Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ragnhild Haga OL-gull 10km Vinter-OL 2018

Tok et oppgjør med seg selv: Da hun gjorde som Marit snudde alt

En ærlig, klok og flott OL-mester

NORSK GLEDE: Marit Bjørgen klemmer Ragnhild Haga etter gulløpet. Det kom fordi Ragnhild gjorde som Marit og overtok kontrollen over sin egen skikarriere. FOTO:Lise Åserud / NTB scanpix
NORSK GLEDE: Marit Bjørgen klemmer Ragnhild Haga etter gulløpet. Det kom fordi Ragnhild gjorde som Marit og overtok kontrollen over sin egen skikarriere. FOTO:Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE skulle vært distansen der Charlotte Kalla viste hvordan hun har overtatt tronen som verdens beste langrennsjente, men det ble i stedet en påminnelse om hvordan du blir aller best. For da Ragnhild Haga tok sitt sensasjonelle OL-gull, fikk norsk idrett en ny vakker historie om akkurat det:

  • Dette var jo jenta som i årevis var dårligst på landslaget.

Og det var en røff posisjon selv for en så reflektert og fornuftig jente som Ragnhild:

- Jeg tror det er lettere å være Jessica Diggins, som er den beste på det amerikanske laget, for ting går mer på dine premisser da. På det norske laget må man passe enda mer på seg selv, og det er noen ganger vanskelig, for man har så lyst til å henge på, fortalte Ragnhild til Dagbladets langrennsreporter John Rasmussen før sesongstarten på Beitostølen i november.

HAN er av de gode, kloke menneskene som det er naturlig å fortelle det meste til, og Ragnhild sa det som det var:

- Jeg har vært så frustrert. I fjor grein jeg etter det rennet her, for jeg hadde så lyst til å få det til i klassisk. Jeg syns det har vært så kjedelig at jeg bare kunne skøyte, men nå får jeg mange flere strenger å spille på hele sesongen, mente Ragnhild.

Hun fikk mye mer rett enn hun kunne ha trodd. Eller kanskje undervurderer jeg henne igjen. For Ragnhild har lært å tro på seg selv.

DET kunne alle se i dag med den knallsterke åpningen på 1,6km bare et par sekunder etter Charlotte Kalla. Der hun i årevis har vært for forsiktig, kom motet. Og det kom ikke tilfeldig. For før denne sesongen bestemte Ragnhild Haga endelig for å ta kontroll over sin egen trening:

  • Akkurat som Marit Bjørgen gjorde den sommeren før Vancouver-OL 2010 da alt snudde for historiens beste langrennsjente.

I praten med John forklarte Ragnhild hvorfor:

- Det var vel egentlig på slutten av vinteren i fjor at det begynte å gro fram noen ideer hos meg. Blant annet trodde jeg ikke Val Senales var så lurt for meg, og at jeg hadde lyst til å gjøre ting litt annerledes, sa hun:

- I fjor kjørte jeg mye mengde, jeg var i høyden med Ingvild og Therese én gang og prøvde å lære mest mulig. Det var bra, men det ble nok litt vel mye trening. Litt hardt.

- Jeg bestemte meg vel egentlig da for at jeg skulle kjøre flere hardøkter med god kvalitet. Det skulle være fokuset. Jo flere intervaller jeg fikk ha med kvalitet gjennom denne høsten her, jo bedre var det. Det har kommet lettere i år, jeg har hatt mer overskudd, fortalte hun.

Det forteller om en jente som har skjønt det.

Du må ta ansvar for din egen trening. Det er ingen andre som bestemmer.

SÅNT krever mot for de som er så heldige at har fått plass på det norske jentelandslaget som har dominert sporten siden Marit Bjørgen slo tilbake i 2010. Og det motet tok det lang tid før Ragnhild fant:

- Jeg lærte at de tåler veldig, veldig mye. At de ikke er overmennesker, men at vi er forskjellige. Ser du på skiløperne jevnt over i verden, så er jeg sikkert blant dem som trener mest. Det tror jeg de fleste på det norske laget er, så det er jo ikke det at jeg trener lite. Det er bare det at de som trener mest på det norske laget trener så helt ekstremt, sa Ragnhild.

Og så fortalte hun John hvordan hun hadde bestemt seg for å satse inn mot OL på tvers av den tradisjonelle norske tenkningen om å lade opp i høyden:

- Jeg har tro på høydetrening, men jeg kjenner på kroppen at det koster veldig mye. At det tar lang tid å restituere, både når jeg er der nede og når jeg kommer hjem. Plussene ved det er kanskje litt færre enn minusene for min del, akkurat nå. Jeg tåler ganske mye, men når jeg kommer i høyden så kan det fort bikke over.

I DAG bikket det over uansett. Vel har Ragnhild Haga vært den jevneste norske fristilsløperen i hele vinter, men derfra til en kalasseier over Charlotte Kalla og Marit Bjørgen i OL er et drøyt stykke.

Den veien har Ragnhild bestemt alene, og så fått hjelp av alle rundt seg. Det gjorde at dette jentelaget til stødige Roar Hjelmeset fikk fram en sensasjon selv i et OL der alle kan se at det er slutt på en sport der Norge dominerer totalt.

Det er flott.

Men flottest av alt er Ragnhild Haga skøytende mot OL-gull med krefter og mot til på nytt å vise verden vinterveien.

:

.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!