DAVIDE FORMOLO: Tok sin første proffseier i karrieren på fjerde etappe av Italia rundt. Her fra Polen rundt i fjor (Foto: Scanpix)
DAVIDE FORMOLO: Tok sin første proffseier i karrieren på fjerde etappe av Italia rundt. Her fra Polen rundt i fjor (Foto: Scanpix)Vis mer

Tok første proffseier i svært kaotisk etappe i Italia rundt

Tinkoff-Saxo-laget sviktet Contador allerede på fjerde etappe.

Italienske Davide Formolo vant fjerde etappen av Giro d`Italia i ensom majestet, 22 sekunder foran andremann. Etappen var 22-åringens første seier som profesjonell sykkelrytter. Simon Clarke vant spurten i gruppe to og tar over den rosa ledertøya fra lagkamerat Michael Matthews. Yonathan Monsalve ble tredjemann.

- Jeg prøvde å gå i neste stigning, men ble hentet. I siste bakke klarte jeg å kjøre fra. Det har vært litt stang ut til nå denne sesongen, men endelig var det min tur i dag, sier Formolo i tv-intervjuet like etter målgang.

- Vi kjørte full gass fra start, og jeg klarte å være med i første gruppe. Vi hadde i tillegg med Romain Kreuziger i bruddet, så Tinkoff-laget lot oss gå, fortsetter Formolo.

Contador isolert
Den 150 kilometer småkuperte affæren fra Chiavari til La Spezia utviklet seg til en svært kaotiske etappe. Brudd, mellombrudd og et Tinkoff-Saxo som brant hele laget ved å føre an i feltet samtidig som Romain Kreuziger lå i bruddet. Grunnen var en stormoffensiv hvor Astana spilte ut Dario Cataldo. Etter at Tinkoff-rytterne var sluttkjørte, tok Astana over og klarte til slutt å isolere storfavoritten, Alberto Contador. En etappe som forventet, ifølge Contador.

- Det var en veldig tøff etappe, men vi visste på forhånd at det ville bli hardt. Vi hadde Kreuziger foran, men Astana ville ikke ha det sånn og satt opp en vanvittig fart både oppover og nedover, sier Contador til Eurosport.

Jublet som for seier
Orica-GreenEDGEs Simon Clarke var en svært lykkelig mann og feiret som han skulle ha vunnet etappen da han passerte målstreken i La Spezia.

- Du så hvordan jeg jublet da jeg krysset streken. Jeg visste at han var foran, men jeg klarte ikke å la være å vise følelser. Nå holder vi trøya i laget, sier Clarke i tv-intervjuet etter målgang. 

Tøff avslutning
Med 52 kilometer igjen til mål var avstanden sju og et halvt minutt. Da tok Astana ansvar for Fabio Aru, og over klatringen, Passo del Termine, var det bare 19 ryttere igjen i hovedfeltet.  

I siste bakke, en drøy mil fra mål måtte Alberto Contadors siste gjenværende hjelperytter, Michael Rogers, slippe, og Contador ble sittende alene mot Aru og hans tre gjenværende Astana-ryttere. Aru støtet med 10 kilometer igjen til mål, og forhåndsfavorittene Contador, Aru og Richie Porte fra Team Sky, fosset fra og lukket ned avstanden til restene av bruddet.

Samtidig som favorittene støtet i restene av hovedfeltet, angrep Davide Formolo fra Cannondale-Garmin fra bruddet. 22-åringen ofret alt i utforkjøringene ned fra bakketoppen og klarte å holde avstanden til feltet.

Etixx - Quicke-steps Rigoberto Uran ble dagens taper med tidstap til resten av favorittene. Det i tillegg at han har allerede mistet to hjelperyttere etter fire etapper.