To rette og én vrang

Mens Ståle Solbakken pepres med forståelige tilbud pepres Aslak Sira Myhre med uforståelig kritikk. Det første er naturlig - det andre er bare norsk.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIXVis mer

Oslo  — torsdag 17. februar

NILS ARNE EGGEN fortalte meg en gang at det var én ting som var forbudt i det eggenske hjem da fotballoraklet vokste opp i etterkrigsåras Trøndelag. Du snakket ikke dritt om Orkdal E-verk. Basta!

Du kunne gjerne kritisere ditt og datt og kreti og pleti,  men Orkdal E-verk? Nei, glem det.

For der jobbet faren hans og derfra kom pengene til familiens eksistens.

Akkurat slik den nasjonale drømmen om norske framganger i Kollens VM-løyper kommer fra Petter Northug.

DA ASLAK SIRA MYHRE tidligere i uka fortalte svenske TV-seere at det er typisk norsk å være snyltete, da tok han etter min begreper ballen — og ingen andre.

Da han i disse pre-VM-tider i tillegg valgte å bruke Petter Northugs vinnerformel fra skisportens mange fellesstarter som en metafor på det han kaller norsk snyltementalitet, var han fortsatt på ballen — og ikke på Northug.

MEN AKKURAT SLIK det ikke var lov å snakke dritt om Orkdal E-verk, slik er det ikke lov å blande Petter Northug inn i et relevant eksempel på det en gammal raddis med stor treffsikkerhet mener å være et godt bilde på det nye norske samfunnet.

Det har nemlig en annen trønder bestemt.

Som heter Otto Ulseth og er offisiell Northug-buffer.

OTTO ULSETH FNYSER av påstandene og mener det er helt på jordet å gi Norges beste langrennsløper skylda for (resultatet av) utviklingen i moderne langrenn.  Som om Røde-Aslak har gjort det.  Det eneste han har gjort — sikkert for å bli hørt av litt flere, han er jo ikke dum — er å treffe en av mange nasjonale spikere på hodet.

Eller på tommelen, slik det kan virke i dette tilfellet.

Det er jo jammer uansett hvor man snur seg.

JEG LIKER ASLAK Sira Myhres eksempler fra den gangen konkurrentene våre prøvde å være baksetepassasjerer til datidas - og for Thomas Alsgaard sin del, også nåtidas — beste langrennsløpere. Da jamret vi nemlig også. Av motsatte grunner. Hva er de gjør, disse utlendingene? De vil jo ikke opp og fram og dra!

Og da Petter Northug sperret en konkurrent under Tour de Ski sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn (og mange andre) at han måtte få lov til det også.

Selvfølgelig måtte han det.

Han er jo norsk.

ASLAK SIRA MYHRE er også norsk. Og det skal vi være glade for. Blinde medgangssupportere har vi nemlig nok av. For det er jo ikke sånn at snørr og barter på død og liv blandes, selv i trøndelag.

Og da tenker jeg ikke på Orkdal E-verk.

Men på kritikken av Aslak Sira Myhre.

PS! Ingen snakker så vidt jeg vet dritt om Drillo for tida. Men lørdag skal Drillo snakke. Om effektiv fotball. Og ikke hos hvem som helst, men hos Aslak Sira Myhre. På Litteraturhuset i Oslo.