BYTTER KANAL: Heidi Løke og Norge tok håndball-gull i London-OL i 2012. Etter neste sommers leker i Rio de Janeiro kommer OL-sendingene til å gå på TV Norge og Eurosport. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BYTTER KANAL: Heidi Løke og Norge tok håndball-gull i London-OL i 2012. Etter neste sommers leker i Rio de Janeiro kommer OL-sendingene til å gå på TV Norge og Eurosport. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

- To norske allmennkringkastere når ikke opp mot den amerikanske storkapitalen

Skuffelse i TV2 over å ha mistet OL.

- Vi har jobbet sammen med NRK for å sikre oss disse rettighetene, men må registrere at vi ikke nådde opp, sier Jan-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV2 til Dagbladet.

I dag ble det kjente at gigantkonsernet Discovery, som blant annet eier Eurosport og TV Norge, har sikret seg de europeiske TV-rettighetene for både sommer- og vinter-OL fra 2018 til 2024.

Summen som skal være lagt på bordet, er på svimlende 11 milliarder kroner, melder flere medier.

Til sammeligning skal TC2 ha betalt i underkant av 100 millioner kroner for de norske rettighetene til å sende vinterlkene fra Sotsji i 2014 og neste sommers Rio-OL.

Nå må altså TV2 gi fra seg rettighetene.

Til låns - Det er klart det aldri er moro å ikke nå fram, sier Dahl, som altså inntil i dag hadde et håp om at allmennkringkasterne NRK og TV2 sammen skulle få forvalte OL-sendingene på det norske markedet.

- Men sånn er det. Sportsrettigheter er noe du har til låns. I dette tilfellet nådde ikke to norske allmennkringkastere opp mot den amerikanske storkapitalen.

- Får dette noen konsekvenser for TV2-sporten?

- Nei. Vi forvalter fortsatt andre store rettigheter. OL er kun noen uker annenhvert år, og vi er dimensjonert for den driften vi har nå.

Sendte 200 mann Like fullt, til OL i Sotsji, sendte TV2 over 200 mennesker. Hjemme var minst like mange aktivisert i forbindelse med OL-sendingene fra Russland.

Det er et stort apparat som skal på plass for å formidle et så stort idrettsarrangement. Reportasjeteam, kommentatorer, eksperter, studioverter, teknikere. Tv Norge og Europsort må ganske sikkert ruste opp kraftig for å levere godt vante nordmenn forventer å få det TV-produktet de forventer.

- NRK har levert gode OL-sendinger i «alle år», og vi fikk mye skryt for det vi gjorde i Sotsji. Vi har ambisjoner om å levere like bra fra Rio neste sommer.

- Så må jeg bare gratulere de nye rettighetshaverne og ønske lykke til videre, sier Jan-Petter Dahl til Dagbladet.

Altfor høyt — NRK og TV 2 gikk sammen og leverte et tilbud via EBU (Den europeiske kringkastingsunionen), men når jeg ser prisen, er det bare å konkludere med at prisnivået har blitt altfor høyt for europeiske allmennkringkastere, sier sportssjef i NRK, Rune Haug, til NTB.

Sjef for TVNorge og Discovery Networks, Harald Strømme, er naturligvis fornøyd.

- Dette er fantastiske nyheter for oss. De olympiske leker er og blir verdens største idrettsbegivenhet, og i Norge er jo vinter-OL større enn alt annet. Å forvalte disse rettighetene frem til 2024 er en drøm som går i oppfyllelse, sier Harald Strømme, sjef for TVNorge og Discovery Networks.

- Dette beviser at vi mener alvor med kjøpet av Eurosport, og at Discovery er langsiktig i sin tunge satsning på sport. Til høsten lanserer vi Eurosport Norge, og vi har gjennomført en rekke rettighetskjøp de siste ukene.