Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

To sjefer må falle

Likhet for loven for Romøren og lederne.

IKKE SLUTTBjørn Einar Romøren må ikke sitte igjen med hele ansvaret for den tankeløse prøvehoppingen i Holmenkollen. Nå må de ansvarlige lederne staffes. Foto: Nina Hansen
IKKE SLUTTBjørn Einar Romøren må ikke sitte igjen med hele ansvaret for den tankeløse prøvehoppingen i Holmenkollen. Nå må de ansvarlige lederne staffes. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| VM-SJEF Åsne Havnelid ber om en tenkepause før saken om guttas prøvehopping feller andre aktører enn Bjørn Einar Romøren. Litt ettertanke er vanligvis til hjelp for noen og enhver av oss, men i denne saken har det vært motsatt:

•• Det er presset som har drevet gutta fra skanse til skanse.

Den unnskyldningen Romøren egentlig ikke klarte å presse fram under topplua i det første Dagsrevy-intervjuet, var klar og vond etter enda et døgn med fullt trøkk på alvoret i det guttegjengen hadde gjort. Først da var det mulig å tro at han skjønte litt mer av spillereglene for det å være en betalt toppidrettsutøver.

De samme reglene må nå gjelde for lederne i toppidretten.

TORGEIR NORDBY er en sentral leder med tunge nasjonale og internasjonale verv, men akkurat det hjalp tilsynelatende lite da det gjaldt å forstå hvilket samfunnsansvar som følger med slike verv.

I forvirringen etter guttas prøvehopping tirsdag kveld var det han som lengst snakket om testingens tekniske krav i stedet for den politiske nødvendigheten av å stå opp for Anette Sagen. Gamle gutter har en hang til teknikk. Det er deres greie; sporvidde, helning og riktig vinkel ut av hoppet; ja alt som gjør hopping til en guttegreie litt for vågalt og komplisert for et vevert kvinnemenneske som prøver å få være med på moroa.

Først da Bjørn Einar Romøren ble sittende gråtende igjen med hele ansvaret for snikingen, innså Nordy konsekvensen utover det rent tekniske og sendte ut en smålunken beklagelsesmelding sammen med Roar Gaustad.

Det bør være for seint.

SOM påtenkt rennleder for VM 2011 er Nordby underlagt Åsne Havnelid. Den kombinasjonen kan ikke fortsette uten at det får negative følger for selve folkefesten.

Når Åsne Havnelid nå sier at hun klart instruerte Nordby om at Bjørn Einar Romøren ikke skulle være førstemann ut i testingen av Holmenkollen, bør hun ikke spare rennlederen sin til helgas konkurranser i bakken. Dette tillitsbruddet innad i VM-organisasjonen må få en øyeblikkelig konsekvens akkurat som hoppledelsen valgte å sette Romøren direkte ut av Lathi-troppen for brudd på sportens verdigrunnlag.

Den samme loven må gjelde både for aktive og ledere.

LEDEREN for Kollenhopp, Roar Gaustad; er ikke VM-sjefens underordnete. Han har først og fremst satt ut seg selv ved å fortsette opphausingen av Bjørn Einar Romørens kandidatur som førstemann helt til hopperen selv på vei opp i tårnet denne tirsdagskvelden trodde det var slik det skulle være.

Gaustads verv som leder for det ellers flotte hoppmiljøet i bakken, har utspilt sin rolle fordi han heretter ikke vil bli ansett som en troverdig samarbeidspartner for bakkeeierne i Oslo Kommune. Dermed har ikke Kollenhopp noe valg. De må skaffe seg en annen leder for å kunne fortsette aktiviteten sin med offentlig støtte.

SLIK må det være når idretten er avhengig av fellesskapets velvilje. Enhver må få trene eller leke som man vil, men når det skjer i felles lekegrinder gjelder også felles regler.

Derfor kan ikke denne saken avsluttes med de triste TV-bildene av en usedvanlig god hopper som til slutt skjønner at han har gjort noe virkelig dumt. Først når lederne av dumheten virkelig tar ansvaret for det de har gjort, er Holmenkollen klar for fortsettelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!