Tøffe krav til Tarik i Tyskland - fordi han er utlending

- Må lære seg tysk, og gi absolutt alt for Hoffenheim.

MYE Å BEVISE: Tarik Elyounoussi debuterte i Bundesliga i går. Kravene til ham er tøffe, sier en som kjenner både Norge og Hoffenheim godt. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MYE Å BEVISE: Tarik Elyounoussi debuterte i Bundesliga i går. Kravene til ham er tøffe, sier en som kjenner både Norge og Hoffenheim godt. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

(Dagbladet:) I går fikk Tarik Elyounoussi sin Bundesliga-debut for Hoffenheim. Laget scoret de to første i hjemmekampen, men bortelaget Nürnberg kom tilbake. Elyounoussi spilte 90 minutter på sin nye hjemmebane, og klarte seg bra.

Mot slutten kunne han til og med avgjort åpningskampen, men 25-åringen fikk ikke skikkelig treff på avslutningen.

- Håper han har lært
På motstanderens halvdel sto en kar som kjenner både Norge og Tariks nye klubb godt:

Per «Pelle» Nilsson var stopperklippe i Odd Grenland før han ble kjøpt av eventyrklubben Hoffenheim i 2007.

Mye har endret seg siden da. Forrige sesong berget Hoffenheim plassen i kvalifisering, men nå tror Nilsson - som har spilt for Nürnberg siden 2010 - at pilene peker i riktig retning igjen. Med andre ord:

Tarik har kommet til Hoffenheim på et gunstig tidspunkt. Men han har mye å bevise.

- Tarik er ikke ung lenger. Jeg håper han har lært av tida i Heerenveen, sier Nilsson til Dagbladet.

- Må lære seg tysk
- Han vil fort merke forskjell fra hverdagen i Norge: I Hoffenheim og Tyskland er det bare prestasjonene som gjelder. Ingenting annet. Nå kan han ikke gjemme seg. Han må være profesjonell, sier Nürnberg-spilleren, som visste godt hvem Tarik var før han ble kjøpt fra Rosenborg i sommer.

- Mitt inntrykk av ham er at han er en fin type. Jeg husker fra min tid i Tippeligaen at jeg så på ham som Norges framtid. Men det er viktig for ham å forsøke å integrere seg. Han må lære seg tysk så fort som mulig, bli én i gjengen, og bli respektert. Det er viktig, sier svensken.

- Han må gi full gass, og prestere uke for uke. Han kan ikke slappe av. Han må vise at han gir absolutt alt for klubben. Og det er bare sånn det er: Det er enda viktigere for en utlending enn for en tysker.

Da Nilsson - som fort kan møte Tarik Elyounoussi igjen allerede på onsdag - kom til Hoffenheim, var klubben i 2. Bundesliga.

- Det ble sett på som et prosjekt hvor det langsiktige målet var å nå Bundesliga, og dette gjennomsyret alt. Vi hadde en liten arena, 6000-7000 tilskuere, men en ny var under bygging, og vi rykket opp i min første sesong. Det var et eventyr.

Toppet Bundesliga
Hoffenheim var en seiersmaskin i 2008 - og det selv om de fra august av spilte i Bundesliga. Til jul det året toppet de tabellen, foran Bayern München. Det ble sjuendeplass til slutt. Deretter fulgte tre strake sesonger på 11. plass, før nedrykksspøkelset var over dem store deler av forrige sesong.

- Det var bra at klubben gikk på en smell, for de siste åra har det manglet en rød tråd. Det har vært mange trenerbytter, spillere har kommet og gått, det har ikke vært noen kontinuitet. Men det ser bedre ut nå, for de har fått inn en god sportslig ledelse i Alexander Rosen og Markus Gisdol, og de må nå bygge klubben igjen, steg for steg, sier Pelle Nilsson.

- Hoffenheim er en utrolig profesjonell klubb, de har alt som kreves. Anlegget er toppklasse, utstyret er i orden, og fasilitetene holder meget høy standard. Men det kan være avgjørende for dens skjebne at det ikke ble nedrykk. Da kunne hele greia klappet sammen. Nå kan de starte på med ny giv, de har på en måte fått en ekstra sjanse.

BUNNSOLID: Per Nilsson var blant Tippeligaens beste spillere da han var i Odd. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
BUNNSOLID: Per Nilsson var blant Tippeligaens beste spillere da han var i Odd. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer