Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Tok ikke sykdommen alvorlig

Vennene til den finske hopplegenden Matti Nykänen åpner opp om ikonets siste tid.

DØD: Finlands hopplegende Matti Nykänen er død. Det opplyser slektninger av ham til avisa Seiska. 55-åringen vant en rekke OL- og VM-gull. Video: NRK, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I februar i fjor gikk Matti Nykänen bort, 55 år gammel. På det som ville vært finnens 57-årsdag forrige fredag besøkte vennene Ari Saarinen og Aleksi Hirvonen Nykänens grav for å minne hopplegenden.

Saarinen og Hirvonen var en del av bandet ikonet startet opp og turnerte med etter at hoppskiene ble lagt på hylla.

De forteller i et intervju med finske Ilta Sanomat at de kort tid etter at Nykänen ble diagnotisert med diabetes høsten 2018 merket at situasjonen var alvorlig.

- Matti tok ikke sykdommen så alvorlig, sier Saarinen til den finske avisen og legger til at de så en kjapp forverring av legendens form.

- Utseendet hans forandret seg, fortsetter gitaristen i bandet.

Til tross for at Nykänen var i stadig dårligere form fortsatte bandet å turnere og 1. februar 2019, bare tre dager før hans død, hadde Nykänen sin siste konsert i Helsingfors.

Hirvonen forteller at bandkollegaen ikke hadde det bra på dette tidspunktet.

- Han klagde på magesmerter, men gjennomførte konserten likevel, forteller Hirvonen.

Dagen etter konserten i Helsingfors reiste Nykänen hjem til Jyväskylä og tok sin siste telefon til kameraten Saarinen.

- Han ringte meg halv åtte på morgenen og fortalte at han ikke kunne holde på noe mat. To netter senere ringte kona hans og fortalte at Matti var død, sier Saarinen.

Matti Nykänen er en av historiens største skihoppere og vant 46 verdenscupseire og verdenscupen sammenlagt fire ganger. I tillegg vant han fire OL-gull og fem VM-gull.

Etter at finnen la hoppskiene på hylla i 1991 ble ikonets liv preget av skandaler. Han misbrukte piller og alkohol i lengre perioder, ble dømt til fengsel for å ha knivstukket naboen sin og senere også for å ha mishandlet sin egen kone.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!