GLADE GUTTER: Dag-Otto Laurtizen, Thor Hushovd og Knut-Eirik Dybdal blir å treffe også under Arctic Race i 2019. Neste år skal de sammen promotere norsk sykkelsport og alpin-VM i Narvik. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
GLADE GUTTER: Dag-Otto Laurtizen, Thor Hushovd og Knut-Eirik Dybdal blir å treffe også under Arctic Race i 2019. Neste år skal de sammen promotere norsk sykkelsport og alpin-VM i Narvik. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Slik blir Arctic Race i 2019:

- Tøffere enn noen av Tour de France-fjellene

Hushovd mener klatringen til Storheia avgjør Arctic Race.

(procycling.no): 2019-ruta til Arctic Race ble presentert i Svolvær, tirsdag. Og det var ikke tilfeldig. Åpningsetappen torsdag 15. august har nemlig sitt utspring i Lofoten.

Den 182 kilometer lange åpningsetappen går fra Å - ytterst i Lofoten - og følger kysten tilbake til Leknes. Deretter starter etappe 2 i naturskjønne Henningsvær og har målgang i nettopp Svolvær.

De to siste etappene blir tøffere, og vil vise fram både Vesterålen og Ofoten før rittet skal konkluderes i Narvik.

Vakker rute

Ruta ble presentert under konferansen Agenda Nord-Norge, og dit hadde blant annet statsminister Erna Solberg tatt turen.

Rittambassadør Thor Hushovd var også til stede. Han beskrev de to første etappene i Lofoten som etapper for spurterne, men samtidig også som fantastiske naturopplevelser for rytterne.

– Jeg er jo fra sør og det er fælt å si det, men jeg synes nesten skjærgården her oppe er enda vakrere enn hjemme i Grimstad. Rytterne kommer til å elske dette, varslet Hushovd for podiet.

Dronningetappe i Vesterålen

Etter to spurtoppgjør vil rittet endre dramatisk karakter etter starten av dag tre i Sortland. Hele seks kategoriserte stigninger venter denne dagen, og den tøffeste av dem helt til slutt.

ÅRETS VINNER: Sergi Chernetski fra Astana vant årets utgave av Arctic Race sammenlagt. FOTO: ASO
ÅRETS VINNER: Sergi Chernetski fra Astana vant årets utgave av Arctic Race sammenlagt. FOTO: ASO Vis mer

Arrangøren jobber med å få til målgang på toppen av Storheia, noe Hushovd beskrev som et «Tour de France-fjell». Den franske rittarrangøren ASO tar det hele et steg lengre ved å døpe klatringen «det norske Mont Ventoux»:

– Det er snakk om over 10 prosents stigningsgrad i mer enn 3 kilometer. Det er tøffere enn flere av fjellene rytterne møter i Tour de France, fortalte Hushovd fra scenen.

– Det er seks tøffe stigninger denne dagen, så det er helt andre typer ryttere enn spurterne som kommer til å kjempe om etappeseieren her.

Finale i Narvik

Videre beskrev Hushovd en slags transportetappe inn fra Lødingen til Narvik der det hele skal avgjøres. Arrangøren benytter den samme avslutningen som i 2015, da Ben Hermans tapte sammenlagtseieren på rittets siste dag i favør av Rein Taaramäe.

At rittet avsluttes nettopp der er ikke tilfeldig. I disse dager kjemper som kjent Narvik for å bli norsk arrangørby for VM i alpint i 2027. Det har lenge versert rykter om at Nord-Norge har danket ut Hafjell og Kvitfjell i konkurransen.

Bladet Nordlys skriver at det vil bli gjort en kobling til Narvik som norsk VM-kandidat, og at en rekke skipersonligheter vil bli invitert til Narvik for å kaste glans over Arctic Race-finalen. Rittdirektør Knut Eirik Dybdal sitter også som styremedlem i alpin-VM.

Neste års Arctic Race arrangeres fra torsdag 15. august til søndag 18. august.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!