Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tok Bjørndalen i hånda - og et oppgjør med rivalene

Tsjoudov lei av å bli baksnakket. - Vi er ikke kvinner, vi er menn.

||| PYEONGCHANG (Dagbladet.no): Det er mange som mener at russerne ikke burde vært til stede i Pyeongcheng i det hele tatt, etter dopingskandalen med Jekaterina Jourijeva, Albina Ahkatova og Dmitri Jarosjenko.

De gjenværende russerne i VM-byen føler seg nå uglesett blant konkurrentene - og er lei av å bli baksnakket på alle kanter.

Maksim Tsjoudov gikk hardt ut mot konkurrentene på bloggen sin i forkant av VM. I dag gjorde han det igjen - og ba dem kutte ut heksejakten umiddelbart.

- Maksim, det snakkes mye om måten det russiske laget har oppført seg på etter de positive dopingprøvene. Hva tenker du om det?

- Det som har skjedd på laget vårt er veldig ubehagelig. Men nå er det blitt slik at andre snur seg når vi kommer, de ser ikke på oss, de snakker ikke til oss, de sier ikke engang hallo. Særlig blant herrene er det sånn. Vi må kunne fortsette å være mennesker, sa Tsjoudov.

Vil slippe baksnakking
Men hjertesukket var bare såvidt i gang.

- Jeg vil bare si til alle sammen: Ikke snakk bak ryggen vår. Har dere noe å si, kom opp og si det direkte til oss. Kanskje det russiske laget burde dratt herfra, men vær i hvert fall ærlige med oss, sa han.

Aller krassest har det svenske laget vært, og trener Wolfgang Pichler har stått fremst på barrikadene for å få russerne kastet ut av VM.

Det har ført til trusler mot svenskene. I går uttalte Pichler at det svenske laget føler seg truet på livet.

Tsjoudov forsvarte ikke truslene, men lot det skinne gjennom at han har lite til overs for svenskenes framgangsmåte.

- Jeg kan ikke snakke for alle russere, og for dem som truer det svenske laget. Det er vanskelige nyheter for alle.

- Når det gjelder den svenske treneren, er han en voksen mann. Han bør vite hva han gjør. For vår del, skal vi hjelpe dem og gjøre alt så de føler seg trygge når det er renn i Russland. Men vi trenger ikke all denne sladderen. Vi er ikke kvinner, vi er menn, sa Tsjoudov.

«Hvor er Tsjoudov?»
Det ble holdt to medaljeseriemonier og to pressekonferanser etter Bjørndalens gull på normaldistansen i dag, ettersom begge deler måtte avlyses i alt kaoset rundt jaktstarten søndag.

Tsjoudov tok som kjent sølv der, før han etter en russiske protest ble utnevnt som vinner, bare for å oppleve at Bjørndalen ble erklært som vinner igjen i appellutvalget.

Han virket tverr og sur oppe foran medaljeseremonien oppe på stadion, og betraktet det hele på behørig avstand.

Kanskje var han så fordypet i egne tanker at han ikke registrerte speakerens etterlysning.

- Hvor er Maksim Tsjoudov? gikk utover høyttalerne - og til slutt våknet han.

Han gratulerte Ole Einar Bjørndalen med gullet, og fikk også låne det øverste trinnet på pallen sammen med Bjørndalen og Alexander Os til ære for fotografene.

- Ole var raskere
På den påfølgende pressekonferansen tok han Bjørndalen i hånda.

- Ole var raskere og sterkere enn meg, det er det ingen tvil om. Jeg ble nummer to. Men reglene ble brutt, fordi de gikk feil. Det er uansett ikke opp til meg å bestemme, svarte Tsjoudov på spørsmål om han nå aksepterte sølvmedaljen.

Han ga imidlertid Bjørndalen og de andre medhold i at løypa ikke var tydelig merket.

- Det er en av de tøffeste konkurransene jeg har vært med på i min karriere. Det var masse problemer... jeg kan bekrefte det Ole sier, løypa var ikke skikkelig merket, og det var også mye vind.

- Dette er en ubehagelig situasjon, ikke bare for meg, men også for Ole. Først ble det tatt en avgjørelse, så enda en, og det gikk så langt tid, sier Tsjoudov.

Han var raus nok til å hylle Bjørndalen som en stor idrettsmann.

- Det er veldig hyggelig å sitte på podiet sammen med Ole. Jeg trenger ikke å forklare dere at han er en av de sterkeste og mest profesjonelle utøverne, sa han.

Ønsker åpenhet
I skarp kontrast til de fleste av sine lagkamerater og lagvenninner, tok Tsjoudov seg god tid til å svare på alle spørsmål pressen måtte ha, enten det gjaldt doping, protesten mot Bjørndalen eller trusler mot svenskene.

Etter at pressekonferansen var avsluttet ble han stående igjen i nærmere en halvtime, til alle som ville hadde fått sitt.

- Ikke snakk bak ryggen min. Jeg er her, og jeg er åpen for alle spørsmål, sa han.

- Tror du juryens avgjørelse hadde noe med russernes rykte å gjøre?

- Jeg kan bare si at jeg ikke kan være den som tar avgjørelsen. Reglene er brutt, det er klart, men bare juryen kan dømme. Ole, Aleksander og jeg er bare utøvere. Det er folkene som er ansvarlige som må håndtere dette, sa han.

En stor familie
Tsjoudov mener prestasjonene til både ham og det russiske laget er blitt vesentlig forringet av all ståheien rundt dopingsakene, men maner nå til forsoning og vennskap.

- Vi må alle være venner. Dette påvirker oss negativt, det er en psykisk påkjenning. Det påvirker situasjonen vår.

Natta etter jaktstarten ble han sittende på hotellrommet og snakke med Ole Einar Bjørndalen. De tok hverandre i hånda allerede da, Tsjoudov gratulerte, og de ble enige om å jobbe for et bedre skiskyttermiljø, hvor alle føler seg velkommen.

- Vi er en stor familie, og vi må gjøre noe for å bedre på stemningen, sa han.

Bjørndalen synes Tsjoudov kom godt ut av pressekonferansen, og som utøvernes talsmann er han enig i at folk må stole på hverandre.

- De som ikke har testet positivt er rene, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling