- Tøffeste året i mitt liv

BERGEN (Dagbladet): - Jeg klarer bare ikke å se for meg 1. divisjonsfotball her neste år. Det burde vært Champions League-spill her: Inter, Ajax og alle de andre. Ikke sant, sier Brann-trener Teitur Thordarson.

50-åringen står og skuer utover tomme, og for øyeblikket triste, Brann stadion. Han biter tennene sammen og rister på hodet.

Om to dager spilles Skjebnekampen. Med stor S, fordi det har vært mange av dem for Branns vedkommende denne sesongen. Og seriemestrene Rosenborg har sagt klart fra at de skal kjøre over bergenserne. Søndag klokka 14.45 er det enten himmel eller helvete for Brann-mennene. For taper rødtrøyene borte mot Rosenborg og Moss vinner hjemme mot Stabæk, ramler Brann ned i 1. divisjon med et brak.

- Det orker jeg bare ikke å forholde meg til. Jeg tenker heller på den vanvittige festen på byen hvis vi sikrer oss plass, sier den hardt pressede og kritiserte Brann-treneren.

Nok en dag med trening og møter er over. Det er nok en grå og regnfull dag i Bergen. Fortvilte bergensere skjelver og holder pusten foran søndagens avgjørende kamp. Men den robuste islendingen smiler og virker faktisk til å være i godt humør, selv om den begredelige tabellsituasjonen er god grunn nok til å skrike i ren frustrasjon.

Ingen krisestemning

- Det er en forferdelig trist situasjon vi er i, ja. Men det er ingen krisestemning. Jeg går ikke rundt og depper. Og det er faktisk en fin tone i spillergruppa. Det skal de ha ros for. De lar seg ikke knekke, og viljen til å stå på har de hatt hele sesongen, sier Thordarson til Dagbladet.

Det har vært få seiersintervjuer denne sesongen. Elleville jubelscener med et Brann-publikum i ekstase har også vært en sjeldenhet. Derimot har det vært mange dukknakkede spillere stirrende tomt i garderobegulvet etter nok et sjokktap. Nedrykk er ikke lenger et tabuord. Bergens fotballstolthet skylder 70 millioner kroner og går mot konkurs.

- Hva har gått galt?

- Jeg føler egentlig at ingenting har gått galt. Jeg har prøvd alt fra forandring av treningssykluser og kosthold til psykologhjelp. Alt har virket positivt og min samvittighet er rein. Grunnen til at vi sliter, er rett og slett udyktighet og mangel på rutine. Klubben har mistet flere rutinerte spillere, som er erstattet med unge talenter. Vi ble møtt med motgang fra første kamp og med en så lite rutinert spillergruppe er det vanskelig å komme ovenpå, sier mannen som ledet klubben til sølvplass for bare to år siden.

En Teitur i storform utfordret Rosenborg når det gjaldt seriegullet.

- Da hadde vi et lag som kunne vippe Rosenborg av pinnen. Vi hadde både finske og svenske landslagsspillere og flere U21-spillere. Men ledelsen sa klart ifra at sannsynligheten for å beholde de beste spillerne var lav, så jeg visste hva jeg gikk til. Likevel var det frustrerende, sier han.

Fjorårssesongen ble avsluttet med braktap for Rosenborg på Brann stadion. Allerede etter Odd-tapet i mai var han usikker på om Brann ville berge plassen i eliteserien. Siden har han hatt det mye vondt.

- Det har vært steintøft. Jævlig tøft, sier Brann-fansens syndebukk nummer én.

- Det tøffeste året i ditt liv?

- Ja, det tror jeg. Min første sesong som trener i Brann, i 1988, var også vanskelig. Men i år føler jeg at vi har spilt med kniven på strupen gjennom hele sesongen, og det har vært en stor påkjenning. Det er ingen tvil om at jeg etter enkelte kamper har måttet gå ned i kjelleren for å hente krefter og prøve å være positiv, når jeg mest av alt bare har lyst å lukke døra og være for meg selv.

Tilbød seg å gå av

- Trekk deg. Pakk deg vekk fra Bergen, har fansen skreket direkte til ham på det verste. Andre velger hetsen per e-post. Gråtende Brann-supportere har snudd ryggen til ham og spillerne.

- Hvordan har du klart å stå oppreist gjennom dette?

- Du må tro meg når jeg sier at jeg ikke lar det gå inn på meg. Jeg registrerer det som blir skrevet og sagt og tar meg tid til å prate med folk. Det er verre når de brøler ukvemsord til spillerne. Jeg har rygg til å tåle det. Enkelte av spillerne har nok tatt det mer innover seg. Derfor tror jeg at vi i en periode i høst ville klart å prestere bedre på hjemmebane et annet sted i landet enn i Bergen. Det vanvittige presset fra supportere og presse hemmet oss. Uten tvil.

- Jeg skulle bare ønske vi kunne være i stand til å gi fansen det de ønsker. Jeg skjønner deres frustrasjon. Men når ledelsen har bestemt seg for å selge de beste spillerne for å rydde opp økonomisk, må folk ha forståelsen for det, sier han.

- Alle bryr seg

- Har du vurdert å trekke deg som trener?

- Nei, egentlig ikke. Jeg visste hva jeg gikk til og klubben visste hva de fikk da de ansatte meg. Men jeg tilbød meg å gå av i sommer, etter å ha fått tilbud fra svenske AIK og også noen andre klubber. Men Bjørn Dahl (Brann-direktøren red.anm.) ville beholde meg, og det ser jeg på som en tillitserklæring. Samarbeidet i klubben fungerer godt, jeg liker byen og bergensernes lynne. Derfor har jeg lyst å bli, sier Thordarson, som har kontraktsfestet en lønn på ca. 1,3 millioner kroner ut 2004-sesongen.

- Vil det være en skandale hvis Brann rykker ned?

- Skandale? Tja. Eliteserien vil i alle fall være en stor profil fattigere. Brann engasjerer nemlig ikke bare i Bergen, men i hele landet. Brann er mat for både lokal- og riksmedia. Det er en fargerik klubb, på godt og vondt. Det har vært mange skandaler, men de sterke følelsene og engasjementet rundt klubben er unik. Alle bryr seg, sier Thordarson.

Vel vitende om at Brann også er en klubb der Thorstein Helstad, som reiste i mai, ligger på scoringstoppen...

- Er du glad sesongen snart er over?

- For å si det slik: jeg skulle ønske det var mai, slik at vi kunne fått enda en sjanse til å fikse på resultatene. Men vi har en kamp igjen, og sjansen for at vi klarer å holde oss i eliteserien er stor. Jeg gleder meg faktisk til søndagens kamp. Som en unge. Det gjør jeg før hver eneste kamp. Den dagen jeg ikke gjør det, slutter jeg med fotball, sier Teitur Thordarson.

IKKE FÅTT BRANN I HALSEN: - Det har vært mye bråk og skandaler i Brann, men klubben har aldri gått meg på nervene. Snarere tvert imot. Klubben har en stor plass i hjertet mitt, sier Teitur Thordarson.