GA TARIK SJANSEN: : En taktisk glipp slapp Tarik Elyounoussi og FFK inn i nabokampen mot lillebror Sarpsborg 08. Foto: SCANPIX/Linn Cathrin Olsen.
GA TARIK SJANSEN: : En taktisk glipp slapp Tarik Elyounoussi og FFK inn i nabokampen mot lillebror Sarpsborg 08. Foto: SCANPIX/Linn Cathrin Olsen.Vis mer

To miss i medvinden

Da Viking endelig fikk vind i ryggen og Sarpsborg 08 kunne avgjøre i Østfold, valgte begge trenerne feil.

DET er ikke mange likhetstrekk mellom hverken fotballhverdagen eller trenerkarrierene til Åge Hareide og Roar Johansen, men i denne serierunden slumpet de til å gjøre omtrent samme feilen:

•• Hverken Viking eller Sarpsborg 08 våget nok.

For den fordums fotballbyen Stavanger endte det med enda et prestisjenederlag, mens nykommerne på besøk i Fredrikstad knapt merket at de snublet på en egen feilvurdering i gleden over å kunne dra nordover langs Glomma med ett tilsynelatende heldig poeng.

Begge disse taktiske valgene er uansett til å diskutere.

SKJØNT det Åge Hareide kanskje helst vil prate om er mangelen på kvalitetsspillere og rutine i årets Viking-tropp. Nå ser laget som i vinter ble tippet i medaljekampen mer og mer ut som en nedrykkskandidat, men i Haugesund hjalp Hareides eget spillopplegg til:

•• Da Viking skulle jage i medvinden etter å utligne Haugesunds tidlige ledelse, skjedde det strukturelt sett nesten ingen ting for å utnytte denne fordelen.

Joda; laget skapte et par sjanser, men det påfallende var et nesten konsekvent lavt press. Åge Hareide lot det usikre laget sitt ligge lavt med vindkastene i ryggen, og opplegget framstod mer og mer defensivt i løpet av førsteomgangen.

Sånn ble 45 minutter med en sjelden medvind til ingen nytte, og det i vårsesong der Viking ser ut til å trenge både naturkrefter og mirakler for å komme på offensiven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DEN MISSEN sørget for at hjemmelaget selv med en vikar på trenerbenken framstod taktisk overlegne. For mens den vante  hovedtrener Jostein Grindhaug for dagen var bortreist, gjorde assistenten Eirik Horneland det taktiske etter læreboka i blåsten:

•• Han la laget sitt høyt i den kraftige motvinden og sørget for at spillerne ikke ble presset tilbake i egen boks. Resten styrte kvalitetsforskjellen mellom lagene.

Akkurat den er neppe så stor som det virket i dette Rogalandsderbyet. For på en kveld der hjemmelaget egentlig var ganske ordinære, subbet Viking-spillerne bunnen av sin egen bedrøvelige vårsesong. Tar de en titt på andreomgangen sammen får de se et lag nesten blottet for helhjertet press på hjemmelagets ballfører. Viking hadde mer enn nok av spillere på rett side av ballen, men ikke en eneste med rett innstilling til et slikt lokaloppgjør.

DET hadde derimot alle som var utpå Fredrikstad Stadion.

Denne gangen var det klasseforskjell på derbyene i Norges to mest tradisjonsrike fotballfylker. Der kampen i Haugesund manglet et helt lag og en mer vågal Viking-strategi, hadde oppgjøret i Østfold alt.

Akkurat det har Sarpsborg 08-trener Roar Johansen det meste av æren for. Med sitt konsekvent ballholdende angrepsspill har han foreløpig fått mer ut av spillerressursene enn noen annen Tippeliga-trener. Laget hans er effektivt og godt fordi spillerne er trygge på hvordan de skal spille, og effekten av dette pasningsbaserte grunnlaget ble mer og mer tydelig etter at FFK hadde løpt fra seg:

•• Egentlig eide lillebror denne kampen fra ett kvarter og så lenge de ville.

Problemet var bare at de ikke ville angripe mer etter å ha tatt ledelsen 1 - 0.

FOR da Martin Wiig som vanlig hadde sørget for sarpejubel i Fredrikstad, lot Roar Johansen laget sitt legge seg bakpå. Med denne taktiske glippen forsvant ballholdet som fikk FFK-spillerne til å løpe imellom, og kampen endret fullstendig karakter.

Det var helt unødvendig. Med mindre penger har Sarpsborg 08 fått fram et lag med større potensiale enn storebror i sør. Akkurat det sier en del om kvaliteten i fotballjobbingen i Østfold for denne sesongen har fylket to riktig morsomme lag. Da går det kanskje an å rote vekk to poeng i nabofeiden på en tilfeldig taktisk blemme fra en trener som i ren kamprutine stiller langt svakere enn meritterte Åge Hareide.

Det er verre i Stavanger. Hareides vanlige sikre grep rundt selve kampledelsen burde vært et pluss for Viking denne sesongen. På en kveld der han misset i spesialøvelsen, var det for første gang mulig å se det:

•• Viking kan faktisk rykke ned.