Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tøff og troverdig med uttaket av Møller Dæhli

Hundre prosent Høgmo, skriver Morten P.

NY KURS: Mats Møller Dæhli (18) i aksjon for U21-laget. I går ble han for første gang tatt ut i a-landslagstroppen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
NY KURS: Mats Møller Dæhli (18) i aksjon for U21-laget. I går ble han for første gang tatt ut i a-landslagstroppen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Med Mats Møller Dæhli bekrefter Per-Mathias Høgmo det han sa ved tiltredelsen. At framtida handler om mye mer enn gjennombruddshissighet og et godt soneforsvar

Det første uttaket han gjorde i forkant av kampene mot Slovenia og Island var like mye det gamle regimets som det nye. Gårsdagens var ett hundre prosent Per-Mathias Høgmo. Og med Mats Møller Dæhli (18) innkalt til sin første A-landslagstropp staker Drillos arvtaker ut en helt ny kurs for Norge.

Det er ikke bare troverdig på bakgrunn av erklært filosofi og tidsriktig tankegang.

Det er også modig, tøft og helt nødvendig.

SAMTIDIG SIGNALISERER DET at Per-Mathias Høgmo både kan og ønsker å ha to tanker i hodet samtidig. Fordi fotball ikke er enten eller. Det er fullt mulig å være god både med og uten ball. Og derfor dreier Norge 2014 seg om a) både gjenskapelse av det gode soneforsvaret som etter hvert forvitret under Drillo, b) et gjennombruddshissig fokus på de mange mulighetene som byr seg i kontringsfasen, og c) det vi ikke har brukt på tid på i Norge - det helt nødvendige og ferdighetsbaserte spillet med ball.

Det er her Mats Møller Dæhli kommer inn.

Som representant for den neste generasjonens ferdigheter.

0-3 FOR SLOVENIA og 1-1 mot Island var Høgmos tunge arv etter Drillo. Med kampene mot Danmark (Herning) og Skottland (Molde) begynner han jobben med å gjenreise et skakkjørt landslag. Og fordi han i første omgang har et utviklingsperspektiv som strekker seg 10 måneder fram i tid - til EM-kvalifiseringen for Frankrike 2016 begynner i september neste år - har han valgt å ta med Mats Møller Dæhli allerede nå. Ikke fordi Molde-spilleren skal starte eller utgjøre en forskjell første gang ut. Men fordi han har potensial til å bli en som kan gjøre det når alvoret begynner.

DA U21-GUTTA dro til EM i Israel ble Mats Møller Dæhli valgt bort fordi NFFs fagmenn mente det var viktigere at han bidro på G19-laget og deres EM-kvalifisering. I det korte og resultatorienterte bildet var det en løsning det er vanskelig å argumentere for hardt imot. I det lange, som handler om å utvikle de beste til å bli så gode som bare mulig for Norge A, er jeg sikker på at den unge Molde-spilleren ville hatt mye bedre av en tur til Israel. For erfaring og positive tilbakemeldinger kan ikke komme fort nok for unge spillere som beviselig holder nivået, og da Mats Møller Dæhli var med U21-gutta til La Manga i februar ble i hvert fall tvilen om guttens ferdigheter begravd.

Likevel fikk han ikke den gulrota han var mer enn god nok for.

Av det gamle regimet.

MEN NÅ FÅR han en som er enda større. Av Per-Mathias Høgmo. Litt fordi han er den mest spennende spilleren vi har hatt på mange år. Mest fordi førsteomgangen han leverte da det nye U21-laget ennå hang sammen mot Israel for en måned siden var en sjelden norsk landslagsprestasjon. Men gårsdagens uttak handler ikke om umiddelbare forventninger på det kvalitetsnivået - Mats Møller Dæhlis første landslagstur handler utelukkende om læring og erfaring.

Herfra og de neste 10 månedene er det nemlig utvikling - individuell og kollektiv - som vil prege alt arbeidet rundt landslaget.