KOLLIDERER MED SEG SELV:  Vålerengas talsmenn prater mot alt klubben ønsker å stå for. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.
KOLLIDERER MED SEG SELV: Vålerengas talsmenn prater mot alt klubben ønsker å stå for. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.Vis mer

Tøffere enn leketoget

Av og til kommer fotballen litt nærmere virkeligheten enn de karsligste supporterne tror.

VIF-TALSMANN Svein-Erik Bakkes forsøk på å være litt tøffere enn leketoget, bør avsluttes i dag. Det han snerret eller snøvlet om for mange minnemarkeringer etter Brann-kampen i går kveld har så lite å gjøre med Oslo-klubbens grunnleggende verdier at tilhengerne i Klanen fortest mulig må finne seg en annen til å formidle de ivrigste Vålerenga-supporternes sjelsliv.

Det har Klanen forsåvidt gjort. Bakkes kollega i supporterklubbens talsmanns-avdeling setter nå i dag tidlig bablingen inn på kontoen for høy kamppromille, men det er en avsporing.

For om du sjelden har hørt noe så flaut som Svein-Erik Bakkes forsvar for fotballfansens naturrett til å oppføre seg bedritent, henger gårsdagens dumheter på et vis sammen med unnskyldningene om at denne sporten alltid lever i sin egen verden.

Eller for å bruke Bakkes egne ord fra Brann Stadion:

_Vår mission er å overdøve alle.

BARE det alene er grunn nok til å få skiftet ut denne talsmannen. Her snakker han både mot seg selv og alt det VIF har ønsket å stå for de siste tiårene.

Ingen klubb har mer bevisst lenket leken sin til resten av samfunnet. For Vålerenga har sporten vært et verktøy til å skape forandring. Måten denne klubben driftes på skulle hjelpe fram bedre integering, en rausere by og et åpent idrettslag for folk flest som evnet å se at for fotballen er vi alle like.

SOM TALSMANN for Klanen har Svein-Erik Bakke plassert seg midt i denne gode tradisjonen. I flere år har han jobbet med å samle inn brukt fotballutstyr til utdeling for fattigere utenlandske lag og i våres satt han i panel på distriktshøyskolen i Telemark for å forklare hvordan en idrettsklubb kunne bety en forskjell ved å være åpne om homofili. Seinest for to måneder siden etter terroren i Oslo og på Utøya, var det Bakke som frontet VIF-Klanens utrensking av høyreekstreme sympatisører tilknyttet European Defence League:

_Vi kan ikke stille oss bak hatrelaterte organisasjoner uansett hvilken type hat det er, sa han til NRK den gangen.

Og det er akkurat dette denne saken dreier seg om.

I KLANENS egne vedtekter står det at rasisme, nazisme og fotballrelatert vold er uforenlig med medlemskap. Det er et godt utgangspunkt, men selv den beste intensjon må kunne gjenkjennes i hverdagen for ha noen verdi. Her sliter også VIFs andre talsmann, Christian Kjellsen:

_Jeg kjenner Bakke så godt at jeg vet at dette var en skivebom i seiersrus, sier Kjellsen i dag om kollegaens uttaler etter Brann-kampen og gir fylla skylden.

For Christian Kjellsen er det et argument for at Svein-Erik Bakke ikke må trekke seg som Klanen-talsmann. For oss andre er det mer en påminnelse om at noen av de ivrigste fotballsupporterne sliter med virkelighetsoppfatningen.

Det er tross alt ikke mer enn noen måneder siden den samme Kjellsen i et Dagblad-intervju om fyrverkeri på tribunen svarte slik på reporterens spørsmål om ikke fulle supportere med bluss kunne føre til brannskader på uskyldige medtilskuere:

_Det ville vært tragisk, men ikke mer tragisk enn da Espen Shampo Knutsen skjøt en puck opp på tribunen og en unge ble drept.

AV OG TIL er det vært vrient å finne gjenklangen fra Vålerenga og Klanens verdier både hos talsmennene deres og ropene på tribunen. Likevel:

•• Hver gang det virkelig har røynet på, har tilhengerne funnet tilbake til seg selv.

Nå er det krise for Oslo-klubbens troverdighet. Det skyldes ironisk nok de som påstår at de er mest glad i VIF.
Da er det på tide å legge fra seg leke-masken som tøffe gutter, og komme tilbake til virkeligheten.