PÅ GULLSTOL: Martine Ek Hagen fikk sjansen på Norges førstelag og gjorde jobben for Marit Bjørgen (f.v.), Therese Johaug og Vibeke Skofterud.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PÅ GULLSTOL: Martine Ek Hagen fikk sjansen på Norges førstelag og gjorde jobben for Marit Bjørgen (f.v.), Therese Johaug og Vibeke Skofterud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Tøft for hodet å føle seg som det svakeste leddet

Lagvenninnene hyller Martine Ek Hagen etter stafettdebuten.

GÄLLIVARE (Dagbladet): Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. Sånn har det norske stafettlaget i kvinnelangrenn sett ut de siste årene, stort sett hver gang. Firkløveret har da også gått hjem både OL- og VM-gull.

Men i går kveld fikk 21 år gamle Martine Ek Hagen fra Ytre Enebakk beskjed om at hun skulle overta plassen som normalt tilhører Steira i dagens stafett i Gällivare.

Ungjenta ble sendt ut i tet av Therese Johaug - og takket for tilliten med å beholde ledelsen gjennom hele etappen.

- Kjempejobb Da vanker det skryt fra lagvenninne:

- Jeg synes Martine gjorde en kjempejobb. Det er ikke bare bare å gå på førstelaget til Norge. Du kan fort få litt høye skuldrer og føle at du må prestere, sier Therese Johaug, som tok en prat med Ek Hagen på morgenkvisten.

- Jeg sa at hun bare måtte roe seg ned og nyte tilværelsen. Hun er i form, det viste hun både i går og forrige helg. Jeg sa også at hun måtte gå sitt eget løp, og det gjorde hun på en kjempebra måte, sier Johaug.

- Rolig og behersket 24-åringen fra Dalsbygda husker godt sin første opptreden på det norske førstelaget

- Du skal gå sammen med dem du har sett opp til lenge. Det er tøft for hodet å føle at du er det svakeste kortet på laget, ihvertfall følte jeg det. Så du kan få litt nerver. Jeg synes Matrine gjorde en kjempejobb, sier Johaug.

Marit Bjørgen slutter seg til:

- Martine er ei veldig rolig og behersket jente. Hun fikk beskjed om å gjøre det hun kan, og det gjorde hun. Hun gikk fint på ski og ble ikke stresset av det som skjedde bakover i feltet, det er utrolig bra.

- Utrolig morsomt Ikke overraskende var debutanten et eneste stort smil etter sitt første besøk på øverste trinn av seierspallen i verdenscupen.

- Jeg vet ikke om det helt har gått opp for meg at jeg har vært med på et stafettlag i verdenscupen - og vunnet! Det har ikke gått opp, men det er utrolig morsomt, sier hun til Dagbladet.

Hun legger ikke skjul på at hun ble overrasket da hun fikk beskjed av landslagstrener Egil Kristiansen om at hun var satt opp på førstelaget etter den imponerende åttendeplassen på gårsdagens individuelle renn.

Fryktet fall - Jeg er uerfaren og tenkte kanskje de ville ha det samme laget. Men utrolig morsomt at jeg fikk sjansen, og det er en viktig erfaring å ta med seg.

- Hvordan var spenningsnivået før start?

- Høyt! I går kunne jeg gjøre mye rart og det ville bare gå ut over meg. Men i dag kjente jeg på det at hvis jeg gjør en dårlig sving og havner i grøfta, så ødelegger jeg for hele laget.

- Er det et mål å beholde plassen på laget?

- Jeg får mye spørsmål om det, men det er som jeg sier, det er så utrolig mange gode norske jenter. Så plassene på stafettlaget tror jeg avgjøres ut fra hvem som er i form, sier Martine Ek Hagen.

Skofterud hos juryen De norske jentene hadde som ventet god kontroll på stafetten fra start til mål, men en manøver fra Vibeke Skofterud kune skapt trøbbel.

Hun måtte nemlig inn til juryen etterangivelig å ha gått i feil korridor underveis på sin førsteetappe, men Norge slapp unna med en advarsel.

Sverige, som ble nummer to, varslet likevel en protest etter løpet.

USA ble nummer tre i stafetten, amerikanernes første pallplas i en stafett for kvinner noen gang.