- Tøffest mentalt

Men nå tør Bjørgen senke skuldrene.

QUEEN OF MÖRDARBACKEN: Marit Bjørgen er utsoppelig. I dag var hun raskest i den beryktede Mördarbacken i Falun, og vant igjen. Foto: Anders Wiklund/AP/Scanpix
QUEEN OF MÖRDARBACKEN: Marit Bjørgen er utsoppelig. I dag var hun raskest i den beryktede Mördarbacken i Falun, og vant igjen. Foto: Anders Wiklund/AP/ScanpixVis mer

FALUN (Dagbladet): Etter en tøff kamp mot Justyna Kowalczyk helt siden Tour de Ski, bruker Marit Bjørgen nå hvert eneste renn til å sakte øke ledelsen i verdenscupen sammenlagt.

I dag vant hun den 2,5 km lange prologen under verdenscupfinalen i Falun. Ledelsen er oppe i 170 poeng — og det er ikke mer enn maks 250 poeng igjen å hente for Kowalczyk.

- Jeg har et godt grep om det nå, fastslår Bjørgen overfor Dagbladet.

Etter fem seirer på rad — i Lahti, Drammen, Holmenkollen, Stockholm og Falun — tør hun endelig senke skuldrene.

I kjempeform Presset før hvert løp er vesentlig mindre enn det var for noen uker siden.

- Jeg vil si kampen mot Kowalczyk har vært tøffest mentalt. Men etter hvert som jeg har fått litt flere poeng å gå på, har det roet seg litt, forteller Bjørgen.

- Og så er jeg jo i kjempeform, poengterer hun.

Det viste hun altså igjen i løypa, der hun gikk fra konkurrentene både opp Mördarbacken og ned mot stadionområdet.

- Det verste er faktisk ikke å gå opp bakken, men å kjøre ned igjen på stive bein. Det er flere vanskelige svinger og et par broer man skal over, og det er teknisk krevende når man er stiv, sier Bjørgen.

Glad Kristoffersen Til slutt var hun 6,2 sekunder foran svenske Charlotte Kalla og 11,4 sekunder foran Marthe Kristoffersen, som også gjorde et meget bra løp.

- Jeg er dritglad. Jeg merker at jeg er supergira selv om sesongen snart er slutt. Jeg har mye overskudd, sier Meråker-jenta.

Det ble i det hele tatt nok en meget god dag for de norske jentene. Kristin Størmer Steira ble nummer fem og Therese Johaug seks, mens Martine Ek Hagen leverte sitt beste internasjonale seniorrenn noen gang og ble nummer ni.

Både Vibeke Skofterud og Astrid Uhrenholdt Jacobsen trakk seg før start.

Klar ledelse Sammenlagt etter to av fire etapper i verdenscupfinalen, leder Bjørgen med 21,5 sekunder på Charlotte Kalla. Russiske Julia Ivanova på tredjeplass ligger 46,5 sekunder bak Bjørgen, mens Kowalczyk på fjerde har 50 sekunder å hente inn.

Finalen fortsetter med 10 km klassisk fellesstart i morgen, før sesongen avsluttes med jaktstart i fristil søndag.