Tok du en gresk en, Fani?

ATEN

(Dagbladet): To gullvinnere i friidrett er allerede tatt for doping, og den tredje kan like gjerne hete Fani Halkia. Det er et usikkert tips, men så er også friidrett fortsatt en fullstendig usikker idrett der du selv må velge mellom helter og skurker.

Grekerne har valgt Halkia som helt etter at hun vant 400 meter hekk forleden.

Fani Halkia selv velger sine to doping-skandaløse lagkamerater:

-  Jeg løper for Kostas Kenteris og Ekaterini Thanou, sa hun etter semifinalen.

De greske lederne skjønner hvordan slike støtteerklæringer tolkes i utlandet, og etter gullet har hun ikke fått si noe som kan forbindes med doping.

Det kan imidlertid den rekordraske utviklingen hennes. Fani begynte med 400 meter hinder etter å ha avsluttet en høydekarriere for et par år siden med pause fra all idrett.

På fjorårsstatistikken dukket hun opp på 15.plass i verden med beskjedne 56.40. Seinest i innendørs-VM i vinter løp hun 400 meter flatt på dårligere tid enn det hun nå presterer med hekker.

 Så skjedde ting fort: Under forsøkene i det greske mesterskapet satt hun pers på 56.03. I finalen gikk det enda bedre med 54.88.

Uker etter var Halkia plutselig en internasjonal outsider med pene 54.16 i et Europacup-stevne. Derfra til olympisk rekord på 52.77 skilte det bare noen kvelders ekstase foran 70 000 grekere i Aten.

JEG VAR

på den siste kvelden og vet ikke riktig om jeg så et idrettsunder eller en bløff:

Fani stiller med store solbriller og et enda større kors som hun kysser før start. Så raser hun forbi Marion Jones ved lengdegropa på første langside og plukker opp konkurrentene. I mål er fjorårets 15. beste løper omtrent like mange meter foran resten av verdens beste hekkeløpere.

Fani ligger på knærne i det greske flagget. Hun er et mirakel midt i den greske dopskandalen; akkurat som Marion Jones lenge var friidrettens reddende engel med sin spesielle kraft og ynde. På Olympiastadion i Aten må speakeren heie fram litt motvillig applaus for helten fra de forrige lekene i Sydney, mens Fani Halika svever gjennom æresrunden båret av lydbølgen fra hjemmepublikummet.

Før Fani har landet, er alle hekkene tatt vekk med den vennlige presisjonen som preger hele OL-arrangementet. Grekerne har laget et flott OL for oss, men de lager trøbbel for seg selv ved å bruke trenere med stygge dopinghistorier i jakten på nasjonal ære.

Snart følger opprullingen av hvordan Giorgos Panagiotopoulos, Halikas trener, er linket til Chistos Tzekos, doplanger og nylig avgått sprinttrener for Kenteris og Thanou. I friidrett er slikt som regel bare et tidsspørsmål, og nå går nådetida for synderne fortere:

 Det tok fire år før de greske sprintheltene fra Sydney-OL, veltet i Aten.

Det er bare fjorten dager siden jeg skrev at du blir bløffet av kulestøterne på den gamle OL-stadion, og nå er vinneren i dameklassen allerede avslørt.

Hvor lang tid gir du Fani Halkia?

Enda viktigere er det hvor lang tid Det internasjonale friidrettsforbundet gir seg selv for å rydde opp i dritten. Den nye amerikanske antidoping-holdningen hjelper godt, men her i Aten er det igjen resultater og forhistorier som tyder på at endringen vil ta mange år.

Andre store idretter har tatt seg den tida. Det internasjonale svømmeforbundet startet opprenskningen etter det kinesiske dopskredet tidlig på 1990-tallet. Nå blir oppholdsstedet til verdens 50 beste svømmere i hver øvelse fortløpende registrert, slik at testene kan bli gjennomført når som helst.

Det siste året tok svømmeforbundet over 1000 slike tilfeldige tester. Oppgir noen feil oppholdssted for testerne to ganger, er det likelydende med fellende dopingdom.

I tillegg er alle dopingsakene overført fra forbundet til et eget medisinsk panel slik at behandlingen blir hevet over idrettspolitikk. Svømmesporten er uten dopingovertredelser så langt i OL.

I HELLAS

krangler de store partiene om hvem som har ansvaret for at OL-festen har endt i nasjonal dopingskandale. Sportsminister Giorgos Orfanos skylder på den tidligere sosialistregjeringens svindelkultur, men er muligens i utakt med velgerne:

For nede på Olympiastadion er Fani bare en av flere blant nasjonens nye helter som benytter medaljeglansen til å forsvare jukset som ligger bak.

Da tresteghopperen Hrysopiyi Devetzi med halvannen meter framgang det siste året, dedikerte sin overraskende sølvmedalje til de falne sprinterne, ble hun hyllet med trampeklapp fra horden av greske frivillige OL-funksjonærene. Med en slik gresk kultur, er Fani Halkia helt uansett. Mens friidretten doper seg til døde.

FALSK FLAGG: Inntil videre er Fani Halkia den største greske friidrettshelten. Spørsmålet er om hun jubler under falsk flagg. To av hennes lagkamerater er allerede dopavslørt.