Fotograf kloss på Eriksen-dramaet

Tok brutale bilder: - Grusomt

På få sekunder sendte fotograf Lars Rønbøg dramatiske bilder av da Eriksen fikk hjertestans lørdag. Bare en tilfeldighet gjorde at bildene ikke nådde offentligheten.

DILEMMA: Christian Eriksens dramatiske ulykke skapte etiske utfordringer for fotograf Lars Rønbøg, som var meter unna hendelsen. Foto: AP Photo/Martin Meissner
DILEMMA: Christian Eriksens dramatiske ulykke skapte etiske utfordringer for fotograf Lars Rønbøg, som var meter unna hendelsen. Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer
Publisert

Fotball-EM 2021

EM-program

På kort tid måtte fotografen Lars Rønbøg ta avgjørelsen om hvilke bilder han skulle sende inn.

Til danske TV 2 snakker han ut om hendelsen, som beskrives som hans verste øyeblikk i karrieren.

- Premissene endret seg plutselig. Det var ikke lenger en sport, det var et spørsmål om liv og død, og å ha respekt, sier han til den danske kanalen.

Han hadde sett for seg en festaften i Parken, og hadde linsa fokusert rettet mot de rød- og hvitkledde spillerne.

Men plutselig stoppet festen, da Christian Eriksen deiset i bakken, bare noen meter unna. Overfor Dagbladet forteller fotografen om dramaet:

- Jeg ser gjennom linsa at noen faller og «skyter» løs. De første bildene er at han ligger nede, helt alene, før noen kommer til. Det går noen sekunder før man forstår at det er noe galt, sier Rønbøg til Dagbladet.

- Det føltes ut som alt sto stille, før stemningen endret seg radikalt.

VIL IKKE TILBAKE: Danmark-spissen Martin Braithwaite (30) forteller om da hans lagkamerat Christian Eriksen (29) kollapset på banen av hjertestopp. Video: Ritzau. Vis mer

Sendte brutale bilder

Rønbøg valgte raskt ut et av de skarpeste bildene, og sendte det av gårde til den offentlige bildedatabasen. Et sted hvor medier kan hente fotografier til deres dekning.

Så gikk alvoret opp for han. På banen samlet de danske spillerne seg om Eriksen, mens det medisinske apparatet sprang raskere enn aldri før.

For den danske fotballstjernen svevde mellom liv og død. Så skjedde et mirakel Rønbøg har problemer med å forstå.

- Det tok noen minutter før det gikk opp for meg at dette var en kjempetragedie. Da jeg innså det sjekket jeg bildene. Heldigvis hadde jeg fått en feilmelding, og bildet ble ikke sendt. Det var en stor lettelse. Jeg trodde jo at jeg hadde sendt et bilde av en død mann på banen. Det hadde vært grusomt, forteller dansken til Dagbladet.

KNUST: De danske spillerne fikk en marerittkveld i Parken. Foto: Reuters
KNUST: De danske spillerne fikk en marerittkveld i Parken. Foto: Reuters Vis mer

- Det kunne jeg ikke levd med

I 25 år har Lars Rønbøg hatt fotografering som yrke, og har jobbet med Tour de France, store håndball-sluttspill og flere mesterskap i fotball.

Ifølge ham oppstår det sjeldent store etiske dilemmaer som fotograf.

- Man har til enhver tid en forpliktelse, men jobben vår er også å ta bilder. Derfor må vi bare skyte løs når noe skjer, så må vi ta vurderingen i etterkant.

Men denne lørdagen sto han over langt større problemer enn beskjæring og vinkel, og kaller hendelsen som et «lykketreff», at nettverket sviktet under den store hendelsen.

- Det hadde vært skrekkelig. Det kunne jeg ikke levd med, sier Rønbøg til Dagbladet. Han reagerer på TV-bildene som ble sendt:

- Jeg synes TV-bildene er for tett på. Jeg har snakket med flere danske kollegaer som har de samme bildene som meg, og vi er helt enige. Det er underlig at de sendte så tette bilder. Alle de danske stillfotografene holdt igjen, men de utenlandske fotografene er for tett på. Det går over min grense, slår den rutinerte fotografen fast.

Engelske BBC har i etterkant beklaget at TV-bildene var for tett på Eriksen i de dramatiske minuttene i Parken, mens NRK har valgt å ikke ta noen selvkritikk over sine valg.

Holdt på bildene

Fotografen beskriver opplevelsen som det voldsomste han har opplevd i karrieren.

Rønbøg hadde fanget og foreviget øyeblikkene, som skulle vise seg å bli fotballhistorie. At bildene var viktige, og ettertraktede gikk opp for han.

Etter hendelsen holdt han likevel bildene for seg selv i den første omgangen, og lastet bare opp to bilder i kampens hete:

Et hvor hendelsen ble skjermet, og et hvor spillerne fulgte båren med Eriksen ut av banen.

Da han så uttrykket i spillernes ansikt, og de blanke øynene til fansen, sendte det han ut av rollen som han som objektivt fører kameraet.

- Det er den verste opplevelsen jeg har hatt på jobb. Ingenting har vært så tett på og med et så skrekkelig omfang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer