VITNER: Lance Armstrong og Floyd Landis var lenge lagkamerater i US Postal. Nå kan Landis rive ned Armstrongs fantastiske karriere, to ryttere i årets Tour de France skal vitne i saken, men ingen vet hvem de er. Foto: AFP
VITNER: Lance Armstrong og Floyd Landis var lenge lagkamerater i US Postal. Nå kan Landis rive ned Armstrongs fantastiske karriere, to ryttere i årets Tour de France skal vitne i saken, men ingen vet hvem de er. Foto: AFPVis mer

To Tour-ryttere skal vitne mot Lance

Lance Armstrong står overfor sin siste Tour de France, men dopingjegerne er langtfra ferdig.

||| (Dagbladet): New York Times skriver at to syklister som er med i årets Tour, skal vitne i Floyd Landis-saken som kan velte Lance Armstrongs karriere. Ifølge avisa skal de to tidligere ha vært involvert i doping.

Syklistene ba om anonymitet for å unngå represalier fra konkurrenter og lagkamerater under årets ritt.

Med god grunn.

Aktive syklister som avslører doping har aldri vært populære i sykkelfeltet. Mest kjent er feiden mellom Filippo Simeoni og Lance Armstrong i 2004. De to rytterne brukte den samme legen på 90-tallet, Michele Ferrari, og Simeonis uttalelser om hvordan legen ga ham EPO og veksthormoner gjennom karrieren, fikk Armstrong til å se rødt.

Armstrong kalte Simeoni en løgner, som igjen svarte med å saksøke amerikaneren. Da Simeoni gikk i et ufarlig brudd på den 18. etappen i 2004, tok Armstrong selv ansvar for å kjøre inn bruddet - selv om det ikke truet hans sammenlagtseier.

Da Armstrong kom opp på siden av Simeoni, dro han en finger over munnen, for å understreke at det lønner seg å holde kjeft.

Landis-dragsuget Floyd Landis gjorde tidenes comeback i Tour de France i 2006 da han tok inn over sju minutter på daværende leder Oscar Pereiro Sio på den 17. etappen. Dagen etter at han totalkollapset.

Bare synd for sporten, Landis og alle som elsker store idrettsprestasjoner at amerikaneren var pumpet full av EPO og testosteron før etappeseieren.

Landis brukte over to år og utallige millioner på en rettsprosess for å frikjenne seg, men i vinter la han - tilsynelatende - alle kortene på bordet og innrømmet alt. Samtidig forsøkte han å dra med seg sin tidligere lagkamerat Lance Armstrong og flere andre toppsyklister i dopingdragsuget.

Lance Armstrong er aldri dømt for doping, men er blitt beskyldt for blant annet EPO-bruk en rekke ganger. Lance har imidlertid drevet tilbake alle anklager.

Landis-saken er likevel mer alvorlig, siden det er en kriminell etterforskning, der man kan avhøre dem med kjennskap til dopingbruk under ed.

WADA har informasjon Den siste uka har konflikten mellom det franske antidopingbyrået (AFLD) og det internasjonale sykkelforbundet (UCI) ytterligere tilspisset situasjonen før Tour de France. Det franske byrået mener UCI holder en beskyttende hånd over Armstrong og fjorårsvinner Alberto Contador.

På grunn av dette ønsket AFLD å gjennomføre dopingtestene selv under Touren. Etter flere runder er de to organisasjonene blitt enige om en kompromissløsning der det internasjonale antidopingbyrået (WADA) går inn og gjennomfører testene.

SKURK: Floyd Landis med Tour de France-trofeet i 2006. Han ble seinere strippet for all ære da det ble klart at han hadde dopet seg i forkant av monsterprestasjonen på den 17. etappen. Foto: Reuters
SKURK: Floyd Landis med Tour de France-trofeet i 2006. Han ble seinere strippet for all ære da det ble klart at han hadde dopet seg i forkant av monsterprestasjonen på den 17. etappen. Foto: Reuters Vis mer

AFLD begrunnet konflikten med at de sitter på eksklusiv informasjon.

- Vi har tilgang til konfidensiell informasjon fra politi og tollmyndigheter som vi ikke kan dele med andre organisasjoner.

- Kan vare til 2016 Den tidligere «toppdoperen» Philippe Gaumont fikk også smake den nådeløse siden av Tour de France da han avslørte i detalj hvordan rytterne lurer dopingjegerne.

Ett av eksemplene til Gaumont var å gni inn pungen med salt for å lage et sår som måtte behandles med kortison. Med rekvisisjon på godkjent kortison, kunne da rytterne bruke stoffet ulovlig - uten at dopingjegerne kunne skille mellom hva som var lovlig og ulovlig.

Lance Armstrong står overfor sin siste Tour de France og melder om toppresultater på testene sine, men dopingjegerne har ingen planer om å la ham pensjonere seg i fred.

- Vi er svært optimistiske for etterforskningen i Landis-saken. Men dette kan ta tid, fordi det er en svært komplisert sak. Alle husker hvor lang tid BALCO-saken tok. Det kan godt hende vi fortsatt snakker om dette i 2016.'

Tour de France starter lørdag.

PS! Dopa eller ikke dopa, Lance Armstrong er en av idrettsverdenens flittigste på Twitter. Følg ham her.

UKJENTE: De to rytterne som skal vitne mot Lance Armstrong er ukjente. Kanskje like greit når man ser hva som har skjedd i tidligere saker med ryttere som snakker. Foto: EPA
UKJENTE: De to rytterne som skal vitne mot Lance Armstrong er ukjente. Kanskje like greit når man ser hva som har skjedd i tidligere saker med ryttere som snakker. Foto: EPA Vis mer