang på noen løpeturer på Barcelonas halvdel.

PUNKTUM KVARTFINALE: Jordi Alba feirer 4-0-målet som sikret plassen i kvartfinalen på overtid. Foto: GUSTAU NACARINO, REUTERS / NTB SCANPIX
PUNKTUM KVARTFINALE: Jordi Alba feirer 4-0-målet som sikret plassen i kvartfinalen på overtid. Foto: GUSTAU NACARINO, REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Men som regel var det ingen andre som rakk å følge på raskt nok til at det ble problematisk for Barcelona-forsvaret.

Gedigen Milan-sjanse Sju minutter før pause fikk imidlertid 18 år gamle Niang en fantastisk sjanse til å stilne Camp Nou. Javier Mascherano rakk ikke opp på en lang klarering fra Milan-forsvaret, og nikket ballen inn bak seg. Den franske tenåringen stormet alene mot Victor Valdes, satte ballen forbi Barcelona-keeperen, men rett i stanga.

I stedet gikk det bare litt over et minutt før Messi satte sin andre for kvelden. Iniesta spilte ham fram med en utsidepasning, argentineren dyttet ballen en liten meter til side og klinket ballen i mål fra 17 meters hold.

Barcelona gikk i strupen på Milan også fra starten av andre omgang, og fikk betalt for det høye presset etter ti minutter. Midtstopper Mascherano vant igjen ballen 30 meter fra Milan-målet, og sendte den til Iniesta. Han la tilbake til Xavi, som på første touch spilte fram David Villa. Kantspilleren var kaldere enn en fisk, dempet ballen og plasserte den i lengste hjørne.

Nervøst Camp Nou Milan klarte å skape nerver i sluttminuttene. Som da innbytter Bojan Krkic, med bakgrunn i Barcelonas ungdomsakademi, nå på lån fra Roma til Milan, serverte en annen innbytter, Robinho foran mål ni minutter før full tid. Men Jordi Alba fikk blokkert til corner.

Barcelona, som hadde stått høyt i presset nesten hele kampen, ble spilt dype. Milan kom til nesten-sjanser til massiv pipekonsert fra et nervøst hjemmepublikum - vel vitende om at ett baklengsmål ville snu alt på hodet.

Et drøyt minutt på overtid fikk Milan sjansen til å flytte fram mannskapene på et frispark litt inne på Barcelonas halvdel. Det utnyttet de elendig, surret bort ballen og Barcelona kontret med fem mann.

Alexis Sanchez slo på tvers til Jordi Alba som trillet inn 4-0. Milan kom aldri nærmere enn da M'Baye Niang skjøt i stanga etter 38 minutter. Det spørs om 18-åringen får sin beste søvn denne natta.