FEIRET BRONSE SOM GULL: Hjemmehåpet Romed Baumann tok en etterlengtet medalje under superkombinasjonen. Det feiret Østerrike skiekklig etter rennet. Foto: EPA/ROBERT PARIGGER/NTB scanpix
FEIRET BRONSE SOM GULL: Hjemmehåpet Romed Baumann tok en etterlengtet medalje under superkombinasjonen. Det feiret Østerrike skiekklig etter rennet. Foto: EPA/ROBERT PARIGGER/NTB scanpixVis mer

- To renn uten medalje er krise her i Østerrike

Østerrike feiret superkombinasjon-bronse som om det var gull.

Østerrikerne forsøker å holde motet oppe, men med to bronsemedaljer så langt i VM, har ikke festen på noen måte tatt av.

Nicole Hosp klarte en bronsemedalje i superkombinasjonen for kvinner. Det var arrangørlandets eneste VM-medalje til Romed Baumann kjørte inn til en overraskende bronse i den tilsvarende konkurransen for menn. Den bronsen feiret østerrikerne som om det skulle ha vært gull.

- Vi har kjørt to renn (utfor og super-G) uten å få en eneste medalje. Det er katastrofe her i Østerrike. Derfor var forventningene høye før superkombinasjonen. Folk forlangte en medalje, kanskje ikke fra meg, men heller fra Benjamin Raich.

- Jeg visste at dersom jeg kunne kjøre en god utfor, så ville en medalje være innen rekkevidde. Det ble bronse, sa Baumann. Medaljen sikret han fordi Aksel Lund Svindal var uheldig og hektet.

Men for Østerrike, det mest alpingale landet i verden, er ikke to bronsemedaljer godt nok. Etter den første skuffende VM-uken begynte kritikken å komme.

Ikke løpernes skyld Den gamle storalpinisten Hermann Maier har rettet skarp kritikk mot trenerne og lederne i det østerrikske skiforbundet. Han mener løperne har måttet ta støyten i VM så langt.

- Det er på tide at noen begynner å stille spørsmål til trenerne og lederne, for det er de som er ansvarlige for det opplegget som er fulgt, mener Maier, og han er det mange som lytter til.

- Etter denne skuffende første VM-uken har jeg ikke sett noen trenere eller ledere ta selvkritikk. Det er skuffende i seg selv. Derfor etterlyser jeg mer kreativitet, sier Maier.

Uken med fartsøvelsene har vært skuffende for de østerrikske hjemmepatriotene, men nå begynner de tekniske grenene i VM, og med Marcel Hirscher på plass i VM-byen stiger håper og forventningene. Hirscher er det sikreste østerrikske gullhåpet nå, men ved siden av ham er det ikke så mange andre, så presset på verdenscuplederen er enormt.

Endringer - Det er mye sant i det Maier sier og den kritikken han kommer med. Det er også helt klart at vi ikke må lukke øynene for endringer. Alt kan gjøres bedre, kommenterer Hirscher.

Nå er det først og fremst han østerrikerne setter sin lit til, og det bygges opp til en enorm VM-avslutning med slalåmrennet for menn. Hirscher har vært den suverent beste slalåmkjøreren i verden til nå denne sesongen, og det kommer til å bli «landesorg» i Østerrike dersom han ikke lykkes.

Det hviler et enormt press på Hirschers unge skuldre, for snart er det bare han østerrikerne kan håpe på - i et mesterskap som langt på vei har vært en katastrofe for arrangørlandet til nå.

På herresiden har Aksel Lund Svindal og amerikanske Ted Ligety vært de toneangivende. Østerrikerne er blitt stilt fullstendig på skyggesiden. Heller ikke blant kvinnene har mesterskapet vært noen suksess, men det østerrikske håpet lever videre fram til VM-avslutningen søndag.

(NTB)