BYTTER KANAL: Heidi Løke og Norge tok håndball-gull i London-OL i 2012. Etter neste sommers leker i Rio de Janeiro kommer OL-sendingene til å gå på TV Norge og Eurosport. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BYTTER KANAL: Heidi Løke og Norge tok håndball-gull i London-OL i 2012. Etter neste sommers leker i Rio de Janeiro kommer OL-sendingene til å gå på TV Norge og Eurosport. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

- To norske allmennkringkastere når ikke opp mot den amerikanske storkapitalen

Skuffelse i TV2 over å ha mistet OL.

- Vi har jobbet sammen med NRK for å sikre oss disse rettighetene, men må registrere at vi ikke nådde opp, sier Jan-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV2 til Dagbladet.

I dag ble det kjente at gigantkonsernet Discovery, som blant annet eier Eurosport og TV Norge, har sikret seg de europeiske TV-rettighetene for både sommer- og vinter-OL fra 2018 til 2024.

Summen som skal være lagt på bordet, er på svimlende 11 milliarder kroner, melder flere medier.

Til sammeligning skal TC2 ha betalt i underkant av 100 millioner kroner for de norske rettighetene til å sende vinterlkene fra Sotsji i 2014 og neste sommers Rio-OL.

Nå må altså TV2 gi fra seg rettighetene.

Til låns - Det er klart det aldri er moro å ikke nå fram, sier Dahl, som altså inntil i dag hadde et håp om at allmennkringkasterne NRK og TV2 sammen skulle få forvalte OL-sendingene på det norske markedet.

- Men sånn er det. Sportsrettigheter er noe du har til låns. I dette tilfellet nådde ikke to norske allmennkringkastere opp mot den amerikanske storkapitalen.

- Får dette noen konsekvenser for TV2-sporten?

- Nei. Vi forvalter fortsatt andre store rettigheter. OL er kun noen uker annenhvert år, og vi er dimensjonert for den driften vi har nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sendte 200 mann Like fullt, til OL i Sotsji, sendte TV2 over 200 mennesker. Hjemme var minst like mange aktivisert i forbindelse med OL-sendingene fra Russland.

Det er et stort apparat som skal på plass for å formidle et så stort idrettsarrangement. Reportasjeteam, kommentatorer, eksperter, studioverter, teknikere. Tv Norge og Europsort må ganske sikkert ruste opp kraftig for å levere godt vante nordmenn forventer å få det TV-produktet de forventer.

- NRK har levert gode OL-sendinger i «alle år», og vi fikk mye skryt for det vi gjorde i Sotsji. Vi har ambisjoner om å levere like bra fra Rio neste sommer.

- Så må jeg bare gratulere de nye rettighetshaverne og ønske lykke til videre, sier Jan-Petter Dahl til Dagbladet.

Altfor høyt — NRK og TV 2 gikk sammen og leverte et tilbud via EBU (Den europeiske kringkastingsunionen), men når jeg ser prisen, er det bare å konkludere med at prisnivået har blitt altfor høyt for europeiske allmennkringkastere, sier sportssjef i NRK, Rune Haug, til NTB.

Sjef for TVNorge og Discovery Networks, Harald Strømme, er naturligvis fornøyd.

- Dette er fantastiske nyheter for oss. De olympiske leker er og blir verdens største idrettsbegivenhet, og i Norge er jo vinter-OL større enn alt annet. Å forvalte disse rettighetene frem til 2024 er en drøm som går i oppfyllelse, sier Harald Strømme, sjef for TVNorge og Discovery Networks.

- Dette beviser at vi mener alvor med kjøpet av Eurosport, og at Discovery er langsiktig i sin tunge satsning på sport. Til høsten lanserer vi Eurosport Norge, og vi har gjennomført en rekke rettighetskjøp de siste ukene.