EN ANNEN DANS NÅ: John Carew sier han aldri ville blitt fraløpt på samme måte av Pepe nå, som han ble det mot Portugal i juni. - Om vi var i løpsduell i dag, ville det blitt veldig jevnt, sier Carew til Dagbladet. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
EN ANNEN DANS NÅ: John Carew sier han aldri ville blitt fraløpt på samme måte av Pepe nå, som han ble det mot Portugal i juni. - Om vi var i løpsduell i dag, ville det blitt veldig jevnt, sier Carew til Dagbladet. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPAVis mer

Tok drastiske grep da han ble parkert av Pepe

Carew røper hva han veide mot Portugal - og hvordan han fant tilbake til toppfarta.

GARDERMOEN (Dagbladet): Når Egil "Drillo" Olsen har snakket om spisskompetansen til John Carew, har han alltid trukket fram styrken og farta som to av Lørenskog-guttens fremste egenskaper.

Mot Portugal tidlig i juni var det bare mulig å få øye på den ene av dem.

Særlig én situasjon i 1. omgang avslørte at Carew ikke hadde den samme spruten i beina som før: Spissen jaget et langt framspill i bakrommet, og hadde mange meters forsprang på midtstopper Pepé.

Ikke bare ble Carew løpt opp av den hurtige portugiseren, han ble fullstendig parkert og fraløpt, og de som hadde satt spørsmålstegn ved nordmannens fysiske forfatning før kampen fikk ikke akkurat mindre vann på mølla da.

Men Drillo har forsikret at Carew har trent godt de siste månedene. Og i de ti minuttene han fikk spille mot Island, var det lett å se at steget og rykket var på vei tilbake. Riktignok er det forskjell på en islandsk midtstopper og hurtigtoget Pepé, men med overlegen hurtighet feide Carew forbi da han skaffet straffen som ga Norge 1-0.

- Hva har du gjort for å få tilbake eksplosiviteten?

- Jeg trente en del friidrett før, og jeg brakt mer friidrettstrening inn i det jeg driver med. Tidligere har jeg trent en del med Quincy Douglas (norsk sprinter), som er en av mine beste venner, og jeg snakket en del med ham i sommer også. Vi skrev ikke ned noe eget treningsopplegg, men vi jobbet litt med et opplegg som sørger for at spruten er der. Jeg har veldig mye fart i kroppen, og det er ingen vits i at den ikke skal komme ut. Men det krever mer repetisjon av eksplosiv trening, sier Carew til Dagbladet.

- Problemet var 106 kilo med muskler
Han forklarer at han veide 106 kilo mot Portugal, og at han nå er fire kilo lettere. Når Dagbladet begynner å nevne løpsduellen mot Pepé, er Carew rask med å avbryte.

- Nå er jo han veldig, veldig rask. Og jeg var ikke i nærheten av å være så rask da som jeg er nå, he-he.

- Du hadde ikke latt deg ta igjen av Pepé i dag?

- Nei. Riktignok er han veldig rask, men jeg var langt unna å ha det steget jeg har nå. Om vi var i løpsduell i dag, ville det blitt veldig jevnt. Han er en av de kjappeste forsvarsspillerne i Europa, men jeg vet ikke hvem som hadde vunnet.

Carew noterte 4,68 på 40 meter i glansdagene, en tid de færreste norske fotballspillere greier å matche. Med enda mer eksplosiv trening utøver høsten, tror West Ham-spissen han skal nærme seg farta han hadde på sitt beste.

- Om jeg begynner å nærme meg farta jeg hadde da, er det mer enn godt nok til å løpe fra de fleste forsvarsspillere.

DROPPET ALT AV VEKTER: John Carew har ikke rørt vektene på treningsrommet på to måneder. - Jeg har mistet fire kilo med muskler, men de trenger jeg ikke, sier han. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DROPPET ALT AV VEKTER: John Carew har ikke rørt vektene på treningsrommet på to måneder. - Jeg har mistet fire kilo med muskler, men de trenger jeg ikke, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det virker som du har fått tilbake steget?

- For det første, så tar det meg en uke. Det er ikke noe problem. Problemet var at jeg var 106 kilo, og det var muskler. Jeg hadde vært skadet i to måneder, så jeg hadde ikke fått trent hurtighet som jeg skulle, fordi den type trening går utover rygg og knær. Om jeg hadde gjort det likevel, ville jeg vært helt ute. Dermed måtte jeg forholde meg til det som var styrken min der og da, og håpe at kampen (mot Portugal) ble bygd rundt meg.

- Her og nå, i forhold til fart og styrke, så er jeg 102 kilo. Jeg har tatt av fire kilo med muskler. Jeg har ligget unna alt som heter vekter i hele sommer, løpt masse og trent eksplosivitet i tillegg, sier Carew til Dagbladet.

Slutt på vekttrening
I juni kalte han det "Stoke-syndromet", dette med å tilbringe mye tid på treningsstudio for å bygge muskler. Det syndromet er han altså kvitt.

- I Stoke var jeg veldig mye på helsestudio, de fokuserer mye på vekttrening der. Men jeg har ligget unna det i to måneder nå. Jeg trenger ikke de fire ekstra kiloene med muskler. Jeg måtte styrke ryggen min fordi jeg var skadet der, og da blir det fort til at man gjør en del andre ting også for å bygge opp den generelle styrken. Det ble rett og slett for mye muskler, sier Carew.

Han sier han er omtrent på matchvekta nå, og at han veide det samme (102 kilo) da han spilte Champions League-finale med Valencia i 2001.

- Og da var jeg på mitt beste, legger han til.

Carew har fått en del pepper i denne EM-kvaliken, men like fullt har han vært involvert i en hel del avgjørende situasjoner. Hjemme mot Portugal var det han som forfulgte en tilsynelatende håpløs ball og taklet keeper Eduardo, slik at Erik Huseklepp kunne sette inn vinnermålet i åpent mål. Borte mot Kypros ventet han iskaldt ut keeper og en forsvarsspiller da han trillet inn 2-0 til Norge, i en kamp som endte 2-1, og mot Island sist skaffet han straffesparket som Moa omsatte i kampens eneste scoring.

- Føler du at du har bidratt mer enn du har fått anerkjennelse for?

- Jeg er ikke ute etter anerkjennelse, jeg vet selv hva jeg gjør. Folk som følger med vet at jeg bidrar. Det er oppturer og nedturer, men jeg forholder meg ikke til det sirkuset der i det hele tatt, sier Carew.