Landslaget

- Tøffeste perioden i mitt liv

2021 startet på tyngst mulig vis for Erik Botheim (21). Nå er mannen fra Kringsjå tatt ut i Ståle Solbakkens landslagstropp.

SNAKKER UT: Erik Botheim forteller om forvandlingen karrieren har tatt etter overgangen til Bodø/Glimt. Foto: Mats Torbergsen / NTB
SNAKKER UT: Erik Botheim forteller om forvandlingen karrieren har tatt etter overgangen til Bodø/Glimt. Foto: Mats Torbergsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. februar 2021 kom den offisielle meldingen om at Erik Botheim var ferdig i Rosenborg. Da hadde klubben og den karismatiske angriperen blitt enige om å gå hver til sitt.

Sesongen i forkant hadde han fått tre kamper for Rosenborg, samt et målløst opphold i Stabæk.

Skrur vi klokka fram til slutten av august 2021 er situasjonen en helt annen. Sesongens ni scoringer for regjerende seriemester Bodø/Glimt er mer enn dobbelte av det han totalt scora i Eliteserien i løpet av sine år i Rosenborg.

- Var ikke høy og mørk

Selv åpner 21-åringen opp om at tiden både før og rett etter vrakinga i Rosenborg satte sine spor.

- Jeg var ikke høy og mørk etter at jeg måtte gå fra Rosenborg. Det var den tøffeste perioden i mitt liv, men dette har formet meg til den jeg er, sier Botheim på telefon til Dagbladet.

- Sånn sett, så er jeg fornøyd med tiden i Stabæk og i Rosenborg også. Det har hjulpet meg mye.

Botheim snakker åpent om hvordan han måtte endre seg etter exiten i Rosenborg, og oppgjøret han måtte ta med seg selv da han signerte med Bodø/Glimt.

- Jeg trodde at ting kanskje kom litt enklere, og alt skulle falle ned i hendene på meg. Slik funker ikke verden, og slik funker i hvert fall fotballen, sier den frittalende angriperen.

FØRST: Glimts 21 år gamle spiss scoret årets aller første mål i Eliteserien da han fant veien til nettmaskene mot erkerival Tromsø. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

I mai fortalte Botheim til Dagbladet at han «er en klovn, og en morogutt». Den gangen fortalte Botheim at lagkamerat Ulrik Saltnes nærmest hadde laget et prosjekt ut av ham.

- Jeg tror nesten han synes det er litt gøy at han har et prosjekt med «Bot». Det er småting hele tiden. Det er spesielt om kulturen i klubben, og ting på banen. Han gjør det på en konstruktiv måte og jeg lærer mye av ham. Han er veldig klok, sa Botheim den gang.

Og «Prosjekt Bot» har båret frukter for spissen som denne sesongen er toppscorer for klubben som i skrivende stund ligger på andreplass i Eliteserien.

Men på ankomstdag på Aspmyra foregående vinter var karisma og selvsikkerheten man forbinder med Botheim byttet ut med nervøsitet og usikkerhet.

- Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, jeg tenkte kanskje de skulle være høye og mørke etter å ha kjørt over alle i fjor, sier Botheim.

Han forteller at endringen i innstilling både skyldes noen turer til Bjørn Mannsverk, Bodø/Glimts mentaltrener, men først og fremst lagkameratene.

VOND TID: Det ville seg ikke for Botheim i Stabæk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
VOND TID: Det ville seg ikke for Botheim i Stabæk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

- Jeg har vært innom ham (Mannsverk, jour.anm), men det er spillergruppa som har hjulpet mest. Alle monner drar, vet du. Først og fremst er det spillergruppa. Det er en så positiv energi, og det er enkelt å henge seg på, sier Botheim.

- Disse gutta er ydmyke, de er sultne og de tar aldri av. Sulten her fascinerer meg. Man kan ikke komme hit og tro man er king kong.

- Ingen hadde trodd det

Den som kanskje har vært nærmest status som «king kong» på Aspmyra er likevel Botheim.

Bodø/Glimt har nemlig ikke tapt noen av de ni kampene i Eliteserien han har scora i (sju seire, to uavgjort), og hans to scoringer mot Prishtina sendte Glimt videre til den avgjørende playoff-runden i UEFA Conference League.

Tirsdag resulterte det i at Botheim var blant spissene som ble kalt opp i Ståle Solbakkens landslagstropp til kampene mot Nederland, Latvia og Gibraltar.

- Det er utrolig kult, det er noe man har drømt om siden man er liten. Så jeg er veldig stolt. Jeg ble veldig overrasket og litt sjokkert. Men jeg blir veldig ydmyk og stolt, sier Botheim, som er oppvokst på Kringsjå, bare et steinkast unna nasjonalarenaen.

MOROGUTT: Erik Botheim ble kjent for å være frittalende og offensiv i replikken allerede som Rosenborg-spiller. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
MOROGUTT: Erik Botheim ble kjent for å være frittalende og offensiv i replikken allerede som Rosenborg-spiller. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Selv om han er tydelig på at det blir vrient å kjempe ut kameraten Erling Braut Haaland, samt Joshua King og Alexander Sørloth om spissplassene, så er han klar til å bidra.

Uansett hvor mange minutter det skulle bli, så har Botheim litt over et halvår det er blitt verdt å reflektere over.

- Jeg tror ingen av dere hadde trodd dette heller, om vi skrur tilbake til da jeg forlot Rosenborg. Men det har vært en utrolig reise. Jeg kunne aldri forestilt meg dette, sier Botheim.

- Jeg har nok blitt mer balansert, og mer voksen. Jeg er fremdeles meg selv, men jeg er mer ydmyk overfor dette. Setter man ting i perspektiv, se på fjoråret og dette året nå, så er dette helt uvirkelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer