To triumfer etter fire sølv og tre bronse

I løpet av ett snaut år - fra 20. desember 1998 til 12. desember 1999 - tok håndballjentene gullmedaljene vi hadde ventet på i 12 år. Gull nummer én kom i Nederland. Det andre kom på hjemmebane i Haakons Hall, foran 11200 tilskuere og halvannen million norske TV-seere i en finalekamp ingen kan glemme.

Marit Breivik fullførte det Sven Tore Jacobsen startet i 1986. En håndballrevolusjon, ble det sagt om Jacobsen, jentene og bronsen. Men gull vant sjefen aldri.

I januar 1994 overtok Marit Breivik. Hun skulle komme til å bruke fem år og like mange mesterskap på å nå målet.

Sto og skreik

Breivik setter - ikke uventet - VM-gullet foran EM-triumfen:

- Jeg opplever seieren mye sterkere. Finalen mot Frankrike var så dramatisk at det overgår alt annet.

- Var du kald og rolig hele tida?

- Nei. På et tidspunkt få minutter før slutt i ordinær tid, sto jeg og skreik til Arne (assistenttrener Arne Høgdahl - red.) at «nå må vi gjøre noe i angrep!» Da lå vi under, med bare et par minutter igjen å spille. Men i ekstraomgangene så jeg hva som måtte gjøres.

- Du plasserte Mia Hundvin på benken, og kjørte Susann Goksør Bjerkrheim på kant?

- Ja, det var ett grep. Mia var så sliten at hun ikke klarte å hoppe høyt og langt nok i avslutningene. Dessuten var Frankrike begynt å spille mer offensivt i forsvar. Det passet Susann langt bedre. Susann bidro da også sterkt (scoret 23-21 og la opp til 25-22 - red.).

- VM var tusen ganger artigere enn EM-triumfen, men voldsomt energikrevende. Ni kamper på 14 dager ga en voldsom intensitet. Finalen var ingen stor kamp spillemessig, men et fenomenalt drama.

EM-triumfen

- På forhånd hadde jeg sett for meg en avgjørende scoring i siste sekund, sier lagkaptein Kjersti Grini. Men EM-finalen mot Danmark 20. desember 1998 ble et plankekjør.

Gullet vi hadde ventet på i tolv år - da Norge tok sin første av sju sølv og bronser i OL, VM og EM - kom av seg sjøl. Da sluttsignalet gikk, sto det 24-16 på lystavla i Sporthalle Zuid i Amsterdam.

- Vi ledet så mye så lenge. Det tok bort litt av den spontane gleden.

Kjersti husker ikke i dag at sluttstillingen ble 24-16 og at hun sjøl scoret fem mål:

- Jeg bearbeider ting når de faktisk skjer. Deretter setter jeg meg nye mål.

La oss friske litt på EM-hukommelsen:

  • Else-Marthe Sørlie ble finalens toppscorer med åtte mål. Totalt traff hun på 92 prosent av EM-skuddene!
  • Heidi Tjugum spilte, enda Cecilie Leganger hadde fått maksimale 10 poeng av Dagbladet etter semi'n mot Ungarn. Tjugum stanset 25 av 40 danske skudd - og tangerte Cecilie!
TRIUMF: Marit Breivik har fullført håndballeventyret som startet med VM-bronse i 1986.