TOK SEG TIL FINALEN: Eivind Henriksen ble første nordmann i en sleggefinale på 60 år, mandag. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
TOK SEG TIL FINALEN: Eivind Henriksen ble første nordmann i en sleggefinale på 60 år, mandag. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpixVis mer

To norgesrekorder på to forsøk holdt «bare» til femteplass

Eivind Henriksen slo sin egen norgesrekord ikke bare én men to ganger. En fantastisk innsats, men umiddelbart var ikke nordmannen helt fornøyd.

Eivind Henriksen tok seg i går videre til kveldens sleggefinale i friidretts-EM i Berlin med et kast på 75,14 meter. Han er første nordmannen på 60 år som har kommet seg til en sleggefinale.

Henriksens første forsøk i finalen var veldig bra, og slegga landet på 76,05 - 61 centimeter unna norgesrekorden sin på 76,66.

En etter en utøver gikk ut for å prøve lykken i finalen.

Men etter den første runden var det ikke mange som hadde bedre kast enn Henriksen, som lå som nummer fire etter ni utøvere i finalen.

- Ja, ja, ja, ja!

På sitt andre forsøk dro Henriksen fram nok et kjempekast. Nordmannen slo sin egen norgesrekord med 76,71 meter - et meget godt kast selv om han ikke maktet å ta igjen noen av de tre utøverne over seg på lista.

Også det tredje forsøket var svært bra av Henriksen. Han hadde god balanse i kroppen og så selv at dette forsøket kunne gå langt.

- Ja, ja, ja, ja, skrek Henriksen mens han så slegga fyke avgårde.

Selv om 76,86 ikke holdt til å klatre på resultatlista, tok han likevel norgesrekorden sin for andre gang.

Heller ikke forsøk fire og fem hjalp nordmannen opp på bronseplass eller bedre da de endte opp på henholdsvis 74,58 og 75,89 meter. Det aller siste forsøket var ikke godt nok det heller, men ble også «dødt», som det kalles i friidrett.

Henriksen lå lenge som nummer fire, men ble dyttet ned til femteplass på siste runde. Selv om det ikke ble medalje på nordmannen, kan han være svært fornøyd med både innsatsen og det at han tok norgesrekorden to ganger på én kveld i dag.

Finalen endte med dobbelt polsk: Wojciech Nowicki og Pawel Fajdek ble henholdsvis nummer en og to med 80,12 og 78,69 meter.

Bence Halász fra Ungarn ble nummer tre med 77,36 meter.

- Veldig nære

Nordmannen kan være fornøyd med innsatsen i EM, men sier til NRK at han trenger litt tid på å fordøye femteplassen.

- Det er litt bittersøtt. Jeg kjenner jeg er veldig nære på å ta den medaljen. Det er kramper i hele kroppen på slutten av konkurransen. Jeg prøvde alt, sa Henriksen til kanalen.

Han hadde nesten mistet stemmen, og forklarer at den forsvant på et av de tre første kastene hans.

- Jeg er veldig fornøyd, men er nok mer fornøyd når jeg legger meg og får det litt på avstand og glemmer de dårlige kastene. Jeg kjente det ble bedre på det andre og tredje kastet, men jeg kjenner jeg har enda mer i kroppen.