FELLES GLEDE:  Treningsfellesskapet til Marit og Therese har gjort dem til verdens to beste løpere. Hvem som blir aller best avgjøres i Falun denne helga. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
FELLES GLEDE: Treningsfellesskapet til Marit og Therese har gjort dem til verdens to beste løpere. Hvem som blir aller best avgjøres i Falun denne helga. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix.Vis mer

To verdifulle lagseirer

Det er fortsatt litt å lære helt på tampen av sesongen.

NORSK langrenn vinner det meste denne vinteren. Martin Johnsrud Sundby har allerede avgjort guttas totalcup, mens de to siste konkurransene med spenning bare dreide seg om hvilken norsk utøver som skulle bli best.

Det går an å bli sløv av slik suksess. Desto viktigere er det å få med seg hvorfor langrennsløperne våre nå vinner så mye.

For det dreier seg igjen om treningsgrupper som fungerer.

I DAG vant Ola Vigen Hattestad sprintcupen sammenlagt. Det er selvsagt et stort individuelt resultat først og fremst jobbet fram av Ola selv. Med OL-gull og verdenscup-triumf blir sprekken på sprintstafetten i Sotsji bare stående igjen som et nødvendig bakteppe:

•• Det er ikke noe som er selvsagt i internasjonalt langrenn.

Vissheten om det løfter den gullmedaljen ekstra høyt. Klassisk OL-sprint i Russland var pukket ut som en av den gamle skistormaktens største øyeblikk. Når det i stedet ble Ola sitt, er det noen avgjørende grunner for det som strekker seg utover alt selv en så rutinert skisprinter får til helt på egen hånd.

DER er der laget kommer inn. Både det som har fungert i årevis og gitt ham lyst til å satse videre i en etter hvert svært lang karriere, og den fornyelsen som kom med Arild Monsen foran denne sesongen.

For det er ingen tilfeldighet at det er dette sprintmiljøet som har de to løperne som kjempet om sammenlagtseieren helt til Eirik Brandsdal sprakk på oppløpssiden i Falun. Pluss på Pål Golbergs fine utvikling (nummer 9 i sprintcupen med langt sykdomsavbrekk) og et par toppløp av Anders Gløersen, så blir det lett å se at dette er treningsgruppe som både har jobbet riktig og løftet hverandre.

Omleggingen til en litt bredere utholdenhetsplattform har gjort at de norske sprinterne har overtatt det svenske hegemoniet. Selv om det ikke akkurat så slik ut i Falun med trippel svensk, er fire år med sammenhengende blågul triumf brutt.

SÅNN bør det kanskje gå når du henter treneren bak de svenske seierne hjem igjen, men på nytt er det greit å sjekke litt dypere etter årsakene til suksessen.

Arild Monsen har utvilsomt gjort en faglig fin jobb; samtidig er forholdet trener/utøver i en idrett som langrenn ganske annerledes enn i klare strategisk bestemte lagidretter. Muligens har Arilds bidrag i egenskap av en tydelig leder vært like viktig som de konkrete endringene han har innført i treningsdagbøkene.

Riktignok kavet rutinerte Monsen litt i selve OL-uttaket, men sprintlaget som gruppe har hele tida sendt ut et samlende signal.

DET er dette signalet som blinker fra skijentene. I dette fellesskapet er det såvisst ingen mangel på individuell vinnervilje, men de mest ambisiøse har skjønt hva som gir den enkelte størst mulighet til å nå egne mål.

I så måte var stakeduellen på skihistoriske Lugnet mellom Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg ett av vinterens sportslige høydepunkt:

•• Den aldrende mesteren som nekter å gi seg, fortsatt noen centimeter foran den som mer og mer ser ut som den neste store norske langrennsdronningen.

Denne gangen var Ingvild forbannet for at hun tapte. Det er den eneste følelsen som gjør at hun snart vinner slike oppgjør, men garantien for den videre framgangen ligger likevel i det treningsfellesskapet som lærer arvtakerne til Marit å presse seg.

KANSKJE er det akkurat den lærdommen som gjør at Therese Johaug likevel holder unna i sammendraget med et utgangspunkt som realistisk sett er for dårlig? Den jevne, daglige treningen med Marit har gitt hennes forutsetningen for å overgå seg selv.

Det er jo det som skjer på de fleste områder når det ikke lenger bare er du selv som teller.

 BEVISET:  Ola Vigen Hattestad med beviset på at han var den beste skisprinteren i sesongen 2013/2014. FOTO: AFP /Jonathan Nacstrand.
BEVISET: Ola Vigen Hattestad med beviset på at han var den beste skisprinteren i sesongen 2013/2014. FOTO: AFP /Jonathan Nacstrand. Vis mer