Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

To utrolige Tande-historier: Fra Rimi til verdenstoppen og fra verdenstoppen til fisking

- Jeg angrer ikke.

FORSVANT: Petter Tande forsvant plutselig fra verdenstoppen i kombinert.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX
FORSVANT: Petter Tande forsvant plutselig fra verdenstoppen i kombinert. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): I går sjokkerte Daniel-André Tande (21) en hel hoppverden da Rimi-medarbeideren hoppet seg til sin første verdenscupseier i karrieren på sensasjonelt vis.

Det var ikke til å tro for en 21-åring som jobbet som sommervikar på Rimi i sommer og som er ekstremt langt unna den stjernestatusen som hans internasjonale konkurrenter er i besittelse av.

Da Tande hoppet til seier, tenkte du kanskje: Var dette en hoppsensasjon? Har ikke Tande gjort noe stort før? Er det ikke noe kjent med det Tande-navnet?

Jo, det er det. Men det er ikke Tande P det er snakk om, men Petter Tande, som i sin tid var verdens desidert største kombinerttalent. Trønderen slo igjennom internasjonalt som 17-åring og tok alle sine seks verdenscupseire før han fylte 23 år.

Tande fortsatte å prestere bra, men utviklingen stagnerte gravis. I 2011 la han opp bare 26 år gammel og gikk fra toppen av seierspallen til fiskeyrket - litt motsatt av hva navnebror Daniel-André har gjort.

- Jeg tror ikke vi er i slekt. Jeg har i hvert fall ikke hørt noe om det, men det var veldig artig at han gjorde det så bra i går, sier Petter Tande til Dagbladet.

Liker fiskelivet bedre I snart fem år har han levd et stille liv på sjøen etter å ha vært en gullgrossist på store deler av 2000-tallet.

- Det hender jeg savner verdenscupsirkuset. Det skal jeg innrømme. Men jeg har aldri angret på valget om å legge opp og fiske i stedet, forteller Tande.

- Hvorfor ikke?

- Jeg synes dette livet er mer behagelig. Det er mindre press og mer ro. Jeg har fast inntekt og slipper alt presset. Jeg trives godt med dette livet, sier 30-åringen.

Tande slo igjennom omtrent samtidig som kombinertesset Magnus Moan, men var et enda større talent, all den tid han er to år yngre enn Moan.

SENSASJON: Daniel-André Tande ble plutselig en del av verdenstoppen i hopp. Foto: AP Photo/Jens Meyer
SENSASJON: Daniel-André Tande ble plutselig en del av verdenstoppen i hopp. Foto: AP Photo/Jens Meyer Vis mer

- Jeg ble god tidlig, mens andre bruker lenger tid, og noen ønsker å holde på lengre enn andre. Sånn er det, sier Tande.

- Har du noe kontakt med Moan og co nå?

- Nei, jeg har egentlig ikke det. Jeg er mye ute på sjøen. Akkurat nå er jeg på Hitra og fisker. Jeg trener fremdeles litt, men det er ikke så seriøst lenger. Jeg tror ikke jeg har hoppet på ski på fem år eller noe, påstår verdensmesteren i lagkonkurransen fra 2005.

Kontraster Overgangen fra verdenstoppen i kombinert til fisking er ikke så ulik den navnebror Daniel-André Tande har hatt fra Rimi til verdenstoppen i hopp - bare i motsatt rekkefølge.

- Det var utrolig stort, litt surrealistisk, sier hoppkometen til Dagbladet.

Helgas hoppsensasjon har slitt med finanseringen. For å få det hele til å gå rundt har han de siste somrene hatt sommerjobb på Rimi.

- Jeg har jobbet der de siste to åra, for å finansiere hoppinga. Nå er jeg så heldig at jeg fikk noen personlige sponsorer ved slutten av sommeren, som gjør at jeg kan fokusere mer på hoppingen og mindre på jobb, sier Tande.

- Gir denne seieren en boost sponsormessig, så du slipper å jobbe på Rimi neste sommer?

- Det kan godt hende jeg må jobbe der neste sommer også. Vi får se, sier han og ler.

DUO: Magnus Moan og Petter Tande skulle bli de to store kombinertgigantene, men 26 år gammel la Tande skiene på hylla. Foto: AP Photo / Kerstin Joensson
DUO: Magnus Moan og Petter Tande skulle bli de to store kombinertgigantene, men 26 år gammel la Tande skiene på hylla. Foto: AP Photo / Kerstin Joensson Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media