Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

To ting kan stoppe Johaug: Disk eller lagvenninne

FIS' renndirektør advarer Johaug: - Hun kan bli disket om hun får et gult kort til.

FAVORITT: Ingvild Flugstad Østberg tok over ledelsen i sammendraget, men Therese Johaug er fortsatt favoritten til å vinne Tour de Ski sammenlagt. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP
FAVORITT: Ingvild Flugstad Østberg tok over ledelsen i sammendraget, men Therese Johaug er fortsatt favoritten til å vinne Tour de Ski sammenlagt. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP Vis mer

(Dagbladet): Når det er snakk om fotballmesterskap, skriver ofte norske medier om de små gjenværende mulighetene som finnes for at Norge kan komme dit.

Når det er snakk om langrenn, skriver ofte svenske medier om de små gjenværende mulighetene som finnes for at vi kan få en annen vinner enn en nordmann. Det gjør svenske Expressen i dag.

Selv om Ingvild Flugstad Østberg er i ferd med å ha samme utvikling som Marit Bjørgen, har dokumentert superform, leder Tour de Ski og sannsynligvis kommer til å øke ledelsen ytterligere etter tirsdagens klassisksprint, er Johaug storfavoritt i sammendraget.

I SITT LIVS FORM: Ingvild Flugstad Østberg er i bedre form enn noensinne og er ny leder i Tour de Ski. Den ledelsen kommer trolig til å øke ytterligere på tirsdag, men holder neppe helt til slutt.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I SITT LIVS FORM: Ingvild Flugstad Østberg er i bedre form enn noensinne og er ny leder i Tour de Ski. Den ledelsen kommer trolig til å øke ytterligere på tirsdag, men holder neppe helt til slutt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Selv om sprinten på tirsdag er en god dag for meg, har Therese veldig mange gode dager etter det. Det er gøy å være med å kjempe, men det er vel ingen tvil om hvem som tar seieren til slutt, sier Østberg til NRK.

Etter sprinten er det nemlig utelukkende distanserenn, hvor Johaug har vært i en helt egen klasse denne sesongen. I tillegg avsluttes touren opp monsterbakken i Val di Fiemme, hvor Johaug har vært i en særklasse helt siden hun var junior.

Med andre ord må det skje noe spesielt om 27-åringen fra Dalsbygda ikke skal komme først opp Alpe Cermis-bakken om en uke.

Reglene som kan stoppe Johaug Men spesielle ting kan skje i langrennssporten, noe blant annet Heidi Weng viste tidligere i år da hun gikk feil i Kuusamo.

I tillegg strammet FIS inn reglene for skøytetak før sesongen som gjør at Johaug må passe ekstra godt på. Det fikk blant annet Martin Johnsrud Sundby erfare da han ble disket på Beitostølen.

Johaug fikk et gult kort på grunn av skøytetak i klassisksprinten i Kuusamo 28. november og tåler ikke et gult kort til. I så fall risikerer hun å bli disket og miste muligheten til å vinne årets Tour de Ski.

På tirsdag er det en ny klassisksprint i Oberstdorf hvor det er lett å bli overivrig og hvor Johaug må være ekstra påpasselig. FIS har nemlig et ekstra fokus på å luke vekk skøytetak i klassisk.

FIS innskjerpede regelverk gir rennlelderne anledning til å gi løpere gult eller rødt kort uten den samme bevisbyrden som sist vinter. Om to jurymedlemmer er enige om at et regelbrudd har skjedd, er straffen et faktum. To gule kort gir disk. Johaug har altså fått ett.

- Kan bli disket Renndirektør Pierre Mignerey i FIS bekrefter overfor Expressen at Johaug må være forsiktig i de gjenstående etappene i Tour de Ski.

- Om Johaug får et gult kort til, kan hun bli disket eller få en tidsstraff, sier Mignerey til Expressen.

For ordens skyld: Dette gjelder ikke bare Johaug, men også andre løpere som har fått et gult kort tidligere i sesongen.

- Juryen bestemmer. Straffen avhenger av hvor stor forseelsen er. Både skøytetak i klassisk, tjuvstarter og obstruksjoner kan gi Johaug et gult kort til. Det er tusenvis av saker som kan gi gult kort, advarer renndirektøren.

Johaug forteller selv at hun ikke er veldig bekymret for å bli disket.

- Jeg går ikke rundt og tenker på det. Men når det gjelder klassisk, gjelder det å følge regelverket og ikke gjøre feil, sier Johaug til den svenske avisen.

Trolig er det kun to ting som kan stoppe Johaug i Tour de Ski: Enten et gult kort til og dertil hørende disk - eller om lagvenninnen Flugstad Østberg fortsetter å overgå selv på de resterende etappene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media