Premier League

Tøft for Sørloth

Pappa Gøran Sørloth (57) om Alexander Sørloth (23): - Han er ikke førstevalget i Crystal Palace. Kanskje heller ikke andrevalget. Men han er flink til å plukke opp hansken.

TRØBBEL: Alexander Sørloth kom til Crystal Palace i januar i fjor. Men han sliter med å etablere seg på laget. 10. august starter en ny sesong i Premier League. Foto: NTB scanpix
TRØBBEL: Alexander Sørloth kom til Crystal Palace i januar i fjor. Men han sliter med å etablere seg på laget. 10. august starter en ny sesong i Premier League. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alexander Sørloth har kommet i en kritisk alder der han bør begynne å etablere seg på laget. Men foreløpig virker veien lang i Premier League-klubben Crystal Palace.

- Han er i en brytningsperiode, erkjenner pappa og Rosenborg-legende Gøran Sørloth.

- Når du er over 23 år - som Alexander - må du begynne å bli etablert. Karrieren bør sette seg når du er 24-25 år. Da skal du være varm i trøya og få roen du trenger. Eller som jeg bruker å si: Du bør være i drift.

- Veien humpete

Sørloth har vært med Crystal Palace i hele sesongoppkjøringen. Spissen kom fra Midtjylland i januar i fjor. Under ett år seinere ble han lånt ut til Gent i Belgia. Nå er han tilbake i Palace og forbereder seg til starten i Premier League.

PAPPA: Gøran Sørloth.
PAPPA: Gøran Sørloth. Vis mer

Men pappa Sørloth innrømmer:

- Veien er humpete. Han er ikke førstevalget. Kanskje er han heller ikke andrevalget. Det er en kjempeutfordring. Men han er flink til å plukke opp hansken. Jeg ser en ung og sulten fotballspiller.

Fem nordmenn

Sørloth er én av fem nordmenn som forbereder spill i Premier League denne sesongen. De øvrige er: Joshua King (Bournemouth), Mohamed Elyounoussi (Southampton), Alexander Tettey (Norwich) og Ørjan Håskjold Nyland (Aston Villa).

Tallet på nordmenn i verdens gjeveste liga har sunket jevnt og trutt siden 90-tallet. Pappa Sørloth presiserer:

- Vi snakker om et luksusproblem. Alexander er tross alt med i det gode selskap. Men akkurat nå har han bare én tanke i hodet: Å komme inn på laget. Han vil spille for å bli bedre.

God start

Det startet så lovende i London. Sørloth - som har ei fortid i Rosenborg, Bodø/Glimt og Groningen - var en sensasjon i Midtjylland. Summen Crystal Palace betalte den danske klubben, skal ha vært på 130 millioner kroner. Lønna er trolig på rundt 20 millioner kroner i året.

Sørloth fikk spille fire kamper på direkten, blant annet mot Manchester United og Chelsea. Så startet skadetrøbbelet. Sannsynligvis ble han for ivrig og det satte seg muskulært.

MÅLTØRKE: Alexander Sørloth ble kjøpt inn for å score mål for Crystal Palace. Det har han til gode å gjøre i serien. Foto: NTB scanpix
MÅLTØRKE: Alexander Sørloth ble kjøpt inn for å score mål for Crystal Palace. Det har han til gode å gjøre i serien. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det var humpete i fjor, sier pappa Sørloth.

- Han kom inn, ble skadet og kom aldri helt i gang. Deretter ble han utlånt til Gent. Da var han i gang igjen og skaffet seg status som en god fotballspiller.

Fire scoringer

Sørloth scoret fire mål på 19 kamper for laget som endte på femteplass i Belgia. Crystal Palace-manager Roy Hodgson fikk gode rapporter på nordmannen. Derfor var temaet intet annet enn at han skulle komme tilbake og være med laget i sesongoppkjøringen.

Men også i treningskampene har det blitt sparsomt med spilletid. Palace har møtt Bromley (1-0), Nottingham Forest (0-1), Barnet (2-6), Young Boys (0-2) og Luzern (1-1). Sørloth har ikke scoret.

- Han har startet med blanke ark og er i bra form. Men det er en utfordring å få plass på et lag i Premier League. Det handler om tillit og selvtillit. Ofte er det ikke mer enn et touch eller en scoring som skal til, så er du i gang, påpeker senior.

Tung arv

Pappa Sørloth har selv ei fortid som storscorer i Rosenborg fra 1985 til 1993. Nå er det Alexander som fører familiearven videre. Trøbbelet det siste året har ført til at han har mistet landslagsplassen.

- Jeg kan oppsummere situasjonen med ett ord: Frustrerende, sa 23-åringen til Dagbladet i fjor høst.

Han har fått gjennomgå på sosiale medier. Forrige sesong var han på banen i 12 ligakamper for Palace, uten å score. På Dagbladets spørsmål i fjor høst - om han følger med på hva som blir skrevet - svarte han:

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg har ikke behov for å følge med når jeg ikke spiller. Det kan også være skummelt å følge med. Gjør du det bra, kan det bli for mye av det gode. Gjør du det dårlig, kan du fort finne på å grave deg ned i en dyp dal.

Crystal Palace endte på 12. plass forrige sesong. Toppscorer ble Luka Milivojevic med 12 nettkjenninger.

I går kom nyheten om at det kan bli enda tøffere å etablere seg på laget. Palace har signert en treårsavtale med Jordan Ayew. Den ghanesiske spissen har vært utlånt fra Swansea.

- Han har vist seg som en dedikert og hardtarbeidende spiller. I fjor bidro han sterkt til å sikre klubben flest antall poeng i Premier League noen gang, forteller Roy Hodgson.

- Unik verden

Laget sesongåpner hjemme mot Everton 10. august. Pappa Sørloth kan fort finne på å være i kulissene:

- Selhurst Park er en unik verden som har fått stå litt i ro. Det er noe nostalgisk og erkebritisk over stadion. Puben som står ved siden av, ser ut som om den er brent ned. Inne på stadion er stemningen fantastisk. Det er gåsehudfaktor, påpeker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer