IKONISK: Dette bildet sprer seg som vinden i sosiale medier. Foto: Cameron Spencer/Getty Images
IKONISK: Dette bildet sprer seg som vinden i sosiale medier. Foto: Cameron Spencer/Getty ImagesVis mer

To nesten identiske bilder. Bare det ene stjeler overskrifter verden over

Usain Bolts smil har blitt et ikonisk bilde.

(Dagbladet): To fotografer. To nesten identiske bilder. Men bare ett av bildene stjeler overskrifter verden over.

Det er realiteten til de to fotografene Cameron Spencer (Getty) og Kai Pfaffenbach (Reuters), som begge er på plass i Rio-OL for å dekke den store sportsbegivenheten.

Duoen var blant de fire fotografene som fikk lov til å stå i nærheten av mål, da Usain Bolt stormet inn til seier i semifinalen på 100-meter tidligere i mesterskapet.

I det jamaicaneren er i ferd med å avgjøre løpet, kikker han seg til venstre og smiler. Han vet at jobben er gjort. Nå kan han fokusere på finalen.

Det er dette øyeblikket begge fotografene har fanget, med noen små hundredelers mellomrom.

Det ene bildet ble umiddelbart en hit. Det andre får knapt noe oppmerksomhet.

- Flaks

Det er Getty-fotograf Cameron Spencers bilde som blir omtalt «overalt». Svenske Aftonbladet, amerikanske CBS, amerikanske Time og Yahoo Sports er noen av de som har fanget opp bildet.

- Noen ganger er det flaks involvert, men du må også legge til rette for det. Det er et bilde jeg er så fornøyd med.. Det er helt der oppe blant mine favoritter, sier Spencer til Sydney Morning Herald.

Getty Images hadde 11 fotografer og 38 forskjellige kameraer som skulle forevige finalene på 100-meter. Det gjorde at han kunne ta sjansen på å gjøre noe kreativt.

- Jeg hadde tre fjernstyrte kameraer satt opp ved mållinja i tillegg til mitt håndholdte kamera, og jeg mener du kan ta en sjanse når du har så mange vinkler, sier Spencer.

Spencer sto ved 70-metersmerket og forsøkte å bevege kamera i samme hastighet som Bolt løp. Det er et teknisk vanskelig bilde å ta. Han fokuserte på ansiktet og overkroppen til superstjernen, i håp om at det ville være skarpt på bildet.

Fotografen ante ikke at Bolt smilte mot ham da bildet ble tatt, og ble tatt fullstendig på senga da han fikk se resultatet.

- Da jeg så gjennom bildene på kamera og så at han kikket mot meg og smilte, tenkte jeg: «Wow, dette er spesielt», sier han.

Det var ikke noen tvil om at det lønte seg å ta en sjanse i dette tilfellet. Men bildet er ikke hans aller største favorittbilde. Det er et bilde han tok av en tennisspiller som kaster seg fram for å fange en ball. Bildet kan du se nederst i saken på Sydney Morning Herald.

Overrasket

Kai Pfaffenbach har ikke blitt intervjuet av internasjonale medier. Han forteller på sin side at han hadde tid til å «leke seg med lukkerhastigheten» før bildene skulle tas.

«Jeg var overrasket over resultatet. Da han begynte å smile og se til venstre og høyre trodde jeg ikke at jeg ville få sjansen til å få et bilde som dette - så jeg var heldig også. Det er fint å ta et bilde som forteller en historie, som viser følelser og som også var en teknisk utfordring», skriver Kai Pfaffenbach via Reuters på Instagram.

Det er små tilfeldigheter som kan ha gjort at bare det ene bildet sprer seg. Kanskje er det noen personer med mange følgere som har lagt det ut i sosiale medier. Eller kanskje det var så enkelt som at nyhetsbyråer fant Spencers bilde først.

To av Dagbladets fotografer er ikke helt enige om hvilket av de to Usain Bolt-bildene som er det beste teknisk sett.

Hva mener du? Huk av for svaret i avstemmingen under.

NESTEN IDENTISK: Dette bildet av Bolt fikk ikke like mye oppmerksomhet. Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/NTB Scanpix
NESTEN IDENTISK: Dette bildet av Bolt fikk ikke like mye oppmerksomhet. Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/NTB Scanpix Vis mer