To praktmål sendte Lillestrøm over nedrykksstreken

Sju scoringer i bunndrama mot Fredrikstad.

Fredrikstad - Lillestrøm 3-4

(Dagbladet): «38 år, og rekorden står. Vi er alltid med, rykker aldri ned, vi er LSK», lyder en av Kanarifansens mest populære sanger.

Denne sesongen ligger imidlertid nedrykksspøkelset tungt over Åråsen - og krisestemningen har eskalert etter den pinlige cupexiten mot Bodø/Glimt og 1-3 hjemme mot nyopprykkede Sandnes Ulf.

Men kanskje kom et lite vendepunkt mot bunnkollega Fredrikstad i dag.

SOLO-SHOW: Petter Vaagan dro først av Jaabie, så Landgren, før han skrudde ballen opp i lengste kryss med feil bein.
SOLO-SHOW: Petter Vaagan dro først av Jaabie, så Landgren, før han skrudde ballen opp i lengste kryss med feil bein. Vis mer

For første gang på lenge sprudlet det tidvis av Lillestrøm offensivt, med to årets mål-kandidater signert Petter Vaagan Moen og Palmi Palmason.

- Det var deilig å få til en seier, og at vi presterer som et kollektiv. Det er lenge siden, og skikkelig deilig. Helt nydelig, sier Vaagan Moen i et intervju vist i Dagbladets kampsending.

Ungt forsvar
Defensivt var det rufsete, men annet var neppe å forvente når man ser på gjennomsnittsalderen til de fem bakerste etter at keeper Sead Ramovic måtte ut med skade etter en halvtime:

Keeper Jakob Faye-Lund (født 1994), venstreback Stian Ringstad (født 1991), midtstopper Ruben Gabrielsen (født 1992), midstopper Isak Scheel født (1990) og «veteran» høyreback Fredrik Stoor (født 1984).

Mot slutten trykket Fredrikstad voldsomt for en utlikning, og Lillestrøm var på gyngende grunn ved flere anledninger, men nærmere enn Benjamin Dahl Hagens tverrliggertreff og heading like utenfor kom de ikke.

KANON: Palmi Palmason fikk drømmetreff på volley etter innlegg fra Sigurdarson, og ballen føk opp i vinkelen bak en sjanseløs Knudsen.
KANON: Palmi Palmason fikk drømmetreff på volley etter innlegg fra Sigurdarson, og ballen føk opp i vinkelen bak en sjanseløs Knudsen. Vis mer

Dermed klatret Lillestrøm opp fra nedrykksplass og opp på kvalik, mens Fredrikstad nå er under streken.

- Fryktelig surt å tape på hjemmebane mot LSK. Vi kommer tilbake i kampen, men det er altfor mye slurv defensivt, sier Tarik Elyounoussi.

Knudtzon-dobbel
Lillestrøm åpnet friskt og trykket vertene tilbake på banen det første kvarteret, uten å få uttelling. Men etter en drøy halvtime løsnet det endelig:

Et frispark fra Vaagan Moen ble kranglet videre av Palmason, og fra fem meter satte Erling Knudtzon ballen enkelt forbi Jon Knudsen. Samme mann doblet ledelsen tre minutter senere, etter sløvt forsvarsspill fra FFK.

LSK-stopper Isak Scheel headet ballen mot et etablert FFK-forsvar, som ble stående som saltstøtter da Bjørn Bergmann Sigurdarson flikket den gjennom til Knudtzon. Hurtigtoget fikk god tid til å sikte, og satte inn 2-0 i korthjørnet.

UTLIKNET: Fredrikstad kom tilbake fra 0-2 til 2-2, men endte uten poeng. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
UTLIKNET: Fredrikstad kom tilbake fra 0-2 til 2-2, men endte uten poeng. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Fredrikstad fikk en vitamininnsprøytning like før pause da Tarik stanget inn 1-2.

- Det var viktig å få den scoringen. Men prestasjonen er ikke bra nok. Vi må få defensiv trygghet, og større presisjon på det vi gjør offensivt, sa FFK-trener Trond Amundsen i pausen.

Han kunne juble bare to minutter ut i 2. omgang, da en innsvinger fra Benjamin Dahl Hagen passerte Tarik Elyounoussi og snek seg forbi LSKs unge keeper.

Drømmemål
Da trodde nok mange at Lillestrøms unge mannskap ville bukke under, men i stedet gikk de rutinerte spillerne i bresjen:

Etter 53 minutter dro Petter Vaagan Moen seg elegant forbi to FFK-spillere, før han skrudde ballen opp i lengste kryss med «feil» fot. En perle av den hjemvendte QPR-proffen.

SJELDEN SEIER: Lillestrøm tok sin tredje trepoenger for sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SJELDEN SEIER: Lillestrøm tok sin tredje trepoenger for sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Seks minutter senere gjorde Palmason sitt ytterste for å overgå kunstverket: Bergmann Sigurdarson dro seg ned mot dødlinja, løftet blikket og slo ballen på bakre stolpe. Der kom islendingen stormende og dunket til på hel volley. Om han forsøkte 100 ganger til ville han neppe truffet like godt igjen, for ballen fløy opp i vinkelen, uten at Jon Knudsen rakk å reagere.

LSK-trener Magnus Haglund slapp jubelen løs på sidelinja, men i god hawai-stil svarte FFK nesten umiddelbart.

Etzaz Hussains skudd fra 17-18 meter fra slett ikke ustoppelig, men det var hardt nok til at keeperreserve Faye-Lund ikke greide å holde det ute.

FFK hadde en halvtime på seg til å få utlikningen og kanskje et vinnermål, men tross flere feite sjanser, holdt gjestene fra Romerike ut med et nødskrik. 

Dagbladet utvider saken med video ca. klokka 21.45.