To trenere imellom

I kveld avgør gutta på sidelinja. Blir det den bøllete i krøllete treningsdrakt eller den elegante i dress som vinner?

 • Waynes ville verden
 • Direkte klokka 20.45: Portugal-England

  LISBOA (Dagbladet): Portugal mot England blir en merkelig trenerduell. Bare triksene til Luis Felipe Scolari kan løfte vertene opp på Englands nivå, og bare passiviteten til Sven-Göran Eriksson kan gi hjemmeseier.

  Forskjellen kan avgjøre denne EM-kvartfinalen, men den gjør ikke svensken totalt sett til noen dårlige trener.

  SCOLARI AVGJORDE

  sin siste kamp på sidelinja. Først med en ung, god startoppstilling, og så med riktige bytter underveis. Det siste av dem viste brutaliten.

  Tretten minutter før slutt blinket lyset for Portugals nummer 7. Spilleren som ellers lyser i neon fra reklameskilt store som hus i Lisboa, måtte ut. Luis Figo, kaptein på den portugisiske landslagsskuta, fikk ikke seile inn det største slaget mot erkerival Spania. Og det i egen havn på Jose Avelade Stadion.

  Scolari ville ha friske bein mens spanjolene presset som verst, og kommanderte innpå Petit. Det var ingen liten sjefsavgjørelse.

  FIGO TITTET

  vantro mot skiltet, gikk bort og omfavnet målscorer Nuno Gomes på vei bort til linja, slo ut med armene i sin klassiske, misfornøyde gest og ble stående og se på treneren som holdt på med forsvarsdirigering i den andre enden av den portugisiske innbytterboksen.

  Først da Scolari var ferdig med den jobben, gikk han tilbake til sin sårete kaptein og ofret ham noen trøstende ord. Akkurat da var ikke Figo til å trøste, men poenget var tatt:Når det gjelder Portugals fotballlandslag, gjør Big Phil Scolari akkurat som han vil.

  Det er den makten til en solid trenerneve som gir portugisisk fordel i sluttminuttene om troppene må flyttes raskt rundt.

  ERIKSSONS TRENERHÅND

  flytter seg ikke kvikt. Noen tror til og med at spillerne flytter den for ham.

  Det var uansett han selv som slo hånda i pleksiglasset i innbytterbua på 0- 1 mot Kroatia fordi han syntes baklengsmålet var så «forbasket ergelig» som en annen gentleman i dress ville ha sagt.

  Men da trodde Eriksson ingen så ham.

  På det engelske landslaget er Sven-Göran Eriksson ofte ikke til å se. Han gir alltid beskjeder underveis til assistenten Steve McClaren. Det er den tidligere Manchester United-treneren som står foran spillerbua og pisker gutta fram.

  Det er gutta selv som har fått formet den siste justeringen av midtbanen, men mest er det Erikssons skikkelige tilstedeværelse som har formet dem.

  For første gang stiller England med et sivilisert lag med kontinental snitt. Det er så lite tradisjonelt engelsk at den største svakheten er manglende hodestyrke på dødballer foran eget mål.

  Et engelsk landslag som ryker ut fordi flere av spillerne taper hodeduellene, ville en gang vært en dårlig vits. Nå kan det være sannhet noen timer unna.

  MEN HELST

  vinner England fordi Eriksson har satt sammen et lag av gode spillere som i tillegg passer på hverandre.

  Erikssons ønske, om å ha de beste, individuelle spillerne på banen samtidig, gjør at arbeidsfordelingen mellom dem ennå ikke er maksimal. Plassering av Scholes og Becham som brede, stasjonære kanter er en åpenbar svakhet ut fra deres kvaliterer, men samtidig har England flere ferdigheter enn noen gang.

  Mot Kroatia kom Scholes mye oftere inn i banen og ga plass utenfor seg til Ashley Coles fine raid. Følger Beckham opp med tilsvarende bevegelighet slik at Gary Neville lager bredden på høyrekanten, får England den offensive fleksibiliteten som mange av de andre lagene i turneringen imponerer med.

  KANSKJE BLIR

  Scolaris eneste mulighet å tirre vekk Wayne Rooney. Det høres vrient ut selv om han bruker Costhina, den raske, tøffe midtbanespilleren som markerte ut Spanias Raul sist søndag.

  Englands eventyrhelt lar seg ikke lenger tirre. Kroatene fristet med et par fule angrep bakfra forleden, men det er som om Erikssons flegma og spillergruppas ro verner om unggutten som ankom EM med rykte for kort lunte.

  Siden det er imidlertid Rooney blitt 18 år og 244 dager, og England er bare en bøllete trener og tre kamper fra å bli en strøken vinner.

BRUTALE SCOLARI: Portugals nasjonalidol klager sin nød for døve trenerører. Big Phil gjør akkurat som han vil.
HVA SYNES DERE, GUTTER: Sven-Göran Eriksson bruker tolken Steve McClaren så Frank Lampard og Steven Gerrard får spille som de vil. Foto: Arnt E. Folvik