Tøff i trynet

OSLO/STAVANGER (Dagbladet): Flyskrekk sendte Kjetil Rekdal (33) med tog til Stavanger i går kveld. Iboende nedrykksfrykt gjør at han fortsatt snakker om de 30 poengene Vålerenga må ha for å klare seg. Men han står ikke til troende lenger, og i hvert fall ikke etter følgende u-Rekdalske melding: «Så lenge jeg er her skal Vålerenga være spesielle og bohempreget»

For å komme de forutsigbare Kjetil Rekdal-frasene i forkjøpet skrev jeg en lapp før togturen Oslo- Stavanger. På lappen sto det: «Vi trenger 19 poeng til for å være sikre på å beholde plassen i Tippeligaen». Og rett etter avgang ble VIF-treneren gjort oppmerksom på stuntet. Uten at han fikk innsyn - jeg fortalte bare at han kom til å si det.

Og:

VI HADDE IKKE FØR PASSERT Aass bryggerier i Drammen før katta var ute av sekken.

Men det kom ikke like klart og konsist som før. Det var ikke Kjetil Rekdal i kjent stil som hogg blikket i deg - «kom ikke til meg med gammalt VIF-tøv, mann - i min fotballverden er det realitetene som betyr noe», i en slags blind fornektelse av Tippeliga-tabellens utseende. For Kjetil Rekdal er i humør - veldig godt humør. Og han liker alt han ser.

- Jeg har hørt folk har reagert på at jeg la meg på ryggen i midtsirkelen da vi gikk opp til 2- 0 mot Odd, sier han. - Det var liksom ikke likt meg. Men også jeg blir glad når ting går min vei. Og mot Odd var jeg veldig glad. Det var en enorm lettelse å få det andre målet.

Fordi:

- Det har skjedd noe med Vålerenga siden jeg kom til klubben i mars 2000. Det kultursjokket jeg fikk da - det var som å komme til Polen for 15 år siden - alt var bare grått og trist, og det var ikke orden noe sted. Men vi har brukt tida riktig og har klart å komme til bunns i likkista.

FORAN 4- 0-SEIEREN over Brann tok Kjetil Rekdal og assistenttrener Geir Bakke toget til Bergen. De gjentok suksessen i går. Og det handler om fagprat, kortspill og flyskrekk. VIF-treneren liker nemlig ikke de små charterflyene du er nødt til å bruke når det ikke går seine rutefly dagen før helligdager i Norge.

- Jeg og familien hadde en opplevelse hjem fra ferie i Nice for to år siden, sier Kjetil Rekdal. - Det var så mye turbulens at flyet falt sidelengs og langt ned opptil flere ganger. Og den episoden sitter dypt i både Reidun (kona) og meg. Det er derfor jeg velger toget.

En annen ting er det han kan bruke sju og en halv time på NSBs første klasse til.

- Jeg får fred, sier VIF-treneren.

- Det er godt å komme vekk fra kontoret og tømme hodet innimellom. Og så er det fint for den jobben jeg og Geir (Bakke) skal gjøre i forkant av kampen. På toget får vi god tid til å snakke sammen.

Kjetil Rekdal får god tid til å dyrke en av lidenskapene også. Kortspill. Og ifølge ham sjøl taper han aldri.

VÅLERENGA ER NEST BEST før Kjetil Rekdal skal drive Viking-trener Benny Lennartsson til defensivt vanvidd på Stavanger Stadion i kveld. Det handlet nemlig mye om poeng på toget i går kveld. Ett eller tre - poeng skal han i hvert fall ha.

Og helst alle, slik at lørdagens kamp mot Lyn blir den Oslo-festen hovedstaden drømmer om.

- Jeg er ikke veldig overrasket over at det har gått så bra, sier Kjetil Rekdal. - Vi var gode i vinter, viste en evne til å snu kamper vi lå under i, og var alltid best de siste 20 minuttene av kampene. Men det som har overrasket meg er at vi bare har sluppet inn ett baklengsmål. Og at vi nesten ikke har gitt motstanderne målsjanser.

Det siste handler om gjerrighet. Og defensiv trygghet. Begge deler veldig mye Kjetil Rekdal. Men samtidig påstår VIF-treneren at han ikke ønsker en fotball som går på skinner.

- Så lenge jeg er her skal Vålerenga være spesielle og bohempregete, sier han. - Og blir vi så gode at vi kan dra av en ekstra mann til bare for showets skyld, så skal jeg lukke øynene for det. Men før vi kommer dit må vi jobbe med å få den rette miksen i laget.

- Er det langt igjen?

- Ja! Veldig langt! Men vi er på rett vei. Og derfor ser jeg heller nedover enn oppover på tabellen. Tror vi dette går av seg sjøl, vil vi få rundjuling ut av en annen verden.

- Var Kjetil Rekdal den som skulle til for å redde Vålerenga?

- Det får andre bedømme. Jeg er kjent for å si det jeg mener sjøl om det ikke alltid er like populært. Men det ser i hvert fall ut til å ha vært riktig så langt i Vålerenga. Uten at jeg vil tråkke på noen av de som har vært der før meg.

- Hvordan vil du styre framover?

- Jo bedre vi gjør det, desto større vil kravene bli. Og målet er selvfølgelig at vi i løpet av noen år kan si at nå er vi så gode at vi satser på seriegull. Men det vil ta tid, det vil kreve tøffe avgjørelser, og noen vil ikke få lov til å være med mer.

Men:

- ALLE SOM ER I KLUBBEN i dag har lik sjanse til å bevise at de er gode nok.

I Vålerenga er det bestemt at framtidige investeringer skal brukes på anlegg og spillere under 26 år. Med andre ord: Det vil ikke bli kjøpt en eneste forsterkning som nærmer seg 30.

- Petter Belsvik, Morten Bakke og jeg sjøl var de siste som slapp gjennom det nåløyet, sier Rekdal. - Kommer det en spiller til oss på over 26 år, må det være på lån fordi det er skadekrise. Og jeg liker tanken - det er sånn det må være. Vi er nødt til å tenke langsiktig.

Og i den forbindelse:

- Vålerenga må gjøre noe med ungdomsavdelingen, sier Kjetil Rekdal. - Per i dag er den dårligst i Tippeligaen. Jeg har hørt om lovende spillere siden jeg kom hit, men jeg har ikke sett noen. Og det arbeidet er i gang.

- Er du glad for at du valgte som du gjorde?

- Da vi rykket ned var jeg ikke det. Nå begynner det imidlertid å bli hyggelig. Og jeg har alltid vært tiltrukket av Vålerenga. Akkurat den følelsen har ikke blitt svakere, sier Kjetil Rekdal.

Viking- Vålerenga 19.00 i kveld

<B>FLYSKREKK: - Da er det bedre å sitte her i sju og en halv time og spille kort og snakke fotball med Geir (Bakke), sier Kjetil Rekdal på toget mellom Oslo og Stavanger.
LAGET? - Det får du i morgen, sier Rekdal til alle avisene som ringer. - Og vi skal sjokkere Viking.