- Tøft med hjelm

Kjøp inn utstyret du trenger til sykkelturen.

Du trenger ikke fult sykkelutstyr for å komme deg til jobben, men noen ting kan gjøre sykkelturen mer komfortabel.

- Alle bør investere i en god sykkelhjelm. Det har kommet mange fine og komfortable hjelmer på markedet, og det er ingen unnskyldning for å ikke bruke hjelm lenger, sier Eystein Stokstad i Stians sport.

Hodeskader er den alvorligste skaden som rammer syklister. Det utgjør en stor andel av de som behandles på sykehus og legevakt etter sykkelulykker.

- Når man velger hjelm er det viktig at den sitter riktig. Hjelmen skal sitte vannrett på hodet slik at pannen beskyttes. Det bør være mulighet for justering bak slik at den sitter godt og at den har god lufting. De gode hjelmene koster fra 500 kroner og oppover, forklarer Stokstad.

Sko deg rett

Det andre punktet vi finner på sykkelekspertens utstyrsliste er sykkelsko. Disse rare klikkeskoene ser ut som utstyr for proffsyklister. Likevel anbefaler Stokstad også skoene for ivrige mosjonister.

- Sykkelsko kan gi en bedre sykkelopplevelse for alle, sier Stokstad.

Han peker på hvordan skoene bidrar til at teknikken blir mer riktig.

A TREND OR NOT A TREND? Det er ikke lenger tabu å bruke hjelm. Og er ulykken ute, kan det være svært så skadelig å ikke bruke hjelm. Foto: METTE MØLLER
A TREND OR NOT A TREND? Det er ikke lenger tabu å bruke hjelm. Og er ulykken ute, kan det være svært så skadelig å ikke bruke hjelm. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Faktisk får man 10 - 15 prosent mer effekt med sykkelsko. Dessuten får man mer kontroll på sykkelen, men det er viktig at man øver seg på hvordan man tar av og på skoen på pedalen før man kommer ut i trafikken, fortsetter han ivrig mens han viser frem sko i alle farger og fasonger.

En til landevei, en til terreng en til spinning. Men som mosjonist anbefales å kjøpe en terrengsko. Den kan også brukes til spinning på treningssenter når snøen igjen legger seg.

Praktiske klær

De med kort vei til jobben trenger sannsynligvis ikke sykkelbekledning fra topp til tå, men dersom du har litt lenger vei kan du få stor glede av sykkelklær.

De bør være vindtette og tettsittende. Det er også lurt å velge klær som har farger som gjør syklisten synlig i trafikken.

- En sykkelbukse med beskyttelse bak er komfortabelt når man sykler litt lenger, jakken eller t-skjorten bør sitte inntil slik at man minsker vindmotstanden. Hansker beskytter hendene dersom man faller, og man unngår gnagsår, sier Stokstad.

Unngå tyveri

Det er ergerlig å komme ut fra kontoret til bare et hjul eller ingen sykkel i det hele tatt. For å unngå tyveri bør man låse fast sykkelen til en fast gjenstand som for eksempel et skilt eller gjerde.

Det kan også være lurt å sette den godt synlig, og ta med løse deler. Som for eksempel setet.

- Jeg anbefaler å bruke to låser. En bøylelås, og en vaierlås som man låser delene på sykkelen sammen med. Man får som regel det man betaler for når det gjelder låser, og en tommelfinger regel er at man skal sikre sykkelen med en lås som koster 10 % av sykkelens kjøpesum, forklarer sykkeleksperten.

Velg etter bruk

Sportsbutikkene bogner av sykkelutstyr, og det er viktig å tenke gjennom hva som er behovet.

- For mange vil det være praktisk å ha en liten sykkelveske, en drikkeflaske og litt sykkelverktøy med seg, for andre er det unødvendig. Velg etter bruk, avslutter Eystein Stokstad.

FOR MOSJONISTER: De rare klikkeskoene er ikke bare for proffer.
HJELM OG SKO: Eystein Stokstad og Anita Brox fra Stians sport gir deg utstyrstipsene.