Tok dopingtester under verdenscup-åpning

Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) meddelte mandag at forbundet sto bak blodtester innhentet under helgens verdenscupåpning i langrenn på Beitostølen.

Idrettsforbundet tok selv initiativ til å gjennomføre blodtester. I tillegg til vanlige dopingtester ble løpernes hemoglobinverdi sjekket før start. I FIS-regi avvikles slike blodtester bare noen ganger i løpet av sesongen.

  - Disse testene kalles også helsetester. Helsetester har til formål å forhindre at utøvere med for «tykt» blod skal få blodpropp eller andre komplikasjoner under løpet. Eventuelle prøver med for høye testresultater oversendes arrangøren eller FIS øyeblikkelig, sier avdelingssjef Rune Andersen i NIFs antidopingavdeling.

Neppe i OL

NIF arbeider sammen med dopinglaboratoriet ved Aker sykehus og Norges idrettshøgskole for å etablere juridisk holdbare kriterier for avsløring av EPO-misbruk. Det er i dag EPO som oftest brukes ved bloddoping.

  NIF-president Arne Myhrvold tok nylig et sterkt initiativ for å få blodtester innført under OL i Nagano. Det er tvilsomt om han vinner fram, selv om resolusjonen som krever «helsetester» i OL ble enstemmig vedtatt på et møte med de europeiske OL-komiteene.

(NTB)