To ryttere skutt med luftvåpen under Tour de France

Oscar Freire ble truffet i låret.

IKKE ALVORLIG: Oscar Freire skal ha tatt skyteepisoden med ro, men det kunne gått langt verre da to ryttere ble truffet av luftpistolskudd under dagens etappe.  Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard
IKKE ALVORLIG: Oscar Freire skal ha tatt skyteepisoden med ro, men det kunne gått langt verre da to ryttere ble truffet av luftpistolskudd under dagens etappe. Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric GaillardVis mer

(Dagbladet.no): Rabobank-rytter Oscar Freire ble skutt med luftvåpen under dagens etappe i Tour de France, melder sykkellaget på sin hjemmesider.

På vei ned fra Col du Platzerwasel hørte rytterne plutselig tre smell, før spanjolen følte en sterk smerte i låret. Lagkamerat Manuel Garate kom raskt til da han hørte skuddene, mens Freire hylte av smerte.

Senere viste det seg at spanjolen var truffet av en blykule, trolig skutt fra et luftgevær.

Dean også truffet
Også Garmin-rytter Julian Dean skal ha blitt truffet av et av skuddene. Ingen av de to ble alvorlig skadet, og begge vil starte morgendagens etappe.

- Oscar tok det rolig, men slik er han, sier lege Dion van Bommel, som fjernet et blyprosjektil fra Freires lår etter etappen.

- I låret gjør en så liten kule lite skade. Men hvis et sånt prosjektil treffer ham i øyet, da er han blind. Det er helt forkastelig, og noe jeg aldri har opplevd tidligere i min karriere, sier van Bommel.

Politisak
Prosjektilet som traff Oscar Freire er overlevert fransk politi, og laget har anmeldt saken.

- Det var en helt utrolig hendelse. Dette er noe som må undersøkes umiddelbart, og jeg håper de kan løse denne saken, sier Rabobank-direktør Frans Maassen.

Garmin-manager Jonathan Vaughters synes hendelsen er trist.

- Dean ble truffet i pekefingeren. Dette er en politisak. Det er litt trist at dette skulle skje. Touren er åpen for publikum fordi vi stoler på dem. Det vil vært forferdelig om den tilliten skulle forsvinne, sier han til Cyclingnews.