EM-kvalifisering: Spania-Norge

Tøff i trynet legger Lagerbäck lista på «ingen unnskyldninger»

På en tegning landslaget har fått presentert er Norge en liten hund som sier «fuck you!» til en Grand Danois. Lars Lagerbäck legger lista høyt.

PLANEN ER KLAR: Lars Lagerbäck (th) og Per Joar Hansen er ikke redde for at Spania skal herje med Norge. De er offensive og tror på en god norsk prestasjon. Og får vi ikke det vil ikke trenerne høre snakk om unnskyldninger. Blir ikke prestasjonen mot Spania som forventet er det for dårlig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PLANEN ER KLAR: Lars Lagerbäck (th) og Per Joar Hansen er ikke redde for at Spania skal herje med Norge. De er offensive og tror på en god norsk prestasjon. Og får vi ikke det vil ikke trenerne høre snakk om unnskyldninger. Blir ikke prestasjonen mot Spania som forventet er det for dårlig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Spania-Norge, TV2 lørdag kl. 20.45

VALENCIA (Dagbladet): Det er mars måned, den vonde måneden for norsk fotball. Sesongen har ennå ikke startet i Norge, og motstander i årets første terminfestede fotballkamp, på toppen av alt en EM-kvalifiseringskamp, er mektige Spania på den 96 år gamle kolossen Mestalla.

Det første man tenker er huttemegtu.

Dette kan ikke gå bra.

Dette går rett til helvete.

JEG KJENNER MANGE trenere som ville lagt inn en retorisk gardering eller to før en sånn sesongåpning. Av helt naturlige årsaker. Jeg mener, Spania borte er en kamp mot overmakta i alle årets måneder.

Spania, selv om de innimellom har trøblet litt de siste åra, er et av verdens beste landslag.

LARS LAGERBÄCK ER ikke der. Han er faktisk ikke i nærheten en gang. Selv om de mest optimistiske eksperter holder Norges seierssjanser på et ensifret prosentnivå, hvilket betyr at Spania er 90–10 favoritter pluss litt til, legger Norges landslagstrener lista på "ingen unnskyldninger".

Det han er opptatt av er en liten hund som titter opp på en veldig mye større hund og sier "fuck you!".

Fuck you, Spania!

Uten frykt for å blit bitt bak.

LAGERBÄCK SIER IKKE at Norge skal vinne på Mestalla. Han har spilt noen vanskelige bortekamper før. Jeg er også overbevist om at han hadde tatt ett poeng og reist hjem før avspark, om det hadde vært en mulighet. Så det er ikke resultatet han tenker på når han sier «ingen unnskyldninger» med tanke på det som skal oppsummeres og evalueres etter denne EM-åpningen.

Det er innholdet og prestasjonen.

Der Norge er nå finnes det ingen unnskyldninger for en dårlig kamp.

Spiller vi dårlig er det bare dårlig.

SIST NORGE MØTTE en motstander på dette nivået – Tyskland i Stuttgart for halvannet år siden – fikk vi rundjuling (0-6). Det skjer ikke igjen, ifølge Lagerbäck. Norge har tatt store steg siden det. Repetisjonene han kaller hjernevasking har gjort laget klokere, strammere og bedre organisert. Vi skal ikke stå og se på når Spania begynner å plage oss slik vi hadde en tendens til å gjøre mot Tyskland, vi skal framfor alt være årvåkne, på tærne, tøffe og modigere i egen boks.

Klare vi ikke det handler det ikke om overmakta, da handler det om oss selv.

Om så skjer er det bare en ting å si; for dårlig.

Derav «ingen unnskyldninger».

AT SESONGEN IKKE er i gang i Norge spiller ingen rolle. Bare en av spillerne i Spania-troppen spiller i Eliteserien. Forberedelsene har vært optimale, treningsbanene strøkne, maten bra, humøret godt og optimismen stor. I tillegg bekrefter 2018 betydelig framgang. At Spania er en massiv motstander er heller ikke noe poeng. Og dette er ikke noe jeg finner på, alt i dette avsnittet kommer fra sjefen sjøl, Lars Lagerbäck.

Det er derfor han har lagt lista der han har lagt den.

«Ingen unnskyldninger».

DET ER EKSTREMT viktig at Norge ikke blir passive i forsvarsspillet, at laget ikke blir spilt for dypt og blir baktunge. Skal Norge få et resultat må laget levere en ett hundre prosent kollektiv prestasjon.

Derfor må vi, i tillegg til alle defensive nødvendigheter, ha kontringspunkter framover i banen når vi vinner ballen.

Det holder ikke med Joshua King.

KLARER VI DET kan Norge forstyrre Spania, til og med skape målsjanser i åpent spill. Det krever presisjon i tillegg til mot. Vi kan ikke forsvare oss til poeng. Men utfordringen er enorm, den største laget har hatt under Lagerbäck med tanke på der treneren har lagt lista.

Det er bra.

"Ingen unnskyldninger".

Det liker vi.

MESTALLA I VALENCIA: Det er ikke vakkert. Mestalla er en 96 år gammel kjempe. Foto: MortenPaaa
MESTALLA I VALENCIA: Det er ikke vakkert. Mestalla er en 96 år gammel kjempe. Foto: MortenPaaa Vis mer

PS! Bare så du får et bilde av gamle og mektige Mestalla, tidligere Estadio Luis Casanova. Stadion tar 49 500 tilskuere, er bratt som en kjele, ble åpnet i 1923 og huset sin første landskamp 14. juni 1925. Spania slo Italia 1–0. Siden den gang ser det ikke ut som man har gjort all verden. Jeg var her mye da John Carew spilte for Valencia på begynnelsen av 2000-tallet, og jeg husker Mestalla som en av fotballens mest fryktinngytende arenaer.

Det er den fortsatt.

Mestalla er mektig.

Her slipper ingen unna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer